Μ. Χατζηγιαννάκης για τον νέο εκλογικό νόμο - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Μ. Χατζηγιαννάκης για τον νέο εκλογικό νόμο

Μ. Χατζηγιαννάκης για τον νέο εκλογικό νόμο: Δημοκρατία και κυβερνησιμότητα δεν μπορούν να λειτουργούν αντιπαραθετικά στην Αυτοδιοίκηση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία νομοθέτησε τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη Ι γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η δημοκρατία, ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διδάσκει και πρέπει να διδάσκει τους πολίτες πως πρέπει να συνεργάζονται και όχι να δημιουργούν τεχνητά αδιέξοδα», ανέφερε στην εισήγησή του για τον νέο εκλογικό νόμο ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, κατά την πρώτη μέρα της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής.

Παραθέτοντας τα λόγια του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2020 -όταν ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι το τέλος του έτους θα έφερνε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση- ο βουλευτής Ευβοίας και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι, εννέα μήνες μετά,  όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά η κυβέρνηση εξαφάνισε το πόρισμα της επιτροπής Κοντιάδη που η ίδια είχε συστήσει για τον σκοπό αυτό. «Αντί να φέρετε το νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες, ερχόμαστε αύριο να ψηφίσουμε τον εκλογικό νόμο για να εξυπηρετήσετε τους εκλεκτούς σε εσάς δημάρχους. Το κάρο μπροστά από τα βόδια για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ότι ουδόλως απασχολείται από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας», σχολίασε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τον νέο εκλογικό νόμο, ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών και υπεύθυνος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την Αυτοδιοίκηση ανέφερε ότι στο όνομα δήθεν της κυβερνησιμότητας των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, η ΝΔ διαγράφει τις θεσμικές εγγυήσεις που αποτρέπουν την “παντοδυναμία” της πλειοψηφίας, εξασφαλίζει την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη με το 43% ως επαρκές όριο εκλογής και τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου -χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50%+1 που η ίδια επικαλείτο λίγους μήνες πριν- διαγράφει την πολυφωνία με το όριο του 3%, και, κυρίως, διαγράφει τη συνεργασία και τη συναπόφαση, καταργώντας την ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει τελείως διαφορετική οπτική για την Αυτοδιοίκηση, καθώς κυβερνησιμότητα και δημοκρατία δεν γίνεται να λειτουργούν αντιπαραθετικά.
«Είναι προφανές», ανέφερε, ότι «καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου. Από αύριο κιόλας, ανοίγουμε ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μία ευρεία συζήτηση με τους προοδευτικούς ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με τους δημοκρατικούς πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να πετύχουμε την Αυτοδιοίκηση που θέλουμε, την Αυτοδιοίκηση που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έχει τη στιγμή που εμείς γυρνάμε σε παλιά αποτυχημένα μοντέλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages