Από 1η Ιουνίου το ψηφιακό πιστοποιητικό για τους Έλληνες - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Από 1η Ιουνίου το ψηφιακό πιστοποιητικό για τους Έλληνες

Άνοιξε ο δρόμος για δωρεάν ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού, έχει υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Κομισιόν με στόχο τον τουρισμό. 
Η συμφωνία προβλέπει πως τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για τυχόν απάτη ή πλαστογράφηση, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά, ενώ τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη-μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να εκδίδει το πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου, καθώς έχει περάσει το τεστ προσομοίωσης. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Τα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε κάθε χώρα και θα βοηθήσει τις βοηθήσει να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών.

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι από πλευράς της Ε.Ε. είναι να δημιουργήσει η Επιτροπή την ψηφιακή υποδομή που θα διευκολύνει την επαλήθευση της γνησιότητας των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν την εισαγωγή των αναγκαίων αλλαγών στα εθνικά συστήματα μητρώων υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages