Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης ήταν το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας και ειδικότερα τα βήματα προετοιμασίας που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών για την ασφαλή μεταστέγαση και λειτουργία στον χώρο του νέου Νοσοκομείου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και ως βασικές προτεραιότητες αναδείχθηκαν:
1) η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού και των ορίων δαπανών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας,
2) η εντατικοποίηση της πίεσης προς το Υπουργείο Υγείας για προκήρυξη όλων των κενών οργανικών (μόνιμων) θέσεων γιατρών που προβλέπονται στον υφιστάμενο Οργανισμό του ΓΝ Χαλκίδας και
3) η αξιοποίηση της συγκυρίας, ώστε να τροποποιηθεί με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο ο Οργανισμός του ΓΝ Χαλκίδας (με σημαντική αύξηση των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων), αποτυπώνοντας την ενισχυμένη λειτουργία υφιστάμενων κλινικών και τμημάτων, την υποστήριξη νέων υπηρεσιών (λειτουργία μαγνητικού τομογράφου), καθώς και την πρόβλεψη για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (π.χ. αιμοδυναμικό εργαστήριο, γραμμικός επιταχυντής για ακτινοθεραπείες).
Παράλληλα, εκφράστηκε προβληματισμός για την προσβασιμότητα στο νέο νοσοκομείο εξαιτίας του ιδιαίτερου κυκλοφοριακού φορτίου της περιοχής και τέθηκαν επιμέρους ουσιαστικά ζητήματα, όπως η αξιοποίηση του κληροδοτήματος Μπαφέρου, η ολοκλήρωση έγκαιρης μετακίνησης ιατρικού προσωπικού για τη λειτουργία ορισμένων έστω κρεβατιών (από τα 26 συνολικά που έχουν προβλεφθεί) για τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και η ενεργειακή θωράκιση και αυτάρκεια του νέου Νοσοκομείου.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου (εγκαίνια) δεν εξασφαλίζει την ουσιαστική υγειονομική αναβάθμιση της περιοχής. Αυτή είναι μία προσπάθεια που απαιτεί τεκμηρίωση, επιμονή, πολιτική βούληση και συστράτευση όλων των θεσμικών και πολιτικών εκπροσώπων της Ευβοίας.
*************************************************************************


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου