Συζήτηση Ερώτησης στη Βουλή για την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων από τον ΟΓΑ - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συζήτηση Ερώτησης στη Βουλή για την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων από τον ΟΓΑ

Ερώτηση και ΑΚΕ Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα : «Μέχρι και δύο χρόνια η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων από τον ΟΓΑ» 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το Α΄ Τρίμηνο του 2020 «ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται από τον Ιούνιο 2019 και οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην Δημοσίου για τις οποίες δεν υπήρχε σαφής πληροφόρηση πριν από τον Ιούνιο 2019) αυξήθηκε στο τέλος Μαρτίου 2020 σε 160.959 από 151.496 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 360 εκατ. ευρώ από 383 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019. Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν από 93.785 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 (εκτιμώμενη δαπάνη 389 εκατ. ευρώ) σε 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 416 εκατ. ευρώ). Στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης αυξήθηκε από 44.293 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 47.363 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 63 εκατ. ευρώ) στο τέλος Μαρτίου 2020.» Ανησυχία, επίσης, προκαλεί ότι στην έκθεση του Β’ Τριμήνου του 2020 δεν περιέχονται τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Αναφέρει χαρακτηριστικά «Μετά τα επανειλημμένα αιτήματά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στην συνέχεια τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, δεν λάβαμε τα συγκεκριμένα στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2020. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, λάβαμε απαντητική επιστολή από τον ΕΦΚΑ που επικαλείται τεχνικά προβλήματα στην παροχή των στοιχείων και δεσμεύεται για την αποκατάσταση της ροής τους». 

Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την διεκπεραίωση μεγάλου μέρους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και της αποσυμφόρησης των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, η κατάσταση γίνεται διαρκώς χειρότερη με τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων να αυξάνεται διαρκώς. Την ίδια ανοδική τάση ακολουθεί αδιαμφισβήτητα και ο ΟΓΑ, στον οποίο οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 40.000. Η συσσώρευση αυτή αιτημάτων οδηγεί αυτονόητα στην καθυστέρηση της έκδοσης της οριστικής σύνταξης, για την οποία σήμερα ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνάει τον ένα χρόνο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αναμονή υπερβαίνει ακόμη και τα δύο χρόνια, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν και χωρίς πολλές φορές να λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη, μένοντας έτσι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μέσα βιοπορισμού. Οι μεγαλύτερες αυτές καθυστερήσεις αφορούν κυρίως ειδικές περιπτώσεις συντάξεων. Αιτίες για την κατάσταση αυτή αποτελούν αφενός η ανεπάρκεια του λογισμικού, για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού του χωρίς όμως να έχει αναφερθεί κάποια πρόοδος προς την ολοκλήρωσή τους, αφετέρου η υπο-στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Οργανισμού. Ειδικότερα, έχουν τεθεί υπόψιν μας παράπονα πως για τους Νομούς Σερρών και Κιλκίς αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται υπάλληλος στην αρμόδια υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος Αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη για την επεξεργασία των αιτημάτων συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόοδος ως προς την έκδοση νέων αποφάσεων. Η κατάσταση πλέον για τον ΟΓΑ είναι σοβαρή, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να ικανοποιήσει μια ανάγκη με κοινωνικό χαρακτήρα, την ανάγκη της ταχύτερης συνταξιοδότησης. Υφίσταται, λοιπόν, άμεση ανάγκη παρέμβασής σας για την διευθέτηση του θέματος, ώστε να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα και να αρχίσουν να εκδίδονται οι συντάξεις των αγροτών γρηγορότερα. ΕΠΕΙΔΗ γενικότερα παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. 

ΕΠΕΙΔΗ η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησης των αγροτών από τον ΟΓΑ υπερβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις – κυρίως στις σύνθετες που αφορούν παράλληλη ασφάλιση, ύπαρξη εργοσήμων, ύπαρξη οφειλών του ασφαλισμένου προς τον Οργανισμό και συνακόλουθος διακανονισμός – τα δύο έτη. 
ΕΠΕΙΔΗ οι καθυστερήσεις αυτές ανάγονται τόσο στην υπο-στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΓΑ, όσο και στην αδυναμία του λογισμικού για τον υπολογισμό των σύνθετων περιπτώσεων συνταξιοδότησης, αλλά και στην κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ. 
ΕΠΕΙΔΗ οι καθυστερήσεις αυτές αφήνουν δικαιούχους σύνταξης για μεγάλο διάστημα χωρίς κανένα εισόδημα, ώστε να προξενείται σε αυτούς σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης. ΕΠΕΙΔΗ το πρόβλημα αυτό αγγίζει μεγάλο αριθμό πολιτών, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του ΟΓΑ από την συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
2. Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η αναβάθμιση του λογισμικού του Οργανισμού;
3. Υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η επεξεργασία των λιμναζόντων αιτημάτων συνταξιοδότησης; Παρακαλούμε να κατατεθούν όλα τα στοιχεία για το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages