Θ. Ζεμπίλης: Να ξεκινήσει επειγόντως το πρόγραμμα των ρητινοκαλλιεργητών. Επικοινωνία με Γ. Αμυρά και Ερώτηση στη Βουλή - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θ. Ζεμπίλης: Να ξεκινήσει επειγόντως το πρόγραμμα των ρητινοκαλλιεργητών. Επικοινωνία με Γ. Αμυρά και Ερώτηση στη Βουλή

Συνομιλία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά είχε ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης σήμερα το πρωί, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των ρητινοκαλλιεργητών. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε στο Βουλευτή ότι θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα, καθώς και ότι θα γίνουν προσπάθειες, προκειμένου να ενταχθούν και όσοι ρητινοκαλλιεργητές έχουν υποστεί ζημίες και αποκλείονται από το πρόγραμμα για τεχνικούς λόγους. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πορεία υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.  
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, ο Βουλευτής Ευβοίας κατέθεσε την με αρ.πρωτ.: 5627/6-6-2022 Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Η Ερώτηση του Θανάση Ζεμπίλη αναφέρει τα εξής:   

«Οι ρητινοκαλλιεργητές των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας αποτελούν έναν κλάδο που υπέστη σοβαρή ζημία από την μεγάλη φωτιά του Αυγούστου. Η φυσική καταστροφή έφερε τους συγκεκριμένους εργαζομένους αντιμέτωπους με τον υπαρκτό κίνδυνο της ανεργίας και της φτωχοποίησης. Το γεγονός αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί όχι μόνο γιατί θα δημιουργήσει μία νέα γενιά ανέργων, αλλά και διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην ερημοποίηση της περιοχής και την μη προστασία του δάσους, που επιδιώκουμε σύντομα να αναγεννηθεί.     

Στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της περιοχής και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, η Πολιτεία ανέλαβε πρωτοβουλίες και ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου οι ρητινοκαλλιεργητές να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται μέσα στο δάσος, συμβάλλοντας καθοριστικά στη φύλαξη και την προστασία του. Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν ήταν και το 7ετές Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 70 του νόμου 4837/2021 (Α’ 178/01.10.2021) προβλέπεται η άρση κωλύματος ένταξης στο Μητρώο Ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για μέλη δασικών συνεταιρισμών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών στο εν λόγω ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.  
  
Περαιτέρω, βάσει των δεσμεύσεων που η Πολιτεία έχει δώσει στους ρητινοκαλλιεργητές, το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ πρόκειται να διαρκέσει επτά έτη, σε έξι κύκλους ανά τακτά διαστήματα την περίοδο 2021-2023, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα -έπειτα από μία διετία ή τριετία- και οι ρητινοκαλλιεργητές που απασχολούνται στα αντιπλημμυρικά έργα.
  
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει, παρά το γεγονός ότι τους τρεις τελευταίους μήνες οι ρητινοκαλλιεργητές έχουν μείνει χωρίς ασφάλεια.       

Οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το συγκεκριμένο 7ετές Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο και οι ρητινοκαλλιεργητές να ενταχθούν άμεσα στο Πρόγραμμα.  Επίσης, πρέπει να τακτοποιηθούν όλες οι τεχνικές εκκρεμότητες και τα τυπικά προσκόμματα, που εμποδίζουν ρητινοκαλλιεργητές, που  στερήθηκαν της εργασίας τους, να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. 

Βάσει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:  

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα στο 7ετές Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για τους ρητινοκαλλιεργητές της Βόρειας Εύβοιας, που στερήθηκαν της εργασίας τους;». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages