Θ. Ζεμπίλης στη Βουλή: Η αύξηση πόρων κατά 108,8% στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027 αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία! (video) - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θ. Ζεμπίλης στη Βουλή: Η αύξηση πόρων κατά 108,8% στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027 αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία! (video)

Στη συζήτηση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών, με θέμα  «Περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης», συμμετείχε ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης παρουσία του αρμόδιου για θέματα ΟΤΑ Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα. Ο Θανάσης Ζεμπίλης κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:    
«Κατά την άποψη μου, πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί η κουλτούρα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Πρόκειται για πολύ σημαντικά εργαλεία ολιστικής χωρικής ανάπτυξης, που επιλύουν τα ζητήματα με έναν τρόπο συνολικό και άρα έχουν και ένα πιστοποιημένο αποτέλεσμα. Στη Βόρεια Εύβοια, έχουμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την ανασυγκρότηση της περιοχής, στο πλαίσιο της οποίας πρότεινα να ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ΣΒΑΑ οι αστικές περιοχές Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης, ως δίπολα αστικής αναζωογόνησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η κινητικότητα ανθρώπων και εμπορευμάτων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.          
Επιπλέον, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουμε μία ακόμη πολύ σημαντική Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, η οποία τρέχει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και αφορά την εξυγίανση της περιοχής του Ασωπού και την διαμόρφωση του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων.   
Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις αδικίες και τις αποκλίσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη. Γνωρίζουμε όλοι ότι στα σύνορα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την Αττική, και συγκεκριμένα στα Οινόφυτα, υπάρχει μία άτυπη βιομηχανική πύκνωση. Στα Οινόφυτα, λοιπόν, που παράγεται το 35% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας, είχε δημιουργηθεί μια πλασματική εικόνα ανάπτυξης και ευμάρειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ως εκ τούτου, αυτό οδήγησε στο να εντάσσεται η Στερεά Ελλάδα στο στόχο ΙΙ και να υστερεί κατά πολύ σε οικονομικούς πόρους για την σύγκλιση των περιφερειών. Εν ολίγοις, ο πλούτος που παράγονταν στα Οινόφυτα κατευθύνονταν στην Αττική και η Στερεά Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, που δημιουργούσε αυτή η άναρχη ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας.  
Ευτυχώς, βέβαια, με την νέα προγραμματική περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) αυτή η στρέβλωση εν πολλοίς αντιμετωπίζεται. Συγκεκριμένα, για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το ΠΕΠ 2014-2020 ανέρχονταν στο ποσό των 193 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΠΕΠ 2021-2027 ανέρχεται στο ποσό των 403,3 εκ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει και τα δύο μαζί προηγούμενα ΠΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 210,3 εκ ευρώ περισσότερους διαθέσιμους πόρους, δηλαδή αύξηση της τάξης 108,8% για την νέα προγραμματική περίοδο. Αυτή είναι μια εξέλιξη πολύ θετική που αποκαθιστά την σημαντική υστέρηση πόρων των δύο προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατά κεφαλήν κατανομή θα είναι 737€/ανά κάτοικο, όταν η αντίστοιχη κατανομή του ΠΕΠ 2014-2020 είναι 353€/ ανά κάτοικο.    
Με την νέα κατανομή, η Στερεά Ελλάδα και οι πολίτες της τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης και έχουν ίσες ευκαιρίες, αποκαθιστώντας μια μεγάλη αδικία, που οφείλονταν σε λανθασμένες πολιτικές. Εν μέρει, βέβαια, οφείλονταν και σε στατιστικές στρεβλώσεις λόγω της βιομηχανικής πύκνωσης. 
Είναι σημαντικό, επίσης, να δώσουμε έμφαση στα μεγάλα έργα υποδομής. Επισκεφτείτε πρόσφατα κύριε Υπουργέ τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας και διαπιστώσατε πόσο σημαντικό είναι η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της ύδρευσης. Ένα έργο το οποίο προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς χάριν και στις δικές σας ενέργειες. Και μπορεί, λοιπόν, τα έργα υποδομής να μην φέρνουν ψήφους στους δημάρχους, όπως γίνεται με τα έργα αστικών αναπλάσεων, αλλά είναι πολύ σημαντικά για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ποιότητα ζωής τους».   

Μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της τοποθέτησης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages