Ερχονται οι εξετάσεις-καρμανιόλα της Κεραμέως - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ερχονται οι εξετάσεις-καρμανιόλα της Κεραμέως


Αννα Ανδριτσάκη *
Περισσότεροι από 20.000 μαθητές θα μείνουν φέτος έξω από τα πανεπιστήμια ● Τι προβλέπουν οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζονται εν μέσω πανδημίας και ωθούν τα παιδιά προς τα ΙΕΚ, τα κολέγια ή το εξωτερικό.

Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, ο πιο δύσκολος αγώνας για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών - ακόμα και από την περσινή πρώτη χρονιά πανδημίας. Κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν μια μακρά περίοδο τηλεκπαίδευσης, τις συνέπειες αυτής στους όρους της προετοιμασίας τους και στο τέλος την αιφνιδιαστική επίθεση Κεραμέως με το σπαθί της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία εκ προοιμίου αφήνει εκτός ΑΕΙ 20.000 με 30.000 υποψηφίους.

Και μην ξεχνάμε: Για πρώτη φορά υπουργός Παιδείας άλλαξε το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με άμεση ισχύ. Ποτέ κανείς ομόλογος της κ. Κεραμέως δεν τόλμησε τέτοια ανέντιμη πολιτική πράξη. Και χωρίς παγκόσμια επιδημία.

Παρ’ όλα αυτά, οι φετινοί υποψήφιοι καλούνται να αντεπεξέλθουν στο τελευταίο και πιο σημαντικό στοίχημα της χρονιάς και παράλληλα στο πρώτο σοβαρό για το μέλλον τους με ό,τι μπόρεσαν ή δεν μπόρεσαν να καταφέρουν. Και είναι αβέβαιο αν ικανοποιεί η άποψη της υπουργού ότι όσοι μπαίνουν με χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, «να μην κοροϊδεύουμε» (sic) τα παιδιά.

Eίναι, επίσης, εξαιρετικά αβέβαιο έως απίθανο να ικανοποιεί εκείνα τα παιδιά που είτε θα αναγκαστούν να πάνε στα κολέγια πληρώνοντας ακριβά το πτυχίο που υπόσχεται να τους εξομοιώσει με όσους περάσουν τώρα στα δημόσια Πανεπιστήμια είτε θα προτιμήσουν αντί να πάνε στα ΙΕΚ –που διαφημίζει ως αντίπαλο δέος η υπουργός– να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που ονειρεύονται.

Και μια και ο λόγος για κοροϊδία, είναι ντροπιαστικό να λες τόσο στον μέτριο μαθητή όσο και στον άριστο που στραβοπάτησε να μην έχουν άλλη επιλογή από τα εγκαταλελειμμένα ΙΕΚ με τον βαθμό του απολυτηρίου. Δηλαδή οι άριστοι, αντί για Ιατρική, Νομική ή ΕΜΠ, να δεχτούν την τεχνική ιδιότητα του ΙΕΚ ή οι μέτριοι να ξεχάσουν ότι υπάρχουν Πανεπιστήμια. Ε, λοιπόν, οι πρώτοι θα προτιμήσουν αν μπορούν την Αγγλία κι αν δεν μπορούν τη Ρουμανία (άντε και την Ολλανδία όσο κρατάει χαμηλά τα δίδακτρα). Ή, φυσικά, τα κολέγια, με τη βοήθεια Κεραμέως. Εντιμο; Δεν το λες. Ούτε δίκαιο ούτε πολιτικά ορθό ούτε κοινωνικά αποδεκτό και ίσως το τελευταίο το καταλάβει η κυβέρνηση σε λίγους μήνες, αλλά τότε θα είναι αργά και για την ίδια.

Χωρίς επιλογή
Το ανάλογο ισχύει και για τους μαθητές που δεν κυνηγούν δημοφιλείς σχολές αλλά ανώτατες σπουδές σε πολλά άλλα τμήματα. Οσα δηλαδή απομείνουν από το κλείσιμο, που θα φανεί σε λίγες ημέρες με την ανακοίνωση των εισακτέων σε όλα τα ιδρύματα της χώρας. Δεν μπορεί η ίδια η υπουργός να βάζει υποψηφίους σε προκατασκευασμένο δίλημμα: ή Πανεπιστήμιο ή ΙΕΚ. Πού είναι το δικαίωμα της επιλογής; Πού είναι το δικαίωμα έναντι της διάκρισης; Και τι να πουν τα παιδιά των ΕΠΑΛ ή των Εσπερινών; Πού θα πάνε; Στα ΙΕΚ ή στα απλησίαστα ΑΕΙ;

Το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δεν είναι παντεσπάνι Αντουανέτας. Ειδικά όταν όλη η πίτα της εκπαίδευσης της χώρας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, έχει σαπίσει.


Οι τρεις αλλαγές στις φετινές πανελλαδικές:

1) Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αφού ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογιστεί ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Η τελική βάση θα διαμορφωθεί με τον πολλαπλασιασμό του μέσου όρου με τους συντελεστές εύρους 0,8 έως 1,2 ανάλογα με την υπόδειξη των τμημάτων.

2) Συντελεστές βαρύτητας. Επιστρέφουν και αφορούν τα δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Εχουν ήδη ανακοινωθεί.

3) Δυνατότητα παράλληλου και προαιρετικού μηχανογραφικού για απευθείας εισαγωγή στα ΙΕΚ με βαθμό απολυτηρίου.

Πηγή: efsyn.gr  *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages