Το Evia Film Project, η επιτροπή Μπένου και το παντεσπάνι της Μαρίας-Αντουανέτας... - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Το Evia Film Project, η επιτροπή Μπένου και το παντεσπάνι της Μαρίας-Αντουανέτας...

Του Συμεών Κεδίκογλου
Και αφού από άρτο χορτάσαμε (ένσημα δασεργατών, αποζημιώσεις παραγωγών, κτηνοτρόφων κλπ) το ρίξαμε στα θεάματα. Ξεκινά σε λίγες μέρες η πρωτοβουλία του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη πολύπαθη Βόρεια Εύβοια. Με ταινίες χαμηλού- χαμηλότατου budget, βγαλμένες από τα συρτάρια φεστιβάλ προηγούμενων δεκαετιών που με εξαίρεση μια-δυο ταινίες δύσκολα θα πλήρωνες εισιτήριο. Δωρεάν; Όχι, καθώς το κόστος για αυτές τις δράσεις ανέρχεται -κρατηθείτε- στο ποσό των 260.000 ευρώ! 

Αν κάτι ενοχλεί περισσότερο είναι ότι η περσινή καταστροφή αντιμετωπίζεται από μερικούς σαν ευκαιρία για εύκολο χρήμα από τον δημόσιο κορβανά! Ας είχαν τουλάχιστον ταινίες που δεν θα μας υποτιμούσαν αλλά θα ψυχαγωγούσαν πραγματικά τους κατοίκους. Ούτε αυτό. Το πάρτυ πρέπει να είναι «ολιστικό». Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε την πορεία και του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας που ξοδεύτηκαν και κει ένας σκασμός λεφτά...
Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται έτσι χρήματα, ακούσαμε από επίσημα χείλη πως δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ σε έργα, ούτε καν σε αντιπλημμυρικά, για τα οποία φωνάζουμε από πέρσι. 
Είχατε την τύχη να παρακολουθήσετε κάποιες συνεδριάσεις της επιτροπής Μπένου; στο διαδίκτυο γιατί από κοντά πρέπει να είστε προσκεκλημένοι του. Θα βλέπατε από τον τρόπο που αυτοθαυμάζονται τα συμμετέχοντα μέλη, ότι ακόμα και αν υπάρχουν καλές προθέσεις τους λείπει η επαφή με την τοπική πραγματικότητα. Θέλετε παραδείγματα;

1. Στο χώρο της παιδείας ανακοίνωναν δράσεις με απεσταλμένες κάρτες από μαθητές άλλων σχολείων που θα γράφουν και θα δίνουν κουράγιο στα δικά μας παιδιά. Ένας γονέας όμως ακούγοντάς το φώναξε -και λογικά: «Μας λέτε για κάρτες ενώ τα σχολεία μας κλείνουν, υποβαθμίζονται και πολλά δεν έχουν πετρέλαιο για να μην κρυώνουν τα παιδιά»

2. Στο πρόγραμμα υγείας που ανέλυε ο καθηγητής ιατρικής, έλεγε για τα κλιμάκια που θα πάνε στα χωριά να κάνουν ενημέρωση σχετικά με προληπτική ιατρική και αποφυγή καπνίσματος. Σε έναν τόπο δηλαδή χωρίς προσωπικό και βασικές υποδομές, χωρίς επαρκές ΕΚΑΒ, θα μιλήσει στη γιαγιά που δεν έχει τρόπο να πάρει την πίεση ή να μετρήσει το ζάχαρο για αποφυγή του καπνίσματος! Θυμίζουν δηλαδή αυτό που κάποτε απάντησε η Μαρία Αντουανέτα όταν της είπαν ότι ο λαός διαμαρτύρεται επειδή δεν έχει ψωμί: "ε, ας φάει παντεσπάνι!". 

Πώς το είχε πει άλλωστε ο Πρωθυπουργός; «Δεν είμαστε όλοι ίσοι και δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ»!

Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages