Λατρευτικές Εκδηλώσεις στην Αρχιερατική Περιφέρεια Ιστιαίας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Λατρευτικές Εκδηλώσεις στην Αρχιερατική Περιφέρεια Ιστιαίας

Την 20η Ιουλίου 2022, στο πυρόπληκτο και πλέον αποκατασταθέν Ι. Εξωκκλήσιο Προφήτου Ηλία Κοκκινομιλιάς, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ν. Αγχιάλου της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, Πρωτοπρεσβ. Αθανάσιο Μακαντάση καθώς και τον Τοποτηρητή - Εφημέριο της Ενορίας Κοκκινομηλιάς Πρεσβ. Ιωάννη Σιαφλέκη, παρουσία αρκετών φιλαγίων κατοίκων του χωριού.

Η «ανάσταση» του Ι. Εξωκκλησίου οφείλεται αποκλειστικά στα συναισθήματα  που κατακλύζουν τις ψυχές και τις αντίστοιχες ενέργειες των ανθρώπων από την Πατρίδα μας και από το εξωτερικό που αγαπούν την Εκκλησία του Χριστού, προσφέροντας  παράλληλα την ηθική και υλική συμπαράσταση στις πυρόπληκτες Ενορίες της Β. Εύβοιας, προσδοκώντας ταυτόχρονα, αυτή η αποκατάσταση ν' αποτελέσει προπομπό θετικών εξελίξεων  και για την πολυαναμενόμενη και ουσιαστική ανακατασκευή του πυρίκαυστου  Ενοριακού Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κοκκινομηλιάς.
Με το πέρας των Ιερών προσφέρθηκε ευλογημένο φαγητό.

Την Πέμπτη 21 και την Παρακευή 22 Ιουλίου 2022 πανηγύρισε με λαμπρότητα ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, ο οποίος ήταν η κορωνίδα της υπερπεντηκονταετούς διακονίας στην Ιστιαία, του μακαριστού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Ιεροκήρυκος Αρχιμ. Ιγνατίου Καπνίση (+28.11.2019) και δεσπόζει στο λόφο δεξαμενής της πόλεως Ιστιαίας, δευτέρας έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Η Ιερά Πανήγυρις, την οποία είχαν προετοιμάσει άριστα ο ακούραστος Διευθυντής, Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Θάνος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιεραποστολικού Ιδρύματος «Αγία Μαρία η Μαγδαληνή», κορυφώθηκε κατά τον Εσπερινό της παραμονής, όπου προεξήρχε ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης και την κυριώνυμη ημέρα, το πρωί, όπου προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Δαμασκηνός Μάκρας συλλειτουργούντων και Κληρικών της Ιστιαίας και των πέριξ χωρίων.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, μνήμη της Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, πανηγύρισε το ομώνυμο Ι. Παρεκκλήσιο της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιστιαίας και απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον πολιό Εφημέριο της Ενορίας, Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Δεληγιάννη, με αφορμή της συμπλήρωσης πέντε δεκαετιών διακονίας στον Αμπελώνα του Κυρίου.

Την 26ην Ιουλίου 1969, ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός Νικόλαος (Σελέντης) στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος είχε ευχηθεί στην εις Διάκονον χειροτονία του π. Νικόλαου η διακονία του να είναι άσπιλος και αμόλυντος και πράγματι η μέχρι τώρα πορεία του εν λόγω Ιερέως αποδεικνύει την σοβαρότητα και την συγκινητική ευθύνη της Ιερατικής συνειδήσεως του με κάθε τρόπο.

Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Αρχιμ. Δαμασκηνός Μάκρας παρουσίασε  τιμητικό τεύχος, που αφορά την ιστορική αναδρομή Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιστιαίας βάσει των ιστορικών πηγών, αφιερωμένο στον π. Νικόλαο Δεληγιάννη.

Ο τιμηθείς π. Νικόλαος, αφού έλαβε με συγκίνηση το πόνημα του π. Δαμασκηνού, έγινε  ταυτόχρονα και δέκτης της πληθωρικής αγάπης του Εκκλησιαστικού Συμβούλιου της Ενορίας, με την προσφορά επιστηθίου σταυρού, ενώ ιδιαίτερα συμβολική ήταν η τιμή που του επεφύλαξε ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοτζιάς, απονέμοντας του την Σφραγίδα της Ελευθερίας της Πόλεως Ιστιαίας, η οποία αναγράφει ενδεικτικά: «Σφραγίς Ελευθερίας- Ξηροχώριον, 08 Μαίου 1821» καταλήγοντας στην επιδοκιμασία των συμπροσευχομένων χριστιανών της Ιεράς Πανηγύρεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουEVIA XALKIDA PHOTOS

Pages