Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2022 «Η στάχτη που ταξίδευε» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2022 «Η στάχτη που ταξίδευε»

Οι 100 από τη Βοστώνη στον Ομφαλό της Γης 
100 χρόνια Σμύρνη 1922-2022 με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

Ορχήστρα των 100 στον Ομφαλό της Γης
Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης με το θρυλικό μαέ-στρο Benjamin Zander
και τους βραβευμένους σολίστ Zlatomir Fung τσέλο & Sofia Fomina σοπράνο
Σε έργα των: 
Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Dmitri Shostakovich
Gustav Mahler
 Παρασκευή 24 Ιουνίου, ώρα 21:15 
Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί 

Στις Φαιδριάδες Πέτρες των Δελφών θα αντηχήσουν 100 ταλαντούχοι μουσικοί ερμηνεύοντας τρεις από τους μεγαλύτερους συνθέτες της ιστορίας της μουσικής, στο Θέατρο Φρύνιχος αυτή την Παρασκευή 24/6.

Δύο από τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες θα ερμηνεύσει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βο-στώνης στους Δελφούς: τον πιο αγαπητό συνθέτη του ρομαντισμού Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και τον "Ρώσο Μπαχ του 20ου αιώνα" Ντμίτρι Σοστακόβιτς, μαζί με την πιο δημοφιλή συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, την 4η Συμφωνία του μεγάλου αυστριακού μετα-ρομαντικού συνθέτη. 

Tο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» θα φιλοξενήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βο-στώνης (Boston Philharmonic  Youth Orchestra – BPYO), με τον θρυλικό μαέστρο Benjamin Zander μαζί με τους κορυφαίους σολίστ Zlatomir Fung (τσέλο) και Sofia Fomina (σοπράνο). Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατό νέους μουσικούς να ερμηνεύ-ουν Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και Μάλερ υπό την διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχι-μουσικού και δασκάλου Benjamin Zander. Η Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης, τοποθετείται μετα-ξύ των κορυφαίων ορχηστρών του κόσμου. Διθυραμβικές κριτικές στις σημαντικότερες εφημερίδες του διεθνούς τύπου κι εμφανίσεις στις σημαντικότερες συναυλιακές αίθουσες του κόσμου: Κονσέρ-τχεμπαου στην Ολλανδία, Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη, Μουζίκεφεραϊν στη Βιέννη, Αίθουσα Φι-λαρμονικής στο Βερολίνο, Γερμανία, Ισπανία, περιοδείες σε Βραζιλία, Αργεντινή και διαπιστευτή-ρια θρυλικών μουσικών όπως ο Simon Rattle και ο Yo-Yo Ma. 
Η ορχήστρα των 100 φτάνει στον Ομφαλό της Γης, στους Δελφούς, μαζί με τον μυθικό ιδρυτή της ορχήστρας, Benjamin Zander. Έναν περίφημο αρχιμουσικό, διάσημο για την οξεία αντίληψη, όσο και για τις ηχογραφήσεις του που από πολλούς θεωρούνται ως σημείο αναφοράς. Όπως έχει πει ο ίδιος «Ο αρχιμουσικός μιας ορχήστρας δεν κάνει τον ήχο. Η δύναμή του, εξαρτάται από την ικανότητά του να κάνει άλλους ανθρώπους δυνατούς». 

Ένα πολλά υποσχόμενο μουσικό ταξίδι που ξεκινά με την «Εορταστική Εισαγωγή» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς δίνοντας  την πρώτη γεύση από μια βραδιά γεμάτη ζωηράδα και νεανικό σφρίγος. Ο χαρούμενος και γρήγορος ρυθμός του έργου, που γράφτηκε με αφορμή την 37η επέτειο της Ο-κτωβριανής Επανάστασης, οδηγεί εύστοχα στις Παραλλαγές Ροκοκό για βιολοντσέλο και ορχή-στρα του Τσαϊκόφσκι. Εδώ, τη σκυτάλη παίρνει ο 22χρονος τσελίστας-φαινόμενο Zlatomir Fung, ο μοναδικός Αμερικανός καλλιτέχνης, τα τελευταία σαράντα χρόνια, που απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι για τσέλο. Δημιουργία που αποτελεί το ιδανικό έδαφος ώστε το κοινό να θαυμάσει τις ομολογουμένως σπάνιες δεξιοτεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του σολίστ. Η βραδιά τελειώνει με τη συμβολή μιας ακόμη εμπνευσμένης καλλιτέχνιδας με διεθνή κα-ριέρα. Πρόκειται για τη σοπράνο Sofia Fomina, που αναλαμβάνει την ερμηνεία στο τελευταίο μέ-ρος της Συμφωνίας αρ.4 του Μάλερ. Το έργο, που αποτελεί την πιο δημοφιλή συμφωνία του συν-θέτη, έχει βαθύτατα υπαρξιακό περιεχόμενο και δεν παύει να εντυπωσιάζει με τον μελωδικό του πλούτο.

Benjamin Zander: Διαμορφώνοντας τους αυριανούς ηγέτες μέσα από τη μουσική
Τα έργα που θα παρουσιαστούν:
Dmitri Shostakovich: Festive Overture op.96
Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Rococo Variations op.33
σολίστ: Zlatomir Fung, τσέλο
Gustav Mahler: Symphony no 4 in G major
σολίστ: Sofia Fomina, σοπράνο

Διοργάνωση Δίκτυο Δελφών με εταίρους τους Δήμο Δελφών, Δήμο Δωρίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Υποστήριξη Σύλλογος Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Προπώληση εισιτηρίων: 
https://www.ticketservices.gr/event/boston-youth-symphony-orchestra-delphi-2022/
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Τιμές: 10€, 8€ (μειωμένο)

100 χρόνια - Σμύρνη 1922-2022 
με την Ελένη Τσαλιγοπούλου
Κυριακή 26 Ιουνίου, ώρα 21:15 - Πλατεία Μάκρης (οδός Υλαίθου)  / Άμφισ-σα 

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με έξι σπουδαίους μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη Σμύρνη και στις μουσικές της. Μια μουσική διαδρομή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας στις ρίζες της καταγωγής της, στα ακού-σματα που μελέτησε και θαύμασε, στους ήχους με τους οποίους μεγάλωσε. Διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών, όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.ά. μας μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής. Τραγούδια για τον πόνο και τον καημό, για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, συν-θέτουν μια συναυλία γεμάτη μνήμες και αναφορές στον σπουδαίο πολιτισμό της Σμύρνης, έναν πολι-τισμό που παραμένει αναλλοίωτος και εξακολουθεί να μας συγκινεί, να μας γοητεύει, να μας εκφρά-ζει. Η Σμύρνη με την τεράστια παράδοση, την πολυπολιτισμική κουλτούρα, τις μουσικές που ταξί-δεψαν από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, τη θρυλική ομορφιά και –κυρίως–  την τραγική της κατάληξη, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στις ψυχές όλων των Ελλήνων και θα είναι για πάντα η αγαπημένη μας «χαμένη πατρίδα». Με τη φιλική συμμετοχή του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκί-δας.

Ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου. 
Μαζί της οι μουσικοί: 
Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), 
Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), 
Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο), 
Γιάννης Πούλιος (βιολί), 
Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι), 
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα)
Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/smyrni-eleni-tsaligopoulou-delphi-2022/?lang=el
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Τιμές: 10€, 8€ (μειωμένο)

Διοργάνωση Δίκτυο Δελφών με εταίρους τους Δήμο Δελφών, Δήμο Δωρίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Χορηγοί: 
Imerys Βωξίτες, Mytilineos Αλουμίνιο της Ελλάδας, 
Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιτέργειες και More Energy.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουEVIA XALKIDA PHOTOS

Pages