Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΧΑΛΚΙΔΑ: 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΗ ΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΕΞΩ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

Καλούμε όλες και όλους, πολίτες, φορείς, συλλόγους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, για να αποτραπεί οριστικά η εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη. 
Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 στις 11 το πρωί έξω από το κτίριο της Π.Ε. Εύβοιας  στη Χαλκίδα (λεωφόρος Χαϊνά).
Με μια απλή βεβαίωση απαλλαγής από περιβαλλοντικούς όρους, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμους, Περιφέρεια, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Υπουργεία), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος του 1989 (ΖΟΕ Κολοβρέχτη), σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο Γλύφας, 
Μπαϊράμ Αγά και Βάρκας, επιχειρείται η περικύκλωση του πυρήνα του υγροβιότοπου με την εγκατάσταση τριών (!) φωτοβολταϊκών. 
Αρχές Σεπτεμβρίου, η εταιρεία για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών κατέστρεψε τον εκεί υφιστάμενο καλαμιώνα, διάφορα ενδημικά είδη δέντρων, και κάθε άλλο ίχνος χλωρίδας και πανίδας και μετά έριξε μεγάλους όγκους μπετού και μετάλλου. Όλα αυτά, χωρίς καμιά παρακολούθηση, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι την παρέμβασή μας που σταμάτησε προσωρινά τα δύο έργα (αποφάσεις 
Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Χαλκιδέων) καθώς έγιναν εκσκαφικές εργασίες χωρίς ειδοποίηση και εργασίες περίφραξης κατά παράβαση των νόμων.
Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση (μείωση ρύπων που συνεισφέρουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) παγκοσμίως και στην Ελλάδα προωθείται η αντικατάσταση των ρυπογόνων πηγών ενέργειας με ανανεώσιμες (Α.Π.Ε.).
Πολιτική όμως των κυβερνήσεων είναι να δίνουν την ευκαιρία σε μικρές και μεγάλες εταιρείες (ενεργειακές κοινότητες και μεγαλοεπενδυτές) να «σπέρνουν» αιολικά και φωτοβολταϊκά όπου τους βολεύει, με κρυφό στόχο να αυξήσουν τα κέρδή τους από το χρηματιστήριο της ενέργειας. 
Χωρίς φειδώ καταστρέφουν φύση και σπάνια οικοσυστήματα, που από μόνα τους απορροφούν μεγάλο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται με τους ρύπους από καθημερινές δραστηριότητες ενός υπερ-καταναλωτικού μοντέλου ζωής. 
Παράλληλα μειώνουν την παραγωγική ικανότητα των αγροτών, συρρικνώνουν την τοπική οικονομία και στερούν από τον πληθυσμό την διατροφή από αγροτικά προϊόντα, δυνατότητες που παρέχει η γη υψηλής παραγωγικότητας, λες και είναι πιο απαραίτητη η ηλεκτροκίνηση από την διατροφή μας.
Ήδη στην υπόλοιπη Ελλάδα αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεσηκώνονται ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών που στερούν βοσκοτόπους και γόνιμα χωράφια. Για το θέμα πρέπει να πάρει θέση και ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων: στο νομό Εύβοιας από τις συνολικά 121 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για φωτοβολταϊκά κάτω από 1 MW, οι 61 είναι στα Μεσσάπια.
Ο ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ – δεν μπορεί να μετατραπεί σε χαβούζα, σκουπιδότοπο, πάρκο για φωτοβολταϊκά ή άλλες χρήσεις γης που τον επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, την ορνιθοπανίδα, την βλάστηση, το νερό, το έδαφος.
Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών εκ των οποίων τα 56 προστατευόμενα (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, καλημάνες). Από αυτά τα 45 εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξή του και σχεδόν όλα τον επισκέπτονται τακτικά. Xαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας διότι φιλοξενεί το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού 
της χαλκόκοτας – ζευγάρια αυτού του σπάνιου είδους τον επισκέφτηκαν την περασμένη άνοιξη. 
Κι αν ενδιαφέρει πραγματικά η πρόληψη των επιπτώσεων της οικολογικής –κοινωνικής κρίσης, είναι εξίσου σημαντικός με άλλους υγροτόπους της ευρύτερης περιοχής: εκβολές Μεσσάπιου, έλος - αρχαιολογικό χώρο Γλύφας, εκβολές Λήλαντα, έλος Σουβάλα (Δοκός), Λιαννή Άμμο, υγρότοπο Φύλλων, έλος Αγίας  Ελεούσας, πηγές Αρέθουσας- Άγιο Στέφανο, Αλυκές Κοπανά (Λάμψακος). 
Από την πλευρά του το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Εύβοιας μας απάντησε ότι ο «Κολοβρέχτης» δεν είναι ενταγμένος σε περιοχή του δικτύου NATURA καταλήγοντας ότι η Περιφέρεια έχει εγκρίνει κονδύλι 44.640 ευρώ για να συνταχθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη. 
Όντως, ο Κολοβρέχτης δεν είναι ενταγμένος στο NATURA αφού ΠΟΤΕ, από το 1989 μέχρι σήμερα (2021), (πλην μιας δυο προσπαθειών που εμποδίστηκαν από μια επιθετική αντίληψη που ήθελε μέχρι και την αποξήρανση του υγροβιότοπου για να γίνει οικόπεδα!) καμία δημοτική, νομαρχιακή, περιφερειακή, κρατική αρχή και κυβέρνηση, δεν φρόντισε να προχωρήσει μια μελέτη που θα τεκμηρίωνε την αναμφισβήτητη οικολογική αξία του υγροβιότοπου. Υποσχέθηκαν ότι θα το κάνουν, σε συσκέψεις και με ανακοινώσεις, για να καθησυχάσουν τους πολίτες. Στο τέλος, μια τρύπα στο νερό. 
Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί η νυν περιφερειακή αρχή έχοντας αναθέσει το έργο της υπηρεσιακής καθυστέρησης στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Εύβοιας. Αν και συμπληρώνονται δύο χρόνια από την σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (Νοέμβριος 2019), η μελέτη δεν έχει ακόμη προχωρήσει! Προδιαγραφές από τη νομοθεσία και τεχνογνωσία για το πώς συντάσσεται μια τέτοια μελέτη υπάρχουν, ενώ υπάρχει και σχετική πρόβλεψη στο ΓΠΣ της Νέας Αρτάκης το οποίο εγκρίθηκε τέλη 2017. 
Ποιοι ωφελούνται λοιπόν από την παραπάνω καθυστέρηση; 
-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ, 
ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΟ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ 
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ. 

-ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019 

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ  ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages