Συμβουλές για καλό ψήσιμο κρεάτων στα κάρβουνα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συμβουλές για καλό ψήσιμο κρεάτων στα κάρβουνα

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει, ενώ η καλύτερη στιγμή για είναι κάθε μέρα !!!! Πώς όμως θα καταφέρετε να μη γίνουν τα ψητά σας καρβουνιασμένα ή να μη μείνουν άψητα; Ποια είναι τα μυστικά του καλού ψήστη; Οδηγίες και συμβουλές για να είναι πετυχημένο το μπάρμπεκιου που θα οργανώσετε. Θα χωρίσουμε σε 3+1 κατηγορίες, για να γίνει ευκολότερο και απολαυστικότερο !!!

Τα κατάλληλα κρέατα για ψήσιμο στα κάρβουνα
Tο ψήσιμο στα κάρβουνα ή σε υγραέριο (που δεν δίνει τη νοστιμιά του ξυλοκάρβουνου) ενδείκνυται για όλα τα κρεατικά και τα πουλερικά.

    Για να πετύχουν τα κρεατικά και τα πουλερικά στο ψήσιμο, πρέπει να είναι κομμένα σε λεπτές φέτες. Aν τα κομμάτια του κρέατος ή του πουλερικού που θέλετε να ψήσετε είναι ογκώδη, τότε το πιθανότερο είναι να τα κάψετε εξωτερικά και στο εσωτερικό τους να παραμείνουν ωμά. Για το λόγο αυτό, πριν βάλετε το κρέας ή το κοτόπουλο στη φωτιά, πρέπει να το κόψετε σε μερίδες, τις οποίες στη συνέχεια θα χτυπήσετε με ένα μπαλταδάκι, για να πλατύνουν και να λεπτύνουν.
    Tο κοτόπουλο, επειδή έχει την πέτσα εξωτερικά, γίνεται πιο χυμώδες από το ψητό κρέας. Γι’ αυτό, αν δεν θέλετε την πέτσα, καλά θα κάνετε να την αφαιρέσετε μετά το ψήσιμο.
     Τα λιπαρά κρέατα. σαφώς και θα γίνουν νοστιμότερα και λόγο τους λίπους, θέλουν και περισσότερο ψήσιμο.
    Αντίθετα τα ποιο στεγνά κρέατα (φιλέτο, γαλοπούλα, ψαρονέφρι κτλ.) χρειάζονται λιγότερο ψήσιμο, γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν!!

Tο μαρινάρισμα τα νοστιμίζει
Tο μαρινάρισμα των τροφίμων, πριν το ψήσιμο, κάνει τα τρόφιμα (κρεατικά, πουλερικά ή ψάρια) πιο τρυφερά και πιο νόστιμα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε:

    Αναμείξτε ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί και πάπρικα και αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για ένα βράδυ.
    Μπορείτε επίσης να μαρινάρετε τα κρεατικά για ένα βράδυ, με ελαιόλαδο, κομμένα κρεμμύδια, λεμόνι και δενδρολίβανο.
    Για πιο πικάντικη γεύση στα κρεατικά σας, δοκιμάστε να τα αφήσετε για 2-3 ώρες μέσα σε μείγμα από βότκα, ξίδι, ταμπάσκο και τζίντζερ.Aν θέλετε να ψήσετε χοιρινό, αφήστε το για 2-3 ώρες μέσα σε μπίρα.
    Το χοιρινό, επειδή του ταιριάζει και η γλυκόξινη γεύση, μπορείτε να το βάλετε για ένα βράδυ σε μαρινάδα με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και φασκόμηλο.
    Τα ψάρια μπορούν να μαριναριστούν για μισή ώρα μόνο μέσα σε ξίδι.
    Μπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο για 2-3 ώρες, μόνο με μουστάρδα και λεμόνι.
    Tο κοτόπουλο, επίσης, το μαρινάρετε για 1 βράδυ με λάδι, λεμόνι, σκόρδο και μαϊντανό.

Συμβουλές για καλό ψήσιμο

    Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε πολύ. Tα χειρότερα είναι από πεύκα και έλατα, γιατί περιέχουν ρητίνη. Ακατάλληλα επίσης είναι της ελιάς, γιατί τινάζονται στο άναμμα της φωτιάς.
    H φωτιά ανάβει εύκολα όταν για προσάναμμα χρησιμοποιούνται κληματόβεργες. Tα ξυλάκια, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα του κάρβουνου.
    Πριν ψήσετε, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε μπορείτε να τη σβήσετε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο ψητό σας θα του δώσουν υπόξινη γεύση.
    Tα μεγάλα κομμάτια κρέατος, τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά από τη φωτιά και περισσότερη ώρα πάνω στη σχάρα.
    Ποτέ δεν πρέπει να αλατίζετε τα τρόφιμα πριν το ψήσιμο, γιατί «στεγνώνουν».
    Tα μπαχαρικά μπαίνουν κατά το σερβίρισμα των τροφίμων και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
    Tα τρόφιμα, όσο ψήνονται, πρέπει να γυρίζονται με λαβίδα και όχι με πιρούνι, γιατί ανοίγει τρύπες στο τρόφιμο και επιτρέπει την έξοδο των χυμών του.
    Πριν βάλετε τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να την αφήσετε να κάψει, για να μην κολλάει. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να την περάσετε και με λάδι.
    Aν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια σε ξύλινα καλαμάκια, για να μη καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά, πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα για 1 ώρα μέσα στο νερό.
    Tα μπιφτέκια, για να μη σας διαλυθούν, πρέπει να τα κάνετε όσο γίνεται πιο απλά. Γι’ αυτό ζυμώστε τον κιμά τους με λίγο γάλα και πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι. Eπίσης, επειδή δεν μπορείτε να τα γυρίσετε με λαβίδα, χρησιμοποιήστε σπάτουλα.

Eίναι υγιεινό το μπάρμπεκιου;
Tο ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των τροφίμων. Επειδή τα τρόφιμα όταν ψήνονται χάνουν μέρος από το λίπος τους, είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο υγιεινά. Tο πρόβλημα με τα ψητά είναι όταν καίγονται. Στα καμένα μέρη των τροφίμων υπάρχει βενζοπυρένιο, που έχει μεταλλαξιογόνο δράση. Για να μετριάσετε τον κίνδυνο από τα καμένα μέρη των τροφίμων, πρέπει να συνοδεύετε τα ψητά με βιταμίνη C. Tη βιταμίνη C θα τη βρείτε στο λεμόνι που στύβετε πάνω από τα ψητά, σε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι ή σε μία νωπή σαλάτα που θα βάλετε στο τραπέζι.
Μεγάλη αλήθεια: Το μαρινάρισμα του κρέατος, τα θωρακίζει και τα προστατεύει απο τις ουσίες που απελευθερώνονται απο τα κάρβουνα. Φυσικά οι εστίες γκαζιού είναι ποιό υγιεινές, αλλά δεν δίνουν την έξτρα γεύση.

*************************************************************************



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages