Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Flash 96" - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Flash 96"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Πάνο Κολιοπάνο και Νικόλ Λειβαδάρη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκπομπής στον ραδιοφωνικό σταθμό “Flash 96”.
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Να μιλήσουμε με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα. Κύριε Τόσκα καλή σας μέρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κυρία Λειβαδάρη.
Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσουμε καταρχάς, εάν έχετε ενδείξεις, στοιχεία από τις έρευνες για το αν υπάρχουν και άλλα τέτοιου τύπου δέματα, αν έχουν αποσταλεί δηλαδή και άλλα ή έχουμε περιοριστεί σε αυτά τα δύο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχουν ενδείξεις κυρία Λειβαδάρη και όλη η έρευνα επικεντρώνεται στο να βρεθούν τα κενά σημεία που υπήρξαν στον έλεγχο ή στους ελέγχους και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό: Να δούμε τι δεν πήγε καλά, τι ίσως και λόγω όχι μόνο ελληνικών ιδιαιτεροτήτων και κανονισμών δεν τηρήθηκε. Όλο το βράδυ η αστυνομία συνεργαζόταν με τα ΕΛ.ΤΑ. και την ιδιωτική εταιρεία που κάνει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο, προκειμένου ακριβώς να εντοπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Αν μου επιτρέπετε να διευκρινίσω κάτι για το οποίο υπάρχει σύγχυση, δεν ήταν έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού. Η ύλη που υπήρχε ήταν πυρίτιδα, ήταν όπως τα βαρελότα και τα πυροτεχνήματα, επομένως μιλάμε για ανάφλεξη, όχι για έκρηξη. Αυτό το διευκρίνισαν πολύ καλά οι ξένοι, ειδικά ο Γάλλος Αστυνομικός Διευθυντής, που αυτοί είναι και λίγο πιο συγκεκριμένοι και με πιο επιστημονικό τρόπο περιγράφουν τα πράγματα. Είδαμε και τα αποτελέσματα που δυστυχώς τραυματίστηκε αυτή η κυρία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επομένως ο σκοπός αυτών που έστειλαν αυτή την επιστολή-δέμα ήταν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να προκαλέσουν επικοινωνιακό αντίκτυπο και αυτό δυστυχώς το πέτυχαν.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα είπατε πριν ότι η αστυνομία συνεργαζόταν όλη τη νύχτα με τους υπεύθυνους στο αεροδρόμιο που είναι τα ΕΛ.ΤΑ και την ιδιωτική εταιρεία και επίσης διαβάζουμε όμως ότι η ιδιωτική εταιρεία λέει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με αυτά που ισχύουν, δεν υπήρξε συναγερμός. Δηλαδή θεωρούν ότι αυτοί έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους και το μηχάνημα λειτούργησε σωστά, καθώς και οι υπάλληλοι ή ο υπάλληλος. Ποια κενά λοιπόν εξετάζετε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Κολιοπάνο, η Ελληνική Αστυνομία σαν κρατικός μηχανισμός έχει την υποχρέωση να ελέγχει  τι πάει καλά ή τι δεν πάει καλά σε θέματα ασφαλείας. Είναι υπεύθυνη για τη γενικότερη ασφάλεια, άσχετα αν επιμέρους οργανισμοί ή εταιρείες έχουν την ευθύνη. Δεν θέλω να προτρέξω γιατί δεν έχουν βγει ακόμα τα συμπεράσματα από τους ειδικούς της αστυνομίας. Δεν θέλω να κάνω εγώ τον ειδικό πριν τους ειδικούς αλλά κοιτάζουμε κάθε περίπτωση. Όπως και το τι έγινε και στο εξωτερικό γιατί και στο εξωτερικό, στη Φρανκφούρτη, επίσης δεν εντόπισαν το συγκεκριμένο.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν μηχανισμοί δηλαδή οι οποίοι λόγω, αν θέλετε, της σύστασής τους, εδώ λέγεται ότι ήταν πολύ λίγα τα γραμμάρια που δεν μπορούν να ανιχνευτούν. Και γιατί δεν μπορούν να ανιχνευτούν; Δηλαδή αυτό είναι ένα θεματάκι, έτσι δεν είναι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Κολιοπάνο δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, δεν θέλω να αναφερθώ γιατί δεν έχουν βγει τα συμπεράσματα από τους τεχνικούς και ίσως να μην είναι και ανακοινώσιμα. Αλλά στο γενικότερο θέμα ασφαλείας, εγώ θέλω να τονίσω κάτι που ίσως ξεχνάμε, γιατί εμπλεκόμαστε με τις λεπτομέρειες. Η χώρα μας είναι πυλώνας  σταθερότητας, είναι όαση ασφαλείας, παρά τα προβλήματα και παρά τα όσα συμβαίνουν. Σε σχέση και με τις χώρες του περίγυρου, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου εκεί έχουν σημαντικά προβλήματα και γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε ότι το πρόβλημα υπάρχει, αλλά να το δούμε στην πραγματική του διάσταση.
Δημοσιογράφος: Δε θα διαφωνήσω καθόλου με αυτό που λέτε κύριε Τόσκα και έχετε απόλυτο δίκιο. Απλώς αυτές οι ενέργειες τις οποίες τώρα, προσωπική άποψη εκφράζω, δεν ξέρω δηλαδή σαν ενέργειες κατευθυνόμενες από… έχω και μια επιφύλαξη ποια είναι η σκοπιμότητα. Αν πράγματι κάτι άλλο κρύβεται, αλλά ούτως η άλλως, σε επίπεδο όμως εντυπώσεων, δυστυχώς κάνουν ζημιά ίσως πολλαπλάσια από το πραγματικό γεγονός.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε απόλυτο δίκιο. Και όπως έχετε και δίκιο στο ότι είσαστε καχύποπτος. Κι εγώ είμαι καχύποπτος για την πραγματική σκοπιμότητα κάποιων οι οποίοι πίσω από συνθήματα και τάχα καλές προθέσεις μπορεί να κρύβουν άλλους σκοπούς ή να τους έχουν βάλει κάποιοι άλλοι, αλλά τώρα μη μπούμε σε σενάρια τέτοια.
Δημοσιογράφος: Όχι, τώρα επειδή το λέτε αυτό, να τους έχουν βάλει κάποιοι άλλοι, είναι μια σημαντική υπόνοια υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι, μισό λεπτό να διευκρινίσω και να μη νομισθεί ότι έχω κάτι κρυμμένο στο μυαλό μου. Γενικότερα τρομοκρατικές ομάδες, ομάδες οι οποίες ενεργούν μ’ αυτόν τον τρόπο ιστορικά έχουν κατευθυνθεί από διαφόρους ή έχουν παραπλανηθεί.
Δημοσιογράφος: Ή έχουν αξιοποιηθεί
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ή έχουν αξιοποιηθεί. Αυτό είναι ένα γενικότερο. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, μην παρεξηγηθώ.
Δημοσιογράφος: Το λέτε στο πλαίσιο του ευρύτερου προβληματισμού που έχουμε όλοι μας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, ναι, ακριβώς.
Δημοσιογράφος: Εγώ το λέω και με την εξής λογική. Η τρομοκρατία, και λέμε τώρα για την τρομοκρατία, η οποία στοχεύει το να πλήξει ζωές όπως γίνεται στη Γαλλία, όπως έχει γίνει στη Γερμανία.
Δημοσιογράφος: Και εδώ παλαιότερα.
Δημοσιογράφος: Έχει μια στρατηγική και έναν στόχο. Αυτού του είδους τα χτυπήματα, εντός εισαγωγικών τα λέμε χτυπήματα, που έγιναν είναι εμφανέστατο  ότι έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν εντύπωση. Εντύπωση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς ο κύριος στόχος ήταν να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Το υλικό προκάλεσε ανάφλεξη, όχι έκρηξη, έτσι. Δεν ήταν εκρηκτική ύλη, ήταν απλή πυρίτιδα σαν και αυτή που έχουν στα πυροτεχνήματα και στα βαρελότα το Πάσχα τέλος πάντων. Και γι’ αυτό είδατε ότι η κυρία αυτή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη φλόγα τραυματίστηκε στα χέρια και στο πρόσωπο. Προφανώς εγκληματική ενέργεια και προφανώς επικίνδυνο υλικό αλλά όχι επικίνδυνο υλικό μεγάλης τρομοκρατικής ενέργειας με εκρηκτικά. Αποσκοπούν κάπου όλοι αυτοί και παλιότερα είχαμε δει μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα μας, όπως μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες βλέπουμε και στο εξωτερικό από άλλους κύκλους. Αυτοί οι συγκεκριμένοι κύκλοι από ό,τι φαίνεται, μια εκτίμηση κάνω, είναι ουρές της παλιάς τρομοκρατίας που θέλει να δείξει ότι ακόμη υπάρχει. Το λένε και στην ανακοίνωση τη  χθεσινή, δεν τελειώσαμε λένε.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα λέτε ουρές της παλιάς τρομοκρατίας, μιλάμε ουσιαστικά για τους Πυρήνες της Φωτιάς που γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα αν όχι όλα τα μέλη τους βρίσκονται στη φυλακή. Διατυπώνονται ερωτήματα για το αν όλα αυτά οργανώνονται μέσα από τη Φυλακή και υπάρχει πεδίο κατάστρωσης και εφαρμογής τέτοιων σχεδίων μέσα στις ελληνικές φυλακές.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς η παλιά τρομοκρατία με την έννοια των μεγάλων οργανώσεων «17 Νοέμβρη» έχει εκμηδενιστεί ή ο «Επαναστατικός Αγώνας» με τη σύλληψη της Ρούπα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί ή τελείως εκμηδενιστεί. Η συγκεκριμένη οργάνωση φαίνεται έχει κάποια υπολείμματα απ’  έξω και προσπαθούν να δείξουν ότι ακόμη υπάρχουν και πιθανόν να υπήρξε και κάποια συνεννόηση με κάποιους προς τα έξω, δεν ξέρω λεπτομέρειες. Όμως μου φαίνεται ότι είναι εναγώνιες προσπάθειες να δείξουν ότι ακόμη υπάρχουν, ότι δεν τελείωσαν όπως λένε και δεν έχουν φυσικά καμία κοινωνική αποδοχή. Καμία οργάνωση δε μπόρεσε να διατηρηθεί αν δεν έχει έστω και την ελάχιστη κοινωνική αποδοχή. Σήμερα νομίζω ότι όλες αυτές οι οργανώσεις δεν έχουν καμία αποδοχή.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Επειδή πέραν αυτής της τρομοκρατικής αυτής καθεαυτής ενέργειας έστω και χαμηλού βεληνεκούς να το πούμε έτσι, οι στόχοι που είχαμε έχουν μια ιδιαίτερη πολιτική ευαισθησία και για την Ελλάδα και στην παρούσα φάση. Εσείς είστε σε επαφή από τις τελευταίες δύο μέρες και με τις γαλλικές και με τις γερμανικές αρχές. Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε για τη χώρα μας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς εμείς ζητήσαμε άμεσα ενημέρωση, μόλις έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ και στην περίπτωση της Γερμανίας και στην περίπτωση της Γαλλίας. Ζητήσαμε από τις γερμανικές και τις γαλλικές αρχές άμεση ενημέρωση και οι άνθρωποι ό,τι είχαν μας το έδωσαν. Ειδικά οι Γερμανοί, όπου εκεί το δέμα ήταν άθικτο, μας έδωσαν πολλές λεπτομέρειες που είναι στο προανακριτικό υλικό. Ξέρετε εκείνα τα ζητήματα εξετάζουν και μένουν στο αστυνομικό επίπεδο, στο υπηρεσιακό επίπεδο.
Δημοσιογράφος: Ερωτώ απλώς αν διακρίνατε ή αν δεχτήκατε κάποιες επιφυλάξεις ή προβληματισμούς για τα ελληνικά μέτρα ασφαλείας ουσιαστικά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δε δέχτηκα παράπονα ή οποιεσδήποτε κριτικές από συναδέλφους από τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Φυσικά έχουμε τους δικούς μας προβληματισμούς και τις δικές μας αγωνίες.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, θέλω να σας πάω σε ένα άλλο θέμα το οποίο προέκυψε πριν από λίγο. Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, ο κύριος Σουλειμάν Σόιλου, έκανε μία δήλωση πριν από λίγο, η οποία για μένα είναι εξωφρενική. Λέει ότι, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους, θα σας στέλνουμε, έτσι κατηγορηματικά, λέει θα σας στέλνουμε 15.000 πρόσφυγες το μήνα για να δούμε τι θα κάνετε. Λοιπόν το οποίο δείχνει καταρχήν πως ένας Υπουργός Εσωτερικών, εν μέρει ομόλογός σας, λέει ότι θα σας στέλνουμε, δηλαδή λέει ότι εγώ μπορώ να καθοδηγώ παράνομες πράξεις και είναι πρώτο θέμα αυτό στα τουρκικά μέσα αυτή τη στιγμή, έγινε πριν από λίγο αυτή η δήλωση. Θέλω έτσι ένα σχολιασμό αυτής της εξωφρενικής απειλής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε αντίστοιχες δηλώσεις ακούσαμε και χθες από τον Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Τσαβούσογλου που πάλι δείχνουν μια μεγάλη νευρικότητα και ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Η κατάσταση στην Τουρκία είναι τέτοια που έχει στοιχεία αστάθειας και έχει στοιχεία μεγάλης νευρικότητας. Αυτό μας προβληματίζει. Η στάση αυτής της Τουρκίας βέβαια πέφτει κυρίως στους ευρωπαϊκούς κύκλους και όχι στην Ελλάδα αλλά μπορεί κάποιες επιπτώσεις, μπορεί οι επιπτώσεις να επηρεάσουν και μας σε μια τέτοια περίπτωση. Θέλει προσοχή, θέλει παρακολούθηση. Η δική μας εξωτερική πολιτική είναι τέτοια που έχει αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Κάνει ενέργειες που πρέπει για να διατηρεί σταθερότητα στην περιοχή μας. Από κει και πέρα είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε την κατάσταση και να είμαστε σε εγρήγορση γιατί μπορεί να έχουμε επιπτώσεις άσχετα αν κατευθύνονται σε εμάς.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα ευχαριστούμε πολύ για τη συνομιλία. Καλή σας ημέρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ. Γεια σας.

Δελτίο Τύπου

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages