Σπύρος Πνευματικός: Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών υγείας για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Σπύρος Πνευματικός: Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών υγείας για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων

Για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το σύστημα προμηθειών υγείας, με τις κατάλληλες αλλαγές, να συμβάλει στη ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον Άρη Πορτοσάλτε, σε συνέχεια προηγούμενων συζητήσεων που έχουν κάνει για τα θέματα της υγείας.
Ο κ. Πνευματικός τόνισε πως τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία είναι οι μεγάλοι πελάτες των προμηθευτών, αφού αγοράζουν τεράστιες ποσότητες. Το γεγονός αυτός τους δίνει ένα πολύ σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για να πετύχουν αξιόλογες οικονομίες και εκπτώσεις βάσει του μεγάλου όγκου αγοράς, οι οποίες θα «επιστρέφουν» στο σύστημα.
«Αν μπορούμε να πετύχουμε μια έκπτωση της τάξης του 20% μέσω της διαπραγμάτευσης, τα χρήματα αυτά μπορεί το κάθε νοσοκομείο να τα ‘ανακυκλώσει’ και να τα δώσει ως μπόνους σε γιατρούς και νοσηλευτές βάσει αξιολόγησης» σημείωσε.
Παρόλο που υπάρχει ενιαίο σύστημα προμηθειών, είναι ακόμα στα σπάργανα. Τα προβλήματα παραμένουν ίδια και το σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, προς όφελος όλου του συστήματος υγείας. 
Ο βουλευτής, αναφερόμενος και στην εμπειρία του σε μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ, είπε πως το θέμα της αξιολόγησης των ιατρικών πράξεων έχει λυθεί εκεί εδώ και χρόνια, μέσω του συστήματος των Relative Value Units (RVUs), που ‘σπάνε΄ το κόστος της ιατρικής πράξης σε επιμέρους μονάδες, βάσει των οποίων αξιολογείται το έργο που παράγεται. 
Ο δεύτερος τρόπος για να συμβάλουν οι προμήθειες στο σύστημα υγείας είναι μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), όπου ένας προμηθευτής θα αναλαμβάνει για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων μίας μονάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα σύγχρονο σύστημα πλοήγησης σήμερα κάνει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, σε 3 - 4 χρόνια θα έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά και θα πρέπει ένα νοσοκομείο να πάρει καινούριο. Αναρωτήθηκε, λοιπόν, με ποιόν τρόπο θα μπορεί ένα νοσοκομείο να βρει αυτά τα χρήματα. Εδώ υπάρχει και η μεγάλη διαφοροποίηση με την αντιπολίτευση, που μιλά για χρηματοδότηση των υποδομών μόνο από τα διάφορα ταμεία ανάπτυξης, τα οποία όμως τελικά δεν προσφέρουν ένα μόνιμο πλαίσιο χρηματοδότησης που να συμβαδίζει με τη διαρκή εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages