Θ. Ζεμπίλης: Συνέντευξη για θέματα της επικαιρότητας στην εκπομπή «Φωνή της Ελλάδας (ΕΡΑ 5)»της ΕΡΤ - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θ. Ζεμπίλης: Συνέντευξη για θέματα της επικαιρότητας στην εκπομπή «Φωνή της Ελλάδας (ΕΡΑ 5)»της ΕΡΤ

Θ. Ζεμπίλης: Συνέντευξη για θέματα της επικαιρότητας, παραχώρησε στο δημοσιογράφο Γεώργιο Διονυσόπουλο και στην εκπομπή  «Φωνή της Ελλάδας (ΕΡΑ 5)»της ΕΡΤ ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης  Ζεμπίλης, η οποία έχει ως εξής: 

 Γιώργος Διονυσόπουλος: Να καλημερίσουμε τον κύριο Θανάση Ζεμπίλη, που είναι Βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, είναι δικηγόρος και μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Χαλκίδας, και αφού τον καλημερίσω και του ευχηθώ Καλή Σαρακοστή, Καλή Σαρακοστή κύριε Ζεμπίλη.

Ζεμπίλης: Να είστε καλά, επίσης, Χρόνια Πολλά, Καλή Σαρακοστή με υγεία.

Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε κύριε Ζεμπίλη,  με το θέμα με το οποίο ξεκίνησα και την κουβέντα μου με τον κύριο Μαμουλάκη και θα ήθελα το σχόλιο σας,  για τις δηλώσεις που έκανε ο κύριος Ερντογάν και που γενικώς μας έχουν ξαφνιάσει όλους δυσάρεστα,  βέβαια ειδικά σε μία περίοδο στην οποία υποτίθεται ότι έχουμε ξεκινήσει μία διαδικασία διαλόγου για να βρεθεί διέξοδος για το ένα και μοναδικό κατ' εμάς τουλάχιστον πρόβλημα που υπάρχει, την μόνη κατ' εμάς διαφορά που υπάρχει στα Ελληνοτουρκικά.

Ζεμπίλης: Κοιτάξτε, θα πρέπει να τις ορίσουμε τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν σε ένα γενικό πλαίσιο, ξέρουμε ότι η Τουρκία έχει εκλογές αυτοδιοικητικές,  εκλογές στις οποίες ο Πρόεδρος Ερντογάν δίνει μεγάλη βαρύτητα, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και στις μεγάλες πόλεις, πάντοτε η Τουρκία, εμπλέκει την εσωτερική με την εξωτερική της πολιτική και βεβαίως εξάγει τον εθνικισμό γιατί είναι μία σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων του κόμματος του κυρίου Ερντογάν και βεβαίως είναι σίγουρο ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν και  στον απότοκο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, στην οποία συμμετείχε εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ο Πρόεδρος της Κύπρου και υπήρχαν οι δηλώσεις αυτές οι οποίες βέβαια είναι και άστοχες και ανιστόρητες.

Δημοσιογράφος: Είναι δηλώσεις που δεν έχουν ξαναγίνει, έτσι, δηλαδή είναι φοβερό.

Ζεμπίλης: Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ και έχει σημασία βέβαια ότι το είπε και ενώπιον στρατιωτικών, δεν το είπε σε μία συγκέντρωση, βέβαια είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση πρέπει το Κυπριακό ζήτημα που είναι ένα Ευρωπαϊκό και Διεθνές ζήτημα και θα ήθελα να πω ότι και με τις δηλώσεις που κάνει ο Πρόεδρος Ερντογάν ευνοεί μάλλον τις δικές μας θέσεις και απόψεις και όχι τις δικές του,  να υπάρξουν δηλαδή δύο Κράτη στην Κύπρο.

Δημοσιογράφος: Τώρα σε σχέση με ένα θέμα το οποίο αυτή την εποχή βλέπει το φως της δημοσιότητας, με αφετηρία βεβαίως τις καταγγελίες που έγιναν από τους ομογενείς μας και μιλάω βέβαια για το θέμα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων αυτών, στην περίπτωση της κυρίας Ασημακοπούλου, θεωρείται πως έχουν δοθεί τελικά οι εξηγήσεις οι επαρκείς, υποτίθεται ότι μιλάμε για κάτι που σύμφωνα τουλάχιστον με την Κυβέρνηση, την ευθύνη είχε η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση πέρσι λίγο πριν τις εκλογές, δεν το βλέπω όμως και πολύ πειστικό αυτό,  γιατί μιλάμε για κάτι που έγινε στην ουσία το τελευταίο χρονικό διάστημα και μιλάμε για δεδομένα τα οποία δόθηκαν από την πλευρά ομογενών για να προχωρήσει η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, μήπως πρέπει να το ψάξουμε λίγο περισσότερο να δώσουμε λίγο πιο πολύ βάση.

Ζεμπίλης: Αφορούν τις εκλογές του 2023 και αφορούν τα προσωπικά δεδομένα, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την ασφάλεια των εκλογών και βεβαίως τον νεότερο νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε για την επιστολική ψήφο, θεωρώ ότι και η Κυβέρνηση αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, έσπευσε με διαφάνεια να δει την υπόθεση αυτή και να ελέγξει το τι ακριβώς έχει γίνει. Νομίζω ξέρετε σε αυτές τις περιπτώσεις τι συνήθως κάνανε οι Κυβερνήσεις και τι μας είχαν δείξει στο παρελθόν, ότι κάνανε μία ένορκη διοικητική εξέταση στο Υπουργείο και η υπόθεση αυτή μάλλον παραπεμπόταν στις καλένδες, εδώ τώρα είδαμε και σπουδή και πλήρη διαλεύκανση, έτσι ώστε να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς έχει συμβεί, όχι μόνο αυτό, είχαμε και την αποπομπή στην πραγματικότητα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως επίσης και του αρμοδίου στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα των αποδήμων, όπως βεβαίως και την απόσυρση από την κούρσα των Ευρωεκλογών της Ευρωβουλευτή της κυρίας Ασημακοπούλου, άρα νομίζω από την αρχή ξεκαθαρίστηκε το τοπίο, τι ακριβώς συνέβη, αποδόθηκαν ευθύνες, υπήρξαν κυρώσεις, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε να υπάρχει όλη αυτή η ιστορία η οποία ουσιαστικά σε τι στοχεύει? στοχεύει στο να υπάρξουν ψίθυροι και σκιές ως προς την εκλογική διαδικασία και ιδιαιτέρως ως προς την ψήφο των αποδήμων. Είναι λάθος να χρησιμοποιούμε την υπόθεση αυτή ως όχημα, προκειμένου να συκοφαντήσουμε κάτι με το οποίο από την αρχή τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν αντίθετα, με την επιστολική ψήφο.

Δημοσιογράφος: Τώρα έχουμε μπροστά μας κυρίε Ζεμπίλη, Ευρωεκλογές και αυτό που βλέπουμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι μία αρκετά μεγάλη πτώση στον ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει μία αίσθηση ότι μπορεί να είναι και κάτω από 30% και όσο και αν θεωρούμε ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι μία χαλαρή ψήφος, μία τόσο μεγάλη πτώση, εάν τελικά επαληθευθεί και σε εκλογικά ποσοστά πραγματικά, θα πρέπει να προβληματίσει? εσείς έχετε προβληματιστεί? Βλέπετε δηλαδή ότι κάποια πράγματα έχουν συμβεί από τις Εθνικές Εκλογές και μετά,  που έχουν πληγώσει το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία αυτή τη στιγμή?

Ζεμπίλης: Κοιτάξτε, είναι κανόνας η χαλαρότητα των ψήφων στις Ευρωεκλογές, είναι σχεδόν κανόνας, ιδιαίτερα για ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται στην Κυβέρνηση, υπάρχει μία φθορά, είναι αυτό που λέμε ότι οι πολίτες στέλνουν το μήνυμα και γιατί το στέλνουν; διότι βλέπουν μία Κυβέρνηση ισχυρή σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι περί το 35% και ο δεύτερος ακολουθεί με 20 μονάδες πίσω. Οπότε σου λέει ο άλλος, συνειδητοποιεί ότι δεν έχουμε κανένα κίνδυνο διότι στις εκλογές αυτές δεν κρίνεται η Κυβέρνηση, Πρωθυπουργό έχουμε,  δεν υπάρχει η πιθανότητα, η δυνατότητα, αυτός ο Πρωθυπουργός να αμφισβητηθεί, διότι ο δεύτερος είναι σε τεράστια απόσταση, άρα σου λέει ας τους στείλουμε ένα μήνυμα προκειμένου να δει κάποια ζητήματα πού απασχολούν την κοινωνία, πράγματα σοβαρά όπως η ακρίβεια ή άλλα, αυτό βέβαια είναι ένας κίνδυνος γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως απονομιμοποιητική η ψήφος αυτή και ως χαλαρή ψήφος να μη λάβει υπόψη το μεγάλο διακύβευμα, πού είναι βεβαίως η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν πιστεύεται ότι υπάρχει ένα όριο ποσοστιαίο κάτω από το οποίο θα χτυπήσει καμπανάκι για τη Νέα Δημοκρατία?

Ζεμπίλης: Κοιτάξτε, εμείς το έχουμε θέση σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αλλά και το ζήτημα είναι οι ίδιοι οι πολίτες να διαισθανθούνε ότι αυτό που υπάρχει, το κύμα, γιατί υπάρχει ένα κύμα σε όλη την Ευρώπη, δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, για την ενίσχυση της ακροδεξιάς, αυτό ουσιαστικά αποτελεί την θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί οι δυνάμεις οι ευρωσκεπτικιστικές αποσκοπούν στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα εμείς πάση θυσία πρέπει να κάνουμε έναν αγώνα προκειμένου να διατηρήσουμε τα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως τις ενισχύσεις και την αρωγή που έχει λάβει η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια εντός της Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Δημοσιογράφος: Να συνεχίσουμε τώρα κ. Ζεμπίλη με το θέμα των Τεμπών γιατί εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ όλα αυτό που συμβαίνει και φαίνεται ότι υπάρχει από τη μία πλευρά μία αδυναμία του πολιτικού συστήματος να  δώσει αυτή τη βοήθεια στη δικαιοσύνη, έτσι ώστε, που χρειάζεται τέλος πάντων, με ότι θα μπορούσε να προκύψει, να έχει προκύψει από την εξεταστική επιτροπή, για την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και την ίδια στιγμή μία προσπάθεια που γίνεται από το Σύλλογο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, που έφτασε μέχρι και το Ευρωκοινοβούλιο, που πιέζει αφόρητα νομίζω, πού βλέπετε να βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πράγμα? είστε ικανοποιημένος πρώτα από όλα από τις απαντήσεις που έχει δώσει το πολιτικό σύστημα σε αυτό το δυστύχημα - έγκλημα?

Ζεμπίλης: Κοιτάξτε, να πω κάτι για τους συγγενείς, ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι τον πόνο τους και το πένθος τους, το οποίο πρέπει όλοι να έχουμε την ενσυναίσθηση να το αντιληφθούμε και να πούμε ότι είναι δικαιολογημένο σε απόλυτο βαθμό. Τώρα σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, νομίζω ότι έσπευσε και να αποδεχτεί το αίτημα για εξεταστική επιτροπή και να προσπαθήσει να διαλευκάνει την υπόθεση, στα πλαίσια της επιτροπής αυτής και βεβαίως και με το νόμο του κυρίου Φλωρίδη, να υπάρξουν αυτές οι πρόνοιες έτσι ώστε να επισπευστεί η δίκη, διότι ας μην έχουμε αυταπάτες, η δικαιοσύνη είναι εκείνη η οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Εγώ δεν συμμετείχα στην εξεταστική επιτροπή, πλην, όμως ξέρουμε ότι στα χρόνια της μεταπολίτευσης περίπου έχουν γίνει 24 εξεταστικές επιτροπές, αντιλαμβανόμαστε εκεί ότι τα κόμματα, έχουν τις απόψεις τους, τις αψιμαχίες τους, αυτό το οποίο προσδοκά ο πολίτης είναι εν τέλει η δικαιοσύνη να είναι εκείνη η οποία θα απαντήσει σε όλα τα ζητήματα και δεν θα αφήσει καμία πτυχή αναπάντητη, για αυτή τη μεγάλη τραγωδία την οποία δεν πρόκειται βέβαια να  ξεχάσουμε ποτέ.

Δημοσιογράφος: Δεν θεωρείται όμως απόλυτα λογικό, να ζητάει κανείς να βρεθούν ενώπιον του φυσικού δικαστή και τα πολιτικά πρόσωπα που έχουνε εμπλακεί με την υπόθεση της σύμβασης 717, δεν μιλάω μόνο για τον κύριο Καραμανλή και για τους προηγούμενους Υπουργούς.

Ζεμπίλης: Κοιτάξτε τώρα σε ότι αφορά τα στοιχεία διότι ξέρουμε ότι η διαδικασία, έχουμε την ανάκριση η οποία τρέχει, προφυλακίσεις και τα λοιπά, σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή, η διαπίστωση ήταν ότι ο γενικός κανονισμός ασφάλειας παραβιάστηκε 7 φορές, παραβιάστηκε από φυσικά πρόσωπα τα οποία βεβαίως θα βρεθούν στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν και όσοι ακόμα δεν έχουν προσωρινά κρατηθεί, από κει και πέρα είναι κάτι βεβαίως, το οποίο έχει δυναμική εξέλιξη η υπόθεση αυτή, έχουν υποβληθεί και μηνύσεις και κατά πολιτικών προσώπων, είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως κληθεί η Βουλή να απαντήσει το επόμενο διάστημα. Διότι αμελλητί ως υποχρεούται ο εισαγγελέας πρέπει να στείλει τη δικογραφία αυτή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία βεβαίως θα την διαβιβάσει στην ολομέλεια και εκεί βέβαια οι Βουλευτές, θα πάρουν τις αποφάσεις τους με ψήφο κατά συνείδηση.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, τώρα να κλείσουμε τη συζήτησή μας κύριε Ζεμπίλη, λίγο να μας μεταφέρεται τι συμβαίνει, επειδή είστε και Βουλευτής της Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, τι συμβαίνει στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τη φωτιά και που ακόμα και σήμερα μετράνε ακόμα τις πληγές τους προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς, κάνοντας περιοδεία στη Βόρεια Εύβοια σε αυτές τις περιοχές?

Ζεμπίλης: Κοιτάξτε,  πράγματι υπήρξε μία τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης των πληγών, η οποία δεν έχει προηγούμενο, ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό η Βόρεια Εύβοια, τα έργα αποκατάστασης προχώρησαν από το Υπουργείο Κρατικής Αρωγής, βέβαια έχουμε και ζητήματα στα οποία υπολειπόμαστε ακόμα, ένα από αυτά είναι η δημοπράτηση του Βόρειου Οδικού Άξονα, η οποία έπρεπε να έχει γίνει, έχουν περάσει τρία χρόνια, δεν έχει γίνει ακόμα η δημοπράτηση, βέβαια υπήρξε και μία εμπλοκή σε μία αρχική δημοπράτηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά οπωσδήποτε το Υπουργείο Υποδομών, θα πρέπει να επισπεύσει τη νέα προκήρυξη της μελέτης και βεβαίως και σε σχέση με την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, την οποία είχε υποσχεθεί ο κύριος Μπένος. Θέλω να πω δηλαδή, ότι ενώ έχουν γίνει πάρα πολλά, πράγματι έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια, υπάρχουν και ζητήματα ακόμα τα οποία δεν βρίσκονται στο βαθμό πού θέλαμε εμείς τουλάχιστον να έχουν τρέξει.
 
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, κύριε Ζεμπίλη σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ζεμπίλης: Και εγώ, να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Καλή συνέχεια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages