Κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ «Η εγκατάλειψη της Βόρειας Εύβοιας» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ «Η εγκατάλειψη της Βόρειας Εύβοιας»

Κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση. 

«Η εγκατάλειψη της Βόρειας Εύβοιας»

Μετά την περιοδεία του Προέδρου της Κ.Ο. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αλέξη Χαρίτση, στις πληγείσες περιοχές της Β. Εύβοιας και τις συνομιλίες που είχε με συκοπαραγωγούς, μελισσοκόμους, ρητινοπαραγωγούς και δασεργάτες στην Ιστιαία, εργαζόμενους στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας και δεκάδες πολίτες, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ερώτηση με αντικείμενο τις πενιχρές αποζημιώσεις, τα ανεπαρκέστατα μέτρα στήριξης και τις συνθήκες εγκατάλειψης που βιώνουν οι κάτοικοι της Β. Ευβοίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ακολούθησαν. 
Όπως αναφέρουν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στο κείμενο της ερώτησής τους, «ορισμένοι κλάδοι όχι μόνο δεν έχουν ορθοποδήσει, αλλά κινδυνεύουν και με αφανισμό. Ο λόγος για τους ρητινοκαλλιεργητές, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους – αγρότες και τους συκοπαραγωγούς, εξαιτίας άμεσων, αλλά και μεσοπρόθεσμων χειρισμών, που έχουν φέρει τον πρωτογενή τομέα της περιοχής σήμερα σε οριακό σημείο».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι «τα κυβερνητικά σχέδια ανασυγκρότησης της περιοχής και τα «οράματα» που παρουσίαζε σε διάφορες φιέστες η «Επιτροπή Μπένου», παραμένουν οράματα 2,5 χρόνια μετά. Η περιοχή παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της χρόνιας αδράνειας σε υποδομές. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι ακριβή και ευάλωτη σε επιδείνωση του καιρού, το οδικό δίκτυο επισφαλές και ξεπερασμένο, με τον παραλιακό δρόμο Αιδηψού-Λίμνης επίσημα κλειστό από τον Σεπτέμβρη του 2023, όντας σε ανακατασκευή, αποκλείοντας ουσιαστικά την πρόσβαση σε ολόκληρους οικισμούς.»Τονίζεται,επίσης, ιδιαίτερα ότι «το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας που αποτελεί τη μοναδική δομή δημόσιας φροντίδας υγείας στην περιοχή, εξυπηρετώντας 23.000 κατοίκους πλήττεται από την υποστελέχωση εφ’ όσον απουσιάζουν κρίσιμες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, ενώ η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ παραμένει παροπλισμένη από μηχανική βλάβη.»
Τέλος ο Πρόεδρος και οι Βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:
1. Τι προτίθενται να κάνουν για την ενίσχυση των συκοπαραγωγών του Ταξιάρχη, αλλά και των ρητινοκαλλιεργητών, των μελισσοκόμων, καθώς και των κτηνοτρόφων – αγροτών της Βόρειας Εύβοιας, προκειμένου να παραμείνουν στις εστίες τους, όντας επαγγελματικά ενεργοί; 
2. Ποιο είναι το πολιτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες, αλλά και πρόσφατα εμφανιζόμενες αδυναμίες της περιοχής σε ζητήματα πρόσβασης, δικτύων, δομών και ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες; 
3. Ποια βήματα έχουν γίνει και ποια ακολουθούν για την θωράκιση της Βόρειας Εύβοιας απέναντι σε κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική κρίση; 
4. Έχει υπάρξει ή πρόκειται να υπάρξει κάποια διαδικασία αξιολόγησης λειτουργίας Δήμων και αναθεώρησης ορίων τους, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων; 
5. Ποιο είναι το σχέδιο για την ενίσχυση της παρουσίας και ανταπόκρισης του δημόσιου συστήματος υγείας (ΕΣΥ και ΕΚΑΒ) στην περιοχή, ως προϋπόθεση αφενός ασφάλειας και αξιοπρέπειας και αφετέρου ως βάση για την τοπική, οικονομική ανάπτυξη; 
6. Η σημερινή κατάσταση και εικόνα είναι αποτέλεσμα του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, όπως εκπονήθηκε από την «Επιτροπή Μπένου»; 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2024 

ΕΡΩΤΗΣΗ

- προς τους υπουργούς  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Υγείας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Εγκατάλειψη της Βόρειας Εύβοιας»

Η Βόρεια Εύβοια αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση, όπου η κλιματική κρίση και η επιτελική αποτυχία της διακυβέρνησης ΝΔ συναντώνται. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η πυρκαγιά του 2021 όταν και εκατοντάδες σπίτια έγιναν στάχτη ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 500.000 στρέμματα, αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι η καμένη γη ξεπέρασε το 1.000.000 στρέμματα. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα («Ιανός», «Μήδεια, «Daniel») η περιοχή έχει υποστεί οικονομική καθίζηση. Οι αποζημιώσεις και τα περίφημα μέτρα στήριξης των πληγέντων, είναι λιγοστά σε σχέση με αυτά που στερήθηκαν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής. 
Ορισμένοι κλάδοι όχι μόνο δεν έχουν ορθοποδήσει, αλλά κινδυνεύουν και με αφανισμό. Ο λόγος για τους ρητινοκαλλιεργητές, τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους – αγρότες, εξαιτίας άμεσων, αλλά και μεσοπρόθεσμων χειρισμών, που έχουν φέρει τον πρωτογενή τομέα της περιοχής σήμερα σε οριακό σημείο. Οι αιτίες μπορούν να αναζητηθούν στη δυσκολία πρόσβασης εδώ και 2,5 χρόνια στα δάση, στις καθυστερημένες αποζημιώσεις, στην εκτίναξη του κόστους πρώτων υλών, τροφών και αναλωσίμων, στη μη λήψη πρόσθετων μέτρων και στην απουσία οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού ανά κλάδο δραστηριότητας στην περιοχή.  
Η ιδιαίτερα δυναμική συκοπαραγωγική δραστηριότητα, που στην περιοχή Ταξιάρχη, έχει αξιοσημείωτη συνεταιριστική οργάνωση, δεν έχει υποστηριχθεί επαρκώς μετά από τις φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την «ΜΗΔΕΙΑ» και ενώ σύμφωνα με γεωπόνους του ΕΛΓΑ έσπασαν περί τα 8.500 δένδρα, επειδή δεν ξεπερνούσαν το 30% των συνολικά καλλιεργούμενων δένδρων, δεν δικαιούνται αποζημίωσης. Επιπλέον από την κακοκαιρία DANIEL, ενώ έχουν εγκριθεί από το σύστημα της κρατικής αρωγής 2.000 ευρώ ως αποζημίωση, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, όπως δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα του Συνεταιρισμού για παράταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για 2 έτη, λόγω αδυναμίας πληρωμής. Συνεταιρισμός, έχει πάρει μόλις 45.000€, από τα 200.000€ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί για την ενίσχυσή του, ενώ έχει παγώσει πλήρως και η διαδικασία έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο πλαίσιο του de minimis για τις ζημιές από την πυρκαγιά του 2021. 
Τα κυβερνητικά σχέδια ανασυγκρότησης της περιοχής και τα «οράματα» που παρουσίαζε σε διάφορες φιέστες η «Επιτροπή Μπένου», παραμένουν οράματα 2,5 χρόνια μετά. Η περιοχή παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της χρόνιας αδράνειας σε υποδομές. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι ακριβή και ευάλωτη σε επιδείνωση του καιρού, το οδικό δίκτυο επισφαλές και ξεπερασμένο, με τον παραλιακό δρόμο Αιδηψού-Λίμνης επίσημα κλειστό από τον Σεπτέμβρη του 2023, όντας σε ανακατασκευή, αποκλείονταςουσιαστικά την πρόσβαση σε ολόκληρους οικισμούς (π.χ. Ήλια). Η διοικητική διασύνδεση Ιστιαίας-Αιδηψού σε έναν Δήμο παραμένει ακόμη και σήμερα επιλογή αμφισβητήσιμης λογικής, σκοπιμότητας και λειτουργικότητας. Παρά τις πρόσφατες - και σε κάποιες περιπτώσεις - επαναλαμβανόμενες καταστροφές, δεν έχει ολοκληρωθεί ο προληπτικός σχεδιασμός και η δημιουργία των κατάλληλων έργων υποδομής για τη θωράκισή της Βόρειας Εύβοιας στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, της ασφαλούς και προσιτής σύνδεσής της με το υπόλοιπο νησί, αλλά και την ηπειρωτική χώρα, καθώς και της υγειονομικής της ασφάλειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας αποτελεί τη μοναδική δομή δημόσιας φροντίδας υγείας στην περιοχή, εξυπηρετώντας 23.000 κατοίκους που πολλαπλασιάζονται τους θερινούς μήνες λόγω του τουρισμού. Το Κέντρο Υγείας απέχει από το πλησιέστερο νοσοκομείο (Χαλκίδας) δύο ώρες, σε ένα επισφαλές οδικό δίκτυο, έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Η εναλλακτική πρόσβαση σε νοσοκομειακή δομή είναι ακτοπλοϊκή (προς το Νοσοκομείο Λαμίας ) επίσης δύο ώρες συνολικής διαδρομής, αλλά μόνο κατά τις ώρες που υπάρχουν δρομολόγια φέριμποτ.
Στο 24ωρης λειτουργίας Κέντρο Υγείας υπηρετούν 2 μόνιμοι γενικοί γιατροί, 2 καρδιολόγοι, ένας χειρουργός, ένας μικροβιολόγος, ένας ακτινολόγος και ένας ΩΡΛ. Οι τέσσερις από αυτούς τους γιατρούς είναι σε προ συνταξιοδοτική κατάσταση, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγος και παιδίατρος. Λόγω της υποστελέχωσης είναι αδύνατο να οργανωθεί μονάδας βραχείας νοσηλείας επαρκούς φροντίδας, καθώς και σύγχρονο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Εδώ και χρόνια τουλάχιστον έχει εξαγγελθεί η λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού (αιμοκάθαρσης) στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, ενώ κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια, προετοιμάζοντας τα εγκαίνια αυτής της μονάδας ,χωρίς όμως να υπάρχει νεφρολόγος, νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο στην αιμοκάθαρση, καθώς και ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για μια τέτοια υπηρεσία. Τα ασθενοφόρα είναι λιγοστά, συνήθως ένα ανά βάρδια, και δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα ενώ παρουσιάζουν μηχανικά προβλήματα. Η δε ενώ κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ είναι παροπλισμένη λόγω μηχανικής βλάβης. Η ταχεία διακομιδή επειγόντων περιστατικών παραμένει ζητούμενο για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, ιδιαίτερα σε δυσχερείς καιρικές ή άλλες έκτακτες συνθήκες.
Το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας έχει σοβαρά κτηριακά προβλήματα καθώς κάθε φορά που βρέχει, πλημμυρίζει και υποχωρεί μέρος της οροφής. Η υλικοτεχνική του υποδομή είναι ελλιπής και τα ιατρικά πρωτόκολλα εκ των πραγμάτων παρακάμπτονται, με τη δομή να λειτουργεί συχνά κάτω από τα στάνταρ ασφάλειας για ασθενείς και προσωπικό.

Επειδή η Βόρεια Εύβοια έχει πληγεί πολλαπλά και κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματική κρίσης, αλλά και της κρατικής ολιγωρίας.
Επειδή είναι αναγκαίες πολιτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μειονεκτήματα της περιοχής, ιδίως σε ζητήματα προσβασιμότητας, δικτύων, δομών και ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Επειδή η οικονομική επιβίωση αποτελεί προϋπόθεση παραμονής των πληθυσμού, ως αναγκαία προϋπόθεση τοπικής ανάκαμψης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Τι προτίθενται να κάνουν για την ενίσχυση των συκοπαραγωγών του Ταξιάρχη, αλλά και των ρητινοκαλλιεργητών, των μελισσοκόμων, καθώς και των κτηνοτρόφων – αγροτών της Βόρειας Εύβοιας, προκειμένου να παραμείνουν στις εστίες τους, όντας επαγγελματικά ενεργοί;
2. Ποιο είναι το πολιτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες, αλλά και πρόσφατα εμφανιζόμενες αδυναμίες της περιοχής σε ζητήματα πρόσβασης, δικτύων, δομών και ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες;
3. Ποια βήματα έχουν γίνει και ποια ακολουθούν για την θωράκιση της Βόρειας Εύβοιας απέναντι σε κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική κρίση;
4. Έχει υπάρξει ή πρόκειται να υπάρξει κάποια διαδικασία αξιολόγησης λειτουργίας Δήμων και αναθεώρησης ορίων τους,  με γνώμονα την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων; 
5. Ποιο είναι το σχέδιο για την ενίσχυση της παρουσίας και ανταπόκρισης του δημόσιου συστήματος υγείας (ΕΣΥ και ΕΚΑΒ) στην περιοχή, ως προϋπόθεση αφενός ασφάλειας και αξιοπρέπειας και αφετέρου ως βάση για την τοπική, οικονομική ανάπτυξη;
6. Η σημερινή κατάσταση και εικόνα είναι αποτέλεσμα του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, όπως εκπονήθηκε από την «Επιτροπή Μπένου»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης) 
Αναγνωστοπούλου Σια
Αχτσιόγλου Έφη
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηλιόπουλος Αθανάσιος
Πέρκα Θεοπίστη
Τζανακόπουλος Δημήτριος
Τζούφη Μερόπη
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φερχάτ Οζγκιούρ
Φωτίου Θεανώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages