Στο 2ο Φεστιβάλ «Αναπηρία στην Κοινωνία» η Δήμαρχος Χαλκιδέων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Στο 2ο Φεστιβάλ «Αναπηρία στην Κοινωνία» η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Το 2ο Φεστιβάλ «Αναπηρία στην Κοινωνία», το οποίο διοργάνωσε ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Α.με.Α «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός», παρακολούθησαν, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και η Πρόεδρος της Δ.Α.Ε.Ε.ΠΕ.Χ. και Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Ατόμων με Αναπηρία κ. Βασιλική Κόντου.
Στον σύντομο χαιρετισμό της η Δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια στον Σύλλογο, που για ακόμα μια φορά παρουσίασε ένα Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θα μπορούσε να παρουσιαστεί και να προβληθεί σε όλες τις χώρες, καθώς συνδυάζει τους ειδικούς, τα παιδιά που συμμετέχουν ενεργά στον Σύλλογο, παιδιά εθελοντές, την εικόνα, τον ήχο, τη μουσική, το θέατρο και γενικά παράγει πολιτισμό, κάτι το οποίο ο Σύλλογος αποδεικνύει συνεχώς, γι’ αυτό κι έχει εδραιωθεί στην τοπική κοινωνία, αλλά και πανελλαδικά». 

Στη συνέχεια η Δήμαρχος αναφέρθηκε στην άποψη που είχαν εκφράσει τα παιδιά, κατά τη διάρκεια μιας διαδραστικής δράσης ερωτήσεων-απαντήσεων, σχετικά με την ιδανική πόλη, «Εδώ κάθισαν παιδιά, τα οποία έχουν κάποια μορφή αναπηρίας και παιδιά από το 1ο Λύκειο που δεν έχουν. Όλα τα παιδιά είχαν ένα κοινό. Συνέδεσαν την ιδανική πόλη με τη συμπεριφορά των ανθρώπων της και τα συναισθήματα. Αν λοιπόν εδώ είχαμε καθίσει ενήλικες, θα μιλούσαμε και θα λέγαμε για περισσότερα πεζοδρόμια, περισσότερες πλατείες, περισσότερα γήπεδα, άλλος πάρκα, άλλος μεγαλύτερους δρόμους. Τα παιδιά όμως δεν στάθηκαν σε αυτά. Μίλησαν για τη συμπεριφορά, την αγάπη, το συναίσθημα. Είπαν ότι δεν θέλουν να είναι κατακριτέα, δεν θέλουν να κρίνονται. Και για εμάς όλα αυτά είναι ένα πολύ μεγάλο μάθημα. Ένα μεγάλο μάθημα για αυτά που πρέπει να κάνει ο καθένας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, για να ομορφύνει πραγματικά η πόλη μας. Γιατί η πόλη για να ομορφύνει και να αναβαθμιστεί θέλει πάνω απ’ όλα αγάπη.» και πρόσθεσε «Αν δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον, αν δεν μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν όλα τα παιδιά, πώς μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει η πόλη; Πώς μπορούμε να μιλάμε για τον Δήμο Χαλκιδέων που ονειρευόμαστε; Πάνω απ’ όλα η αγάπη και ο πολιτισμός πιστεύω ότι είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στην πόλη της καρδιάς μας, στην ιδανική πόλη.».
Επιπλέον παρουσίασε δράσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος, σχετικά με την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με αναπηρίες και αρχικά αναφέρθηκε σε πρόταση που έχει υποβάλλει ο Δήμος «η κα Κόντου, που έχει αναλάβει τον ευαίσθητο αυτό τομέα, έκανε τη σχετική προετοιμασία, ώστε να υποβάλλουμε πλήρη φάκελο στο Τμήμα Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τον οποίο επιδιώκουμε χρηματοδότηση, ώστε να κάνουμε προσβάσιμα σε όλους τους ανθρώπους τα Δημοτικά μας καταστήματα, να πετύχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να έχουμε τα υλικά και να φτιάξουμε τους δρόμους μας με προσβασιμότητα, να δημιουργήσουμε ένα γραφείο, θα το ονομάσω ΚΕΠ για ανθρώπους με αναπηρία, όπου θα αισθάνονται σαν το σπίτι τους και θα μπορούν να συμβουλεύονται τους υπαλλήλους σε σχέση με όλες τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και τέλος να προμηθευτούμε ένα όχημα, το λευκό ταξί, ειδικό για αναπήρους, για να μπορούμε να βοηθούμε ανθρώπους που δεν έχουν υποστήριξη από το περιβάλλον τους για να μπορούν να μετακινούνται.».
Έμφαση έδωσε επίσης, στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ), το οποίο εκπονεί ο Δήμος, με βασικό άξονα την προσβασιμότητα, ιδιαίτερα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, και το οποίο θα παρουσιαστεί στις 20 Δεκεμβρίου 2021, προσκαλώντας και τον Σύλλογο να παραστεί στην παρουσίαση «Είναι μια μεγάλη μελέτη, με κύριο άξονα την προσβασιμότητα, τη διευκόλυνση των πεζών και την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου. Είναι ένα σχέδιο για όλο τον Δήμο Χαλκιδέων, το οποίο ξεκινάει από τον πεζό, προσαρμόζοντας το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις ανάγκες του πεζού. Αποτελεί εγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, με το οποίο θα μπορούμε να πετύχουμε χρηματοδοτήσεις για να φτιάχνουμε γειτονιές και να μπορέσει η πόλη μας να γίνει πιο ανθρώπινη.».
Κλείνοντας, η Δήμαρχος έδωσε ευχές για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ την επόμενη χρονιά, με λιγότερα μέτρα, περισσότερο κόσμο και την αρωγή του Δήμου Χαλκιδέων, όπου του ζητηθεί.
Γραφείο Τύπου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages