Β. Αποστόλου: Να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε για τη φαρμακευτική κάνναβη - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Β. Αποστόλου: Να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε για τη φαρμακευτική κάνναβη

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 
ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Χαλκίδα, 21 Μαΐου 2021

Β. Αποστόλου: Να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, την Παρασκευή 21/5/2021 στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%». 

“Επιτρέψτε μου μια αναφορά στην τροπολογία που αφορά τους δασικούς χάρτες. Κύριε Υπουργέ να μεταφέρετε στους συναδέλφους σας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα η συγκεκριμένη τροπολογία. Έτσι πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σχετικά με τους δασικούς χάρτες. Έτσι πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μόνο μια πορεία έχουν μπροστά τους, που αποτελεί μονόδρομο, να συμμορφωθούν στις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν απορρίψει όλες τις διαδικασίες που έγιναν μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. 

Και η δεύτερη παρέμβασή μου σχετική με τις πυρκαγιές. Κύριες και κύριοι συνάδελφοι η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση είναι αυτά που λείπουν, γι αυτό και εύκολα οι μικρές πυρκαγιές γιγαντώνονται. Όταν η πολιτεία δε σχεδιάζει και δεν υλοποιεί στη βάση αυτών των παραμέτρων, δηλαδή της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης, ολοένα και θα βρισκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις. 

Κι έρχομαι στο Νομοσχέδιο που συζητάμε.
Σήμερα θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αλλά χωρίς περιττές αναδρομές.
Μετά την απελευθέρωση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης, το 2017, για ιατρικούς λόγους θεωρήσαμε σκόπιμο με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μια και είχαμε σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία από την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, να ασχοληθούμε και με την καλλιέργεια της φαρμακευτικής για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας επεξεργαστήκαμε ένα καινοτόμο νομοσχέδιο γνωρίζοντας καλά ότι θα αποτελούσαμε στόχο πολεμικής, παρότι διασφαλίζαμε απόλυτα τον έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, από την προμήθεια πρώτων υλών μέχρι το τελικό προϊόν. Γιατί αυτό ήταν το βασικό ζητούμενο για μας και το διασφαλίσαμε.

Όταν το Μάρτιο του 2018 φέραμε το ν/σ στη Βουλή, η Ν.Δ. Δημοκρατία, με το κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο, τον εισηγητή της, αλλά και τους άλλους ομιλητές της, ξεπέρασε κάθε όριο.
Μας πολεμήσατε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. λυσσαλέα. Μας αντιμετωπίσατε με χλεύη, ειρωνεία και εξυπνακισμούς, σαν να νομοθετούσαμε για τον Εσκομπάρ, τον Ελ Τσάπο και τους παράνομους τεκέδες. 
Αυτή είναι η πρώτη διαπίστωση. Ασφαλώς και δεν μπορώ να αγνοήσω τις θετικές απόψεις που εξέφρασαν τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. 

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι η κοινωνία ήταν πολύ πιο ανοιχτή απ΄ ότι οι συντηρητικές πολιτικές και κομματικές δυνάμεις. 
Πόσο μάλλον όταν η ανάγκη, για να δώσουμε στους Έλληνες ασθενείς τη δυνατότητα να προμηθεύονται το συγκεκριμένο φάρμακο χωρίς εμπόδια, ήταν παρούσα και αγωνιώδης.

Και η τρίτη είναι ότι υπήρξε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είχαμε συναντήσεις με πολλούς εκπροσώπους ελληνικών και κυρίως ξένων εταιριών, πράγμα που έφερε μέχρι σήμερα τις 94 άδειες εγκατάστασης που χορηγήθηκαν σε 11 περιφέρειες της χώρας και τα επιπλέον 16 αιτήματα που υποβλήθηκαν.

Όμως την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2019 που θα άρχιζε λογικά η υλοποίηση του νόμου, υπήρξε καθυστέρηση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και άλλες χώρες, από την Πορτογαλία μέχρι την Βόρεια Μακεδονία (ξέρετε εσείς, τη γειτονική χώρα), βγήκαν βήματα μπροστά. 
Από την ώρα ειδικά που ήρθε η Ν.Δ. στην Κυβέρνηση, όντας φορτωμένη με αρνητικές προκαταλήψεις, ψαχνόταν.
Αν κρίνατε κ. Υπουργέ ότι χρειάζονταν περαιτέρω ρυθμίσεις γιατί δεν προχωρήσατε στην έκδοση των ΚΥΑ που προβλέπονταν από τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του άρθρου 19 του Νόμου μας.
Με τον περιορισμένο βαθμό παρέμβασης, που επιχειρείτε σήμερα βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι είναι απόλυτα επαρκές και επιτυχημένο το υπάρχον πλαίσιο. 

Παρότι συμφωνούμε με τις βασικές διατάξεις που θεσμοθετείτε θα σας κρίνουμε γιατί καθυστερήσατε, όταν είχατε όλα τα θεσμικά και νομοθετικά εργαλεία για να προχωρήσουν ταχύτατα οι σχετικές επενδύσεις.
Μπορούσατε να ξεκινήσετε πρώτα ανασύροντας από τα συρτάρια όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν και να προχωρήσετε τις διαδικασίες εξέτασης των εγκρίσεων. 
Μόνο τότε μπορούσατε να μιλάτε για άνοιγμα εξαγωγών και προσέλκυση επενδυτών. 
Ωστόσο δεν είναι αργά. Μπορούμε αν κινηθούμε αποφασιστικά, να κερδίσουμε το όποιο χαμένο έδαφος.
Έχουμε μπροστά μας μια δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να πάμε με τόλμη. Τα 30 γραμμάρια που προτείνει τελικά ο ΕΟΦ να γίνουν, γιατί όχι, 60. Να μην καταστρέφεται η ταξιανθία. Να μην ανεβαίνει το κόστος συσκευασίας. 
Ας έχουν τα φαρμακεία του εξωτερικού τη δυνατότητα να κάνουν τα σκευάσματά τους όπως η νομοθεσία των αντίστοιχων κρατών προβλέπει.
Να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών να αγοράζουν πρώτη ύλη σε λάδι και ξηρό ανθό.
Τόσο για τα φάρμακα των ασθενών όσο και για προϊόντα περιποίησης. Βέβαια αυτό απαιτεί τη στήριξη μέσα από την έρευνα.
Να γίνει εύκολη η πρόσβαση στην αγορά των φαρμάκων από κάνναβη στους Έλληνες ασθενείς και να μην παριστάνουμε τον Έλληνα κουτοπόνηρο, στη λογική «απεταξάμην το κακό», εμείς το στέλνουμε έξω, και έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη.

Δεν υπάρχει κακό. Πρέπει να δείξουμε τόλμη σε ένα αγαθό που θα βοηθήσει στην υγεία των ανθρώπων. 
Εμείς συνάδελφοι της Ν.Δ. θα βοηθήσουμε. Γι αυτό όχι μόνο ψηφίσαμε το νομοσχέδιό σας, αλλά και καταθέσαμε τροπολογίες βάζοντας ψηλά τον πήχη, όχι μόνο των προσδοκιών αλλά και των αποτελεσμάτων.
Καλώς ήλθατε λοιπόν στη πραγματικότητα. Θα έχετε κι άλλες ευκαιρίες για να το ξανακάνετε.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages