Η πολιτιστική κληρονομιά της Καρυστίας ανοίγεται στον κόσμο - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η πολιτιστική κληρονομιά της Καρυστίας ανοίγεται στον κόσμο

Επιστημονικές ανακοινώσεις, ομιλίες, φωτογραφική έκθεση, μουσικά δρώμενα, προβολή ντοκιμαντέρ, βραβεύσεις των ανθρώπων που κρατούν ζωντανή την παράδοση – δράσεις με την εμπλοκή όλης της τοπικής κοινωνίας και τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων: αυτός είναι ο απολογισμός των επιτυχημένων εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στη νότια Εύβοια από τις 19 έως και τις 21 Ιουλίου, με στόχο την ανάδειξη των μοναδικών τεκμηρίων του πολιτιστικού αποθέματος της Καρυστίας.
Ήταν η πρώτη φορά που ένας διεθνής οργανισμός έφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη  «σφυριχτή» γλώσσα της Αντιάς, το μουσικό ιδίωμα του καβοντορίτικου και του αρβανίτικου τραγουδιού, την τοπική γαστρονομία, αλλά και τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα της περιοχής.
Εκατοντάδες πολιτών συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις και μαζί με τους επισκέπτες της περιοχής απόλαυσαν ένα συγκροτημένο πολιτιστικό πρόγραμμα στην Κάρυστο, το Μαρμάρι και την Αντιά, γνωρίζοντας από κοντά το μοναδικό αποτύπωμα της Ν. Εύβοιας στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίησή του στον τουριστικό προϊόν και την αναπτυξιακή στρατηγική της.
Σε αυτό το «μοναδικό εργαλείο για την ευρύτερη ανάπτυξη» αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία της η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO  Αικατερίνη Τζιτζικώστα και πρόσθεσε: «Δεν θα ήταν υπερβολή, εάν έλεγα ότι η Καρυστία είναι ένας τόπος προνομιούχος, με πολλά πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού. Είναι λοιπόν στο χέρι σας να επενδύσετε στον πολιτισμό, ώστε να δημιουργήσετε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας τόσο στον πολιτισμό, όσο και στον τουρισμό».
«Η ιστορία και ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και τα σπάνια μνημεία που πέρασαν στην αιωνιότητα. Γράφεται και από την καθημερινή βιοπάλη των απλών ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά ο project manager της Επιτροπής δρ. Γιάννης Μανώλης, με την πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και με τους χαιρετισμούς τους ο Βουλευτής Ευβοίας ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Άννα Καρύκα, ο Αντιδήμαρχος Καρύστου Γιώργος Οικονόμου, η Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ευβοίας Φανή Σταυρουλάκη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρύστου Αναστάσιος Μίχας, κ.α.

Τρεις ημέρες πολιτισμού, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο της Καρυστίας

Οι τριήμερες εκδηλώσεις άνοιξαν τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στο Μπούρτζι της Παραλίας Καρύστου με την φωτογραφική έκθεση με τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της UNESCO, την οποία εγκαινίασαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία - Αικατερίνη Τζιτζικώστα και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας Δρ Αγγελική Σίμωσι, παρουσία του Δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλου.
Την επομένη, Τρίτη 20 Ιουλίου, οι δράσεις μεταφέρθηκαν στο Μαρμάρι, όπου σε συνεργασία με τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών της πόλης πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην πλούσια μουσική παρακαταθήκη της Ν. Εύβοιας και ειδικότερα στο μουσικό ιδίωμα του αρβανίτικου και καβοντορίτικου τραγουδιού, με κεντρικούς ομιλητές την Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίων δρ Ρενάτα Δαλιανούδη και τον Επιστημονικό Συνεργάτης του ΚΕΠΕΜ Δημήτριο Μαντζούρη.
Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν καλλιτεχνικά από τους παραδοσιακούς μουσικούς Γιώργο Σφυρίδη Μπήλιωση (βιολί), Βαγγέλη Στέφωση (τσαμπούνα), Βαλάντη Κοφινά (νταουλάκι), Βαγγέλη Βαρελά (λαούτο) και Στέλλα Κοφινά (τραγούδι), ενώ ακολούθησε δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου», το οποίο γυρίστηκε στην περιοχή το 1977.
Τιμητικές διακρίσεις της UNESCO για την προσφορά τους στη διάσωση της τοπικής παράδοσης έλαβαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου Χάρις Αντωνίου και οι μουσικοί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, ενώ συγκινητική ήταν και η βράβευση του μεγάλου μουσικού Γιάννη Κρισίλα Μυλωνά, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.
Τα βουνά του Αντιά αντήχησαν από τη «σφυριά» την Τετάρτη 21 Ιουλίου, κατά την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, που ήταν αφιερωμένη στη σφυριχτή γλώσσα της περιοχής. O δάσκαλος της σφυριχτής γλώσσας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών «Ο Αντιάς» Παναγιώτης Τζαναβάρης μίλησε για τις  προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση και εκμάθησή της σε νεότερες γενιές, τονίζοντας την ανάγκη ένταξής της στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και της συστηματικής στήριξης της πολιτείας στη διάσωση αυτού του πολύτιμου πολιτιστικού τεκμηρίου. 
Μαζί με τους μαθητές του, ο κ. Π. Τζαναβάρης έκανε μια επίδειξη της «σφυριάς», αυτού του πανάρχαιου τρόπου επικοινωνίας των ντόπιων εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ενώ η κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα του απένειμε έπαινο της UNESCO για την προσφορά του. 
Παράλληλα, ο δρ. Γ. Μανώλης ανέφερε ότι από πλευράς Εθνικής Επιτροπής θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της «σφυριάς» στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη διδασκαλία και την διάδοσή της. 

  Αντιά
 

  Μαρμάρι
 

Μπούρτζι Καρύστου:


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages