Ο Δήμος Χαλκιδέων απένειμε το Χρυσό Κλειδί του Δήμου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ Χρυσόστομο Β’. - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ο Δήμος Χαλκιδέων απένειμε το Χρυσό Κλειδί του Δήμου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ Χρυσόστομο Β’.

Το Χρυσό Κλειδί του Δήμου απένειμε ο Δήμος Χαλκιδέων στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ Χρυσόστομο Β’, σε τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την Ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου. 
Κεντρικοί ομιλητές της τελετής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Νικόδημος Ευσταθίου και ο κ. Αναστάσιος Λυμπέρης. Ο κ. Αναστάσιος Λυμπέρης έκανε αναφορά στην παιδική ηλικία του Σεβασμιωτάτου και χαρακτηριστικά ανέφερε «Το χαμόγελο δεν έλειπε ποτέ από τα χείλη σας και για όλους είχατε πάντα έναν καλό λόγο. Συμμετείχατε ενεργά και στις χαρές και στις λύπες». Ο Πανοσιολογιότατος κ. Νικόδημος διηγήθηκε το σημαντικό αρχιερατικό και ποιμαντικό του έργο της 20ετούς πορείας του στην Μητρόπολη Χαλκίδος και συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων, «Στέκεται ευθυτενής, παρά το βάρος του θρόνου που κουβαλά στους ώμους του. Εκείνος κυπαρίσσι στέκει κοιτώντας το δισκάριο και μνημονεύει για ώρες όλους εμάς, όλους εσάς». Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε ταινία μικρής διάρκειας, με ομιλητές τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών και πνευματικό πατέρα του Σεβασμιωτάτου κ. Ιωάννη, την κ. Ευσταθία Δεληγιάννη και τον κ. Γεώργιο Μουτσινά, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο μεγαλείο και την αξιοσύνη της προσωπικότητας του Ποιμενάρχη μας.
Το Χρυσό Κλειδί του Δήμου Χαλκιδέων, το οποίο στην κεφαλή του έχει το επίσημο έμβλημα του Δήμου, στο κεντρικό του στέλεχος απεικονίζονται οι δύο γέφυρες της Χαλκίδας και στην κλείδα του έχει σχεδιαστεί αναπαράσταση του Ιερού Ναού της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, απένειμε στον Σεβασμιώτατο η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 250/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων.
Στην ομιλία της, η Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης, ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για τη βράβευση που κλήθηκε να πραγματοποιήσει. «Το Χρυσό Κλειδί του Δήμου Χαλκιδέων, όπως αναλυτικά περιγράφηκε, κατασκευάστηκε μετά από την ψήφιση του σχετικού Κανονισμού και απονέμεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Χαλκιδέων, σε εσάς Σεβασμιώτατε. Οι λέξεις είναι φτωχές και η στιγμή πολύ πλούσια. Φέροντας την τιμή που μου παραχώρησαν οι πολίτες του Δήμου μας, να βρίσκομαι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη θέση της Δημάρχου, είμαι απλώς και μόνο μία εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος, μία αγγελιοφόρος λόγων και συναισθημάτων, όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλων των πρώην Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, όλων των δημοτών μας, κάθε ενορίας, κληρικών και λαϊκών,  όλων των Δημοτικών Ενοτήτων. Όλων αυτών που στο πρόσωπό σας Σεβασμιώτατε, βρήκαμε την πατρική μορφή του Ποιμενάρχη μας, εσάς,  που από της ενθρονίσεώς σας και μέχρι σήμερα, έχετε ανοικτή μία τεράστια αγκαλιά αγάπης και αυτοδιάθεσης.», και συνέχισε αναφερόμενη στο εμβληματικό έργο που επιτελεί στο ποίμνιό του ο Σεβασμιώτατος. 
«Δηλώνω όμως, και ουδείς το αμφισβητεί, ότι είστε για τον λαό της Ιεράς μας Μητροπόλεως ένας εμπνευσμένος πνευματικός καθοδηγητής, που όπως ακριβώς η ετυμολογία της λέξης δηλώνει: προχωράτε μπροστά και μας δείχνετε τον δρόμο, τον δρόμο για την πνευματική και ψυχική  μας ολοκλήρωση. Τον δρόμο για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας. Τον δρόμο που οδηγεί στον Θεό της αγάπης. Είστε αληθινός ηγέτης, τίτλο που μπορεί να αρνηθείτε λόγω της ταπεινότητας που σας διακρίνει, όμως αυτός σας ταιριάζει, καθώς είστε αυθεντικός, υπεύθυνος, σίγουρος, επικοινωνιακός, ευάλωτος χωρίς να είστε αδύναμος, με πάθος όπου χρειαστεί, αξιόπιστος, δοτικός, και αναζητάτε συνεχώς την αληθινή γνώση.  Και βέβαια έχοντας τη χάρη του Αγίου Χρυσοστόμου, του οποίου φέρετε το όνομα, ξεχωρίζετε για το εξαίρετο χάρισμα του λόγου, τον οποίο προσαρμόζετε σε κάθε περίσταση, είτε είναι κατηχητικός, είτε δυναμικός και διεκδικητικός για τα δίκαια αιτήματα του τόπου μας.  Και το έργο σας τα είκοσι αυτά έτη Σεβασμιώτατε, είναι υπαρκτό και μεγάλο, ένα μέρος του οποίου αναφέρθηκε κατά την ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σας εύχομαι ολόψυχα ο Μεγαλοδύναμος να σας χαρίζει υγεία και δύναμη να το συνεχίζετε, ακόμα πιο ψηλά, για δεκάδες έτη ακόμα.».
Ολοκληρώνοντας τον λόγο της η Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην ενθρονιστήριό σας λόγο, τον οποίο απευθύνατε στο ποίμνιό σας, στις 12 Ιανουαρίου 2002, ακριβώς πριν από 20 έτη, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, σε μία εκφορά του λόγου σας, αναφερθήκατε Σεβασμιώτατε, στα μειονεκτήματα της προφητικής παρουσίας εις την ιδίαν Πατρίδα, όπως αποδίδονται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Σήμερα είκοσι έτη μετά, επιβεβαιώνετε με την Αρχιερατική σας παρουσία ότι ήλθατε, κατά τις τότε προσδοκίες σας,  ως εκπρόσωπος, ως ζώσα εικόνα του Θεού επί της γης, ο οποίος ήλθε «διακονήσαι και δούναι την ψυχήν Του», σύμφωνα επίσης με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, και ο τόπος σας ξεπερνά την ευαγγελική ρήση  περί προφητών, και σας το αναγνωρίζει.». 
Στο τέλος της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ Χρυσόστομος. «20 χρόνια και σήμερα ο Δήμος Χαλκιδέων τιμά εμέ τον ευτελή με την προσφορά του Χρυσού Κλειδιού της πόλεως της Χαλκίδος, που είναι η έδρα της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Το Κλειδί είναι χρησιμότατο εργαλείο, με πολλούς μάλιστα συμβολισμούς. Ξεκλειδώνει αλλά και κλειδώνει και ασφαλίζει. Αποδέχθηκα την τιμή. Έχω όμως στο νου μου αυτό που ο Τολστόι λέει “Όταν σας τιμούν οι συνάνθρωποί σας μη πιστεύσετε ότι είστε καλοί. Να καταλάβετε ότι εκείνοι είναι οι καλοί, που έχουν το κουράγιο και τη διάθεση να σας επαινέσουν και να σας τιμήσουν”. Να λοιπόν γιατί αποδέχτηκα αυτή την υψίστη τιμή. Επειδή φανερώνει όχι τη δική μου αξία, αλλά των παιδιών μου την καλοσύνη και γενναιοδωρία. Και χαίρομαι γι’ αυτά και καμαρώνω. Αποδέχθηκα την τιμή γιατί σε αυτή έχουν μετοχές οι πολλοί και καλοί μου συνεργάτες, τους οποίους μου χάρισε ο Θεός.», ανέφερε μεταξύ άλλων στον λόγο του και συνέχισε, «Τελικά είναι πολλοί οι μέτοχοι. Ναι, αφού είμαστε μια πολυμελής οικογένεια. Γι’ αυτό τούτο το Κλειδί ανήκει σε όλους μας. Σε όλους σας, και στους ευεργέτες μου, καταθέτω ταπεινά την ευγνωμοσύνη μου, μνημονεύοντας κι όσους βρίσκονται ήδη στην μακαρία ζωή». 
Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε «Τα 20 χρόνια είναι ήδη παρελθόν. Είναι το χθες. Το σήμερα κι αυτό γρήγορα πέρασε. Από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος. Αγνώστου διαρκείας. Την αρχίζουμε συν Θεώ με πίστη και αγάπη. Ανανεώνοντας τον ιερό δεσμό της αγάπης μας και επικαλούμενος, για εσάς και τα έργα σας, την ουράνια ευλογία, σας υπόσχομαι να φυλάξω το Κλειδί που μου δωρίσατε. Θα αγωνιστώ να ξεκλειδώσω όποιες καρδιές μπορεί να είναι ακόμα κλειδωμένες. Θα κλειδώσω στην καρδιά μου τα ιερά σας αισθήματα, μαζί με όσα ανήκουν στα μυστικά και τα απόρρητα. Και μακάρι όλοι μας να ξεκλειδώσουμε τη θύρα της καρδιάς μας στον Χριστό, ο οποίος δεν αποκάμει να στέκεται μπροστά της και διακριτικά να τη χτυπάει, αναμένοντας με λαχτάρα να ξεκλειδώσουμε και να του ανοίξουμε. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Κορίνθου κ.  Διονύσιος, Πτολεμαΐδος του Παλέφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Εμμανουήλ, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος. , η τ. Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μαρία Γεωργίου, ο Υφυπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου, οι Βουλευτές Ν. Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης και κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Ανιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο τέως Βουλευτής και ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Άγγελος Πνευματικός, οι τέως Δήμαρχοι του Δήμου Χαλκιδέων κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης και κ. Χρήστος Παγώνης, σεβαστοί Πατέρες,  Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Χαλκιδέων, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας κ. Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης και ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας κ. Σπύρος Αθανασίου.
Υπενθυμίζουμε ότι, όσοι πολίτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, μπορούν:
είτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Χαλκιδέων, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://dimoschalkideon.gr/live-synedriasi-d-s/
είτε μέσω της επίσημης σελίδας στο Youtube, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=-lzBS4g-3R8
Γραφείο Τύπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages