Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας στην Μπρατισλάβα με το ERASMUS+ - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας στην Μπρατισλάβα με το ERASMUS+

Αντιπροσωπεία 5 μαθητών/τριών και 3 εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας ταξίδεψαν από 22 έως 28 Απριλίου 2018 στο μαθηματικό σχολείο Gröslinkova (CAMCA) της Μπρατισλάβας στη Σλοβακία για την 4η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 (σύμπραξη σχολείων) με θέμα: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Σχεδιασμός Ζωής σε μια Κινούμενη Πραγματικότητα». Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από τη Γερμανία, Λιθουανία, Ελλάδα, Τουρκία και Σλοβακία.
Το ιδιαίτερο θέμα της συνάντησης αυτής ήταν: «Η Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση».
Οι μαθητές/τριες από τις 5 χώρες παρουσίασαν την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα τους. Οι έλληνες μαθητές/τριες παρουσίασαν επιπλέον συνεντεύξεις από έναν υποψήφιο της Γ’ Λυκείου, έναν φοιτητή και δύο εκπαιδευτικούς του σχολείου μας οι οποίοι σπουδάζουν παράλληλα με την εργασία τους εφαρμόζοντας στην πράξη την Δια Βίου Μάθηση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πραγματοποιήθηκαν οι εξής επισκέψεις:
1.    Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Comenius της Μπρατισλάβας όπου οι μαθητές/τριες μας ενημερώθηκαν για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που είναι η κατεύθυνση της σχολής, τους τρόπους εγγραφής, την οργάνωση των σπουδών και παρακολούθησαν ως επισκέπτες παραδόσεις του τμήματος.
2.    Στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (60 χιλιόμετρα από τη Μπρατισλάβα) όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του, ενημερώθηκαν για την ιστορία του, για την οργάνωση του Πανεπιστημίου και για τις προϋποθέσεις για σπουδές στην Αυστρία.
3.    Στο εργοστάσιο της Volkswagen το οποίο λειτουργεί πλήρως με ρομποτική, είναι κτισμένο σε έκταση 220 εκταρίων και αποτελεί ένα μικρό χωριό με 13.000 εργαζόμενους. Οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν από τα ρομπότ που ανακάλεσαν στη μνήμη τους ταινίες trasformers. Δυστυχώς απαγορευόταν η φωτογράφηση.
 4.    Η αναζήτηση των επαγγελμάτων του μέλλοντος συνεχίστηκε στην εταιρεία PIXELFEDERATION – players to players που δημιουργεί ηλεκτρονικά παιχνίδια. Εκεί εφαρμόζονται καινοτόμες και υψηλού επιπέδου εργασιακές συνθήκες και παρέχονται στους εργαζόμενους σημαντικές ανέσεις και διευκολύνσεις (ελαστικό ωράριο εργασίας, πολύ καλό φαγητό, ο καλύτερος καφές της πόλης κ.ά.). Οι μαθητές/τριες μας ξεναγήθηκαν στους φουτουριστικούς χώρους της εταιρείας, παρακολούθησαν τους εργαζόμενους μπροστά στους υπολογιστές τους και ενημερώθηκαν για το πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία, για τον κύκλο εργασιών της, πώς γίνεται η έρευνα αγοράς, ποια παιχνίδια θα έχουν ενδιαφέρον και ποια έχουν καλές προοπτικές πώλησης.
5.    Το μέλλον συνδυάστηκε με την σλοβακική παράδοση στην ένωση παραδοσιακής τέχνης, όπου οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν καλλιτεχνήματα από πηλό, σύρμα, ξύλο και φύλλα καλαμποκιού.
Μετά από πρόσκληση της Πρέσβεως κας Μαρινάκη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου – λίγο ετεροχρονισμένα λόγω των διακοπών του καθολικού Πάσχα – ενός τμήματος ελληνικής γλώσσας που λειτουργεί στη Μπρατισλάβα. Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας ενθουσιάστηκαν από την όμορφη, ζεστή και πνευματώδη εορτή που επιμελήθηκε η ελληνίδα εκπαιδευτικός κα Εμμανουήλ. Όπως πληροφορηθήκαμε από την Διευθύντρια του μαθηματικού σχολείου Gröslinkova (CAMCA) κυρία Babιsova, από την επόμενη χρονιά η κα Εμμανουήλ θα διδάξει Νέα Ελληνικά ως μάθημα επιλογής, εγχείρημα το οποίο στηρίζει θερμά η Πρέσβης μας στη Μπρατισλάβα. Αποδεικνύεται πως η επτάχρονη συνεργασία μας με το σλοβάκικο σχολείο στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Comenius και Erasmus+ KA2 απέδωσε διευρωπαϊκούς  καρπούς.

Τέλος, όπως σε κάθε συνάντηση το τελευταίο βράδυ πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια εορτή, όπου η κάθε αντιπροσωπεία δίδαξε ένα χορό  τον οποίο στη συνέχεια χόρεψαν όλοι μαζί.
Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρίες από το ταξίδι τους, υποσχόμενοι στους συνεργάτες και φίλους τους ότι θα συναντηθούν στην επόμενη και τελευταία συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματός μας Erasmus+ KA2 (σύμπραξη σχολείων), που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας από 5 έως 11 Νοεμβρίου 2018.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages