- Sourta-Ferta

Post Top Ad

Οι δυνατότητες χρηματοδότησης των ΜμΕ από Αναπτυξιακή Τράπεζα και ΕΣΠΑ αναλύθηκαν σε ειδική εκδήλωση του Ε.Ε.Α.

Την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά από τους πλέον αρμόδιους για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του ΕΣΠΑ είχαν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που συμμετείχαν ή παρακολούθησαν διαδικτυακά την ενημερωτική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών την Τετάρτη 26/4/2023.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, το οποίο είναι εντονότερο στις κατηγορίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, το 84% των οποίων μένει εκτός χρηματοδότησης και παρουσιάζει υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου. 

«Αυτή η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση επιτείνει το πρόβλημα της ρευστότητας των εν λόγω επιχειρήσεων με αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας καθώς παρατηρούνται αυξήσεις υποχρεώσεων προς τρίτους, καθυστερήσεις πληρωμών προμηθευτών, φορολογικών υποχρεώσεων και προηγούμενων τραπεζικών οφειλών», υπογράμμισε.

Χρηματοδοτικά εργαλεία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας 

Τα εργαλεία, είτε συγχρηματοδότησης δανείων είτε εγγυοδοσίας, που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανέλυσαν στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοδοτικών Προϊόντων κ. Στέργιος Σουγιουτζόγλου, ο Διευθυντής Στρατηγικής κ. Ευάγγελος Καραγιαννάκος, ο Διευθυντής Καινοτομίας κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, η Διευθύντρια Δανείων και Κρατικών Ενισχύσεων κ. Ροζαλία Θαλασσινού και η κ. Ελένη Κολοφωτιά από τη Διεύθυνση Εγγυήσεων και Συνεπενδύσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα που αναμένονται στην αγορά στα τέλη Μαΐου με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση. 

Πρόκειται για πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια από 80 χιλ. έως 8 εκατ., δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης από 25 χιλ. έως 1 εκατ., καθώς και δάνεια κεφαλαίου κίνησης επιχειρήσεων – μόνο για επιχειρήσεις που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα της ΕΑΤ – από 10 χιλ. έως 1,5 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% του ποσού του δανείου είναι άτοκο, ενώ στο υπόλοιπο 60% παρέχεται επιδότηση ποσοστού 3% στο επιτόκιο για τα δύο χρόνια του δανείου.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συνδυασμού προγραμμάτων επιχορηγήσεων μέσω ΕΣΠΑ ή Αναπτυξιακού Νόμου με δάνεια μέσω της ΕΑΤ.

ΕΣΠΑ

Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΝΕΤ, κ.κ. Σταύρος Μπασιάκος και Γιώργος Χατζηκωνσταντής παρουσίασαν τη Δέσμη Δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΕΣΠΑ.

Η Δέσμη αποτελείται, όπως εξήγησαν, από τρεις υποδράσεις, τη δράση του Βασικού Ψηφιακού Μετασχηματισμού (με προϋπολογισμό αιτήσεων από 18 χιλ. έως 30 χιλ.), του Προηγμένου (με προϋπολογισμό αιτήσεων από 50 χιλ. έως 650 χιλ.) και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αιχμής (με προϋπολογισμό αιτήσεων από 200.001 έως 1,2 εκατ.). Απευθύνονται σε μικρομεσαίες υφιστάμενες επιχειρήσεις ανάλογα με το επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας που διαθέτουν, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Επιλέξιμες και για τις τρεις δράσεις είναι η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στους κλάδους εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται. Περιλαμβάνονται δαπάνες εξοπλισμού, λογισμικού και παροχής υπηρεσιών, ενώ μία από τις βασικές υποχρεώσεις είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στο σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών και των εφαρμογών στα πλαίσια του επενδυτικού σχεδίου.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους μία σειρά από ερωτήματα προς τους αρμόδιους, οι οποίοι έλυσαν κάθε απορία. 

Από το Ε.Ε.Α. τοποθετήθηκαν ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κογιουμτσής, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Γιώργος Ζηκόπουλος, ο Πρόεδρος της “Αρωγός Συμβουλευτική Αναπτυξιακή Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ΕΕΑ” και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. κ. Δημήτρης Βαρδακώστας, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Αναστάσιος Καυκαλέτος και Δημήτρης Ραμαντζάς.

Δείτετο βίντεο της εκδήλωσης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages