Με Λαμπρότητα Τελέσθηκε η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου Χαλκίδος Αγία Παρασκευής - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Με Λαμπρότητα Τελέσθηκε η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου Χαλκίδος Αγία Παρασκευής

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο

Με αισθήματα χαράς και ιερού ενθουσιασμού πανηγύρισε η Πόλη της Χαλκίδος την προστάτιδα και πολιούχο Της, Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στην περιοχή «Κάστρο» της Παλαιάς Πόλεως, την Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Ιουλίου 2022.

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στον Ι. Ναό της Πολιούχου για να προσκυνήσουν το θαυματουργό και πανσεβάσμιο Ιερό Της Εικόνισμα και τα αποτμήματα των ιερών Της Λειψάνων, ώστε να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό αγώνα της ζωής.
Την παραμονή της εορτής 25 Ιουλίου 2022, στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Αμέσως μετά τον Εσπερινό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, άρχισε η μεγαλειώδης Λιτανεία στις οδούς της Πόλεώς μας, η οποία σταμάτησε στο «στρογγυλό» της Παραλίας Χαλκίδος, για την καθιερωμένη Δέηση και ενώπιον πολυπληθούς παρουσίας Χαλκιδέων και προσκυνητών από άλλα μέρη της Πατρίδος μας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αγίους Αρχιερείς, τους αιρετούς, θεσμικούς και στρατιωτικούς άρχοντες του τόπου και τα πλήθη των προσκυνητών, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος κήρυξε θαυμασιώτατα το θείο λόγο στους ευσεβείς παρισταμένους, αναφερθείς στο θαύμα της επιστροφής του αισθητού φωτός στον διώκτη της Αγίας Παρασκευής, Αντωνίνο, ο οποίος μάλιστα έγινε αποδέκτης και του νοητού φωτός, του Βαπτίσματος, εξήγησε πώς οι χριστιανοί καλούμαστε να περιπατούμε ως τέκνα φωτός και να αρνούμαστε τα έργα του σκότους. Μετά την ομιλία του Θεοφιλεστάτου η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε από την Παραλία και κατέληξε στον Ναό της Πολιούχου.

Όλη τη νύκτα ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός για τους διερχομένους προσκυνητές, αλλά και για εκείνους που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, παραμένοντας προσευχόμενοι στον Ιερό Ναό, στον οποίον ετελέσθη κατά τη διάρκεια της νύκτας Ιερά Αγρυπνία, με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 το πρωί, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, ετελέσθη ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και κατόπιν Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου, Μάνης κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου και του Σεβαασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, αναφερθείς στους τρόπους μιμήσεως των Αγίων, εκ μέρους των πιστών, ώστε κάθε εορτή να μας γεμίζει με το άφθαρτο νόημα της, δηλαδή την αναζωπύρωση της επιθυμίας για τον προσωπικό μας αγιασμό.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και τους συνοδούς των για την παρουσία τους και ευχόμενος εορτίως προς όλους αναφέρθηκε στα έργα αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού της πολιούχου μας, στην ολοκλήρωση των οποίων συμβάλλουν σημαντικά το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και συμβούλευσε τους ενορίτες και προσκυνητές του Ι. Ναού, να μην πτοούνται από τις φάσεις εργασιών αποκαταστάσεως, αλλά να συνεχίσουν να προσέρχονται προσευχόμενοι και τελούντες τα Ι. Μυστήρια της Εκκλησίας μας, αφού ο Ι. Ναός θα παραμείνει ανοικτός και εν λειτουργία, όπως αδιάκοπα συμβαίνει καθ’ όλες τις ιστορικές του φάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Πανήγυρις της πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση πανελληνίως από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ η άρτια διοργάνωση όλων των Εκδηλώσεων οφείλεται στην καλή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Πολιούχου, υπό την προεδρεία του φιλέργου Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη, με τις υπηρεσίες του Δήμου μας, του φιλοχρίστου Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, των Τοπικών Μέσων Ενημερώσεως, αλλά και των δεκάδων εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα συμβάλλουν, έκαστος κατά το μέτρο της δυνάμεώς του, για την επιτυχία της Πανηγύρεως της πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Περισσότερες Φωτογραφίες ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages