Ομιλία Βαγγέλη Αποστόλου για Τροπολογία ΛΑΡΚΟ και Νομοσχέδιο Υπ. Οικονομικών - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ομιλία Βαγγέλη Αποστόλου για Τροπολογία ΛΑΡΚΟ και Νομοσχέδιο Υπ. Οικονομικών

Δε θα αφήσουμε να μεταβληθεί η περιοχή της ΛΑΡΚΟ σε περιοχή ανέργων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Μεταβαπτίζουν τους καταλογισμούς των συνεταιρισμών και του πακέτο Χατζηγάκη σε χρέη αγροτών για να υφαρπάξουν τις ενισχύσεις covid και ταμείο ανάκαμψης

Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση την Τρίτη 14/6/2022 του σ/ν Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις» - Τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ Α.Ε.
«Ξεκινώ την παρέμβασή μου με την τροπολογία σας για τη ΛΑΡΚΟ, τι το καινούργιο φέρνει;
Αυτό που όλοι βλέπαμε, την ειδική διαχείριση να υποκαθιστά τη Κυβέρνηση, που ένα πράγμα ήθελε, να αναγκάσει τους εργαζόμενους, με πρόσχημα την προσφορά εργασίας σε κοινωφελούς χαρακτήρα δραστηριότητα, να συμφωνήσουν με το κλείσιμο της μονάδας,
δηλαδή εκεί που η ΛΑΡΚΟ εξασφάλιζε με τη λειτουργία της την επιβίωση όλης της περιοχής 
καλούνται σήμερα οι εργαζόμενοι να συμφωνήσουν στη μετάταξή της σε περιοχή ανέργων κοινωφελούς χαρακτήρα με ο, τι αυτό συνεπάγεται την επόμενη μέρα.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, κρατήσαμε την ΛΑΡΚΟ ζωντανή, αναφέρθηκε και ο κ. Τσακαλώτος, και οι όποιες κινήσεις έγιναν από τη δική μας την πλευρά είχαν ως βασικό στόχο να επιβιώσει με τους εργαζόμενους και με τις λειτουργίες που έχει σήμερα.

Γι αυτό εμείς συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους και ζητάμε την απόσυρση της τροπολογίας και επειδή αφορά και τις δικές σας τοπικές κοινωνίες είναι και για εσάς θετικό προσωπικά να αποσύρετε τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Έρχομαι στο Νομοσχέδιο, θα σταθώ στην παρέμβαση του Δημοσίου στον αγροτικό χώρο. Ήταν κανόνας που εφαρμοζόταν σε όλη την πιστωτική λειτουργία της πρώην ΑΤΕ. 
Μια παρεμβατική συμπεριφορά που θέλετε να την υπηρετείτε μέχρι και σήμερα, τόσο με τις οφειλές των συνεταιρισμών, όσο και των μεμονωμένων αγροτών. Φτάνετε μάλιστα μέχρι του σημείου να εμπαίζετε τους αγρότες, υποσχόμενοι ότι θα συμψηφίσετε τις ανακτήσεις που τους καταλογίστηκαν με μελλοντικές ενισχύσεις COVID 19.

Καταθέτω σχετικό δημοσίευμα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μιλά για 812 εκατ., προβλέποντας μάλιστα ότι έτσι θα μπορούν μελλοντικά να λάβουν κι άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Και από όσα γνωρίζω στο συνεταιριστικό χώρο γίνονται συζητήσεις και προαλείφονται για εντάξεις στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 
Έχετε αναλογιστεί, κύριε Υπουργέ, τις ευθύνες σας για το χειρισμό των καταλογισμών; Γιατί μετατρέπετε σε χρέη του αγροτικού χώρου όλες τις αλχημείες που έχουν κάνει οι δικές σας κυβερνήσεις, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο συνεταιριστικό χώρο;

Έχετε τη σύμφωνη γνώμη της Ε. Επιτροπής γι αυτά που σχεδιάζετε να κάνετε; Δεν γνωρίζετε την άποψή της; Είναι ξεκάθαρη: Υιοθετεί την απόφαση του Πρωτοδικείου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Deggendorf, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ασυμβίβαστο, δηλαδή δε μπορεί να δοθεί νέα κρατική ενίσχυση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που οφείλουν να επιστρέψουν ανακτήσεις.
Τους ρωτήσατε; Έχετε πάρει τη σύμφωνη γνώμη τους και τις κατευθύνσεις τους; Πολύ φοβάμαι πως όχι, που σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε μια νέα γενιά ανακτήσεων που όλοι, θέλω να πιστεύω, ότι δεν επιθυμούμε.

Κάτι ανάλογο επεχείρησε να κάνει και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης με το ερανικό ν/σ τον Ιούνιο το 2020. Κατάλαβε όμως το λάθος του και γι αυτό ποτέ δεν εξέδωσε τη σχετική ΚΥΑ.
Κάνετε λάθος και τώρα, πόσο μάλλον όταν διαπράττετε μια πρωτοφανή λαθροχειρία. Επιχειρείτε να λύσετε το πρόβλημα των καταλογισμών, που μας έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ του 2009, δηλαδή επί δικών σας Κυβερνήσεων, ονοματίζοντας τις σχετικές ανακτήσεις σε διαγραφές χρεών των αγροτών μας και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ανάγκες τους απαιτούν έμπρακτη στήριξη, τόσο για να επιβιώσουν, όσο και για να στηρίξουν την επισιτιστική επάρκεια της χώρας μας.

Η λύση του προβλήματος με τους καταλογισμούς έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιτρόπου Γεωργίας.

Τι κάναμε εμείς ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Τους καταλογισμούς 1 δις που βρήκαμε το 2015 δεν τους κρύψαμε κάτω από το χαλί. Τους διαπραγματευθήκαμε.
Η Ε. Επιτροπή σε πρώτη φάση μας αντιμετώπισε με δυσπιστία, λόγω της αδιαφορίας που είχαν δείξει οι προηγούμενες δικές σας κυβερνήσεις (υπάρχει σχετική επιστολή) και επέμενε να επιστραφούν τα συγκεκριμένα χρήματα και μάλιστα έντοκα, αλλιώς η χώρα απειλούταν με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μάλιστα με επιβολή ημερήσιων προστίμων μέχρι την οριστική διευθέτηση.

Αυτή λοιπόν τη δυσάρεστη πραγματικότητα βρήκαμε και αποφασίσαμε να τη διαχειριστούμε άμεσα. Πετύχαμε να παραδώσω το πακέτο Χατζηγάκη από 421 εκατ. στα 240 και το πακέτο των συνεταιρισμών από 475 εκατ., με καλές προοπτικές να κατέβει στα 105, δηλαδή δρομολογημένες διαδικασίες που μείωναν τους καταλογισμούς από το 1 δις που τους παραλάβαμε στα 345 εκατ, που τους συμφωνήσαμε. 
Και βέβαια για την κάλυψη του υπολειπόμενου ποσού είχαμε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για τη χρήση του διαθέσιμου DΕMINIMIS που λόγω δημοσιονομικών δυσκολιών δεν υλοποιήσαμε εκείνα τα χρόνια.
Αυτά κάναμε εμείς. Εσείς όχι μόνο αγνοείτε την Ε. Επιτροπή, αλλά με το νόμο 4002/2011 θεσπίσατε διάταξη με την οποία οι συγκεκριμένες ενισχύσεις ανακτώνται άμεσα με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, πράγμα που άμεσα καταργήσαμε γιατί θα επέφερε τον αφανισμό της αγροτικής δραστηριότητας.
Είναι απορίας άξιο γιατί συνεχίζετε την ίδια ανεύθυνη τακτική στην αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών θεμάτων, πόσο μάλλον όταν αφορούν στο πιο ευαίσθητο τομέα της χώρας μας. 

Και κλείνω με κάποιες ερωτήσεις: 
1. Πότε επιτέλους θα μας ενημερώσετε για τα χρέη των συνεταιρισμών, δηλαδή για τα κόκκινα δάνεια της πρώην ΑΤΕ, που βρίσκονται στην ειδική εκκαθάριση; 
Μια εικόνα αυτών των χρεών είχαμε το 2017, δηλαδή 5 χρόνια μετά την οδήγηση σε εκκαθάριση της ΑΤΕ, που μας έδειχνε τις οφειλές τους να ξεπερνούν τα 700 εκατ. και μάλιστα χωρίς να υπολογίζουμε τους καταλογισμούς.
2. Τι θα κάνετε με τα χρέη των μεμονωμένων αγροτών που κι αυτά είναι κατά μεγάλο μέρος (πάνω από 1 δις ) ληξιπρόθεσμα και απαιτητά; 
3. Τι θα γίνει επίσης με τις οφειλές του αγροτικού χώρου προς ΕΦΚΑ, ΔΟΥ κλπ.
4. Τι θα κάνετε με τους συνεταιρισμούς που έχουν κλείσει, καθώς και με τις ενισχύσεις στην Ηλεία, που εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση την ημέρα που ο τέως Υπουργός, ο κ. Λιβανός και ο κ. Δούκας τις θεωρούσαν ως κατόρθωμά σας και εποποιία;
Μήπως σκέφτεστε να τις εντάξετε κι αυτές στη πρότασή σας ή και κάτι άλλο; 
Και τέλος πότε θα μας ενημερώσετε για τη λειτουργία της PQH;
Είναι αναγκαίο να σταματήσει τις κινήσεις ανάθεσης των απαιτήσεών της σε εταιρείες διαχείρισης. Δεν προσφέρει τίποτα. Αντίθετα δημιουργεί πρόβλημα στην αγροτική δραστηριότητα. 

Δυστυχώς η κυβέρνησή σας τη μοναδική κίνηση που έκανε για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν να καταργήσει τον ΟΔΙΑΓΕ, τον Οργανισμό εκείνο που είχε συστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 για να διαχειριστεί όλη αυτή την περιουσία με αγροτικό πρόσημο.

Κλείνω με μία φράση: Κύριε Υπουργέ να είστε προσεκτικοί, ειδικά στη διαχείριση αυτών των θεμάτων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages