Με ποια κριτήρια να διαλέξω σχολείο για το παιδί μου; - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Με ποια κριτήρια να διαλέξω σχολείο για το παιδί μου;


Η πορεία του παιδιού μέσα στο σχολείο είναι μοναδική αλλά δεν πρέπει να είναι μοναχική

Το σχολείο είναι η φιλοσοφία του και οι άνθρωποί του


άρθρο της Daniela Knop, υπεύθυνης νηπιαγωγείου Neue Schule Athen

Μία από τις πιο σοβαρές αποφάσεις που παίρνει σήμερα ένας γονέας είναι η επιλογή του κατάλληλου σχολείου για το παιδί του. Αυτοί οι μήνες, μήνες εγγραφών για τα περισσότερα σχολεία, είναι οι πλέον κρίσιμοι. Και αυτό γιατί κάθε γονέας που νοιάζεται για την εκπαίδευση του παιδιού του θέλει να επιλέξει το κατάλληλο.

Ποια κριτήρια πρέπει να έχει ένας γονιός στην επιλογή του σχολείου;

Για να πάρει κανείς τη σωστή απόφαση, πρέπει να αναρωτηθεί τι θέλει από ένα σχολείο.

Πρέπει να διαλέξει αυτό που είναι πιο κοντά στο σπίτι ή το άλλο που έχει τις καλύτερες εγκαταστάσεις;

Μήπως είναι καλύτερο αυτό που έχει τις περισσότερες δραστηριότητες ή εκείνο που έχει το πιο γνωστό όνομα;

Τι είναι όμως το σχολείο;

Το σχολείο είναι η φιλοσοφία του και οι άνθρωποί του. Για να διαλέξει κάποιος το κατάλληλο σχολείο, πρέπει να γνωρίσει το τι ακριβώς πρεσβεύει αυτό το σχολείο. Πρέπει να ψάξει αν αυτή η φιλοσοφία ταιριάζει με τον τρόπο που θέλει να μεγαλώσει το παιδί του. Ένα ιδιαίτερα αυστηρό σχολικό πλαίσιο δεν ταιριάζει σε παιδιά που έχουν μάθει να τα χειρίζονται στο σπίτι τους με σεβασμό. Όταν το παιδί στο σπίτι του έχει μάθει να λέει τη γνώμη του και αυτή να γίνεται σεβαστή είναι σημαντικό ο γονέας να βρει ένα σχολείο όπου η ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού να είναι θεμέλιος λίθος στη φιλοσοφία του.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο ενός σχολείου είναι οι άνθρωποί του. Ίσως και το σημαντικότερο. Το παιδί θα είναι μαζί τους τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα. Από αυτούς όχι μόνο θα διδαχθεί αλλά και θα καθοδηγηθεί για το πώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας, πώς θα διαχειριστεί μία σύγκρουση, πώς θα φτάσει μόνο του σε κάποια συμπεράσματα. Το προσωπικό του σχολείου, ιδιαίτερα για τα παιδιά του δημοτικού, είναι άνθρωποι-πρότυπα που θα βρίσκονται δίπλα του συνέχεια.

Ο γονέας μιλώντας με το προσωπικό του σχολείου πρέπει να αποκτήσει αίσθηση ασφάλειας. Πρέπει να νιώσει ότι θα αφήσει σε σίγουρα χέρια το παιδί του, ότι οι άνθρωποι αυτοί θα νοιαστούν για το παιδί του σαν να μην υπάρχει κανένα άλλο στο σχολείο.

Ένα τρίτο ιδιαίτερα σημαντικό σημείο είναι η διάθεση των εκπαιδευτικών να αναπτύξουν μια πραγματική σχέση με τους γονείς. Πρέπει κάποιος να σκεφτεί ότι για έξι χρόνια το παιδί θα αναπτύσσεται δίπλα τους. Είναι άνθρωποι που θα νοιαστούν να αναπτύξουν μια σχέση αλληλεπίδρασης με τον γονιό.

Πολλά γεγονότα θα συμβούν στη ζωή ενός παιδιού σε αυτά τα έξι χρόνια, γεγονότα ευχάριστα, δυσάρεστα ή δύσκολα διαχειρίσιμα. Το σχολείο πρέπει να έχει στον πυρήνα της φιλοσοφίας του την πραγματική σχέση με την οικογένεια. Ένα παιδί είναι και η οικογένεια που το περιβάλλει.

Ιδιαίτερα για τους μαθητές του δημοτικού, είναι σημαντικό το σχολείο να έχει μέγεθος που να επιτρέπει στο παιδί να γνωρίζει όλο το προσωπικό και το προσωπικό να το γνωρίζει με το όνομά του. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν συναισθηματικά την ανάγκη να είναι αναγνωρίσιμα, να απευθύνονται σε ανθρώπους που γνωρίζουν όταν παραστεί ανάγκη. Όλοι οι εκπαιδευτικοί αλλά και το προσωπικό πρέπει να γνωρίζουν τον μικρό μαθητή έτσι ώστε να ενημερώνουν τον δάσκαλό του αν το δουν μοναχικό ή δυσαρεστημένο στο διάλειμμα, ή αν εντοπίσουν συμπεριφορά που χρειάζεται παρέμβαση.

Η πορεία του παιδιού μέσα στο σχολείο είναι μοναδική αλλά δεν πρέπει να είναι μοναχική. Οι δάσκαλοί του πρέπει να είναι πολλά περισσότερα από τους ανθρώπους που το διδάσκουν. Αυτό είναι το σημαντικότερο κριτήριο όλων.

Στο σχολείο μας φιλοξενείται Προνήπιο, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό.

Το Προνήπιο και το Νηπιαγωγείο είναι δυναμικότητας 60 νηπίων, ενώ το Δημοτικό μας 240 μαθητών.

Το σχολείο μας ιδρύθηκε από τον Ελληνογερμανικό Σύλλογο Πολιτισμού και Παιδείας (Deutsch – Griechischer Verein für Kultur und Bildung).

Επικοινωνία

Neue Schule Athen

Nεάρχου 52-54, Ηλιούπολη

Τηλ.: 210-99.55.997 και 210-99.59.484

Κιν.: 6932-226.575

e-mail: info@neueschuleathen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages