Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Γενικό Λύκειο Δροσιάς, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον έφηβο ήρωα, ποιητή και εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του συμβόλου του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων.
Τη διοργάνωσαν ο Δήμος Χαλκιδέων και το Λύκειο Δροσιάς, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είπε ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης στην προσφώνησή του, δεν ήταν μια ακόμα επετειακή υποχρέωση.
Ήταν μια δράση σεβασμού, πολιτισμού και προσπάθεια διαφύλαξης της κληρονομιάς μας, των ιδανικών, της ιστορίας και του παρελθόντος μας, που γνώρισε πολλές φορές μορφές ηρώων. Τόνισε ακόμη ο δήμαρχος Χαλκιδέων, ότι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης έζησε μια σύντομη, αλλά γεμάτη νόημα και ιδανικά ζωή, σε μια πολυτάραχη ιστορική περίοδο της Κύπρου, με διπλό όραμα: Την ελευθερία και την επανένωση με την Ελλάδα. Μεγάλωσε και έζησε σε μια περίοδο που οι Άγγλοι, στοχεύοντας στην παιδεία και τη θρησκεία, επιχειρούσαν να δημιουργήσουν μια νέα Εθνική συνείδηση. Και όμως, απέναντι σ' αυτό το στόχο, ένας νέος απέδειξε ότι τελικά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία ποιος είναι και πως λέγεται ο αντίπαλος. Αγωνίστηκε με έντονο το συναίσθημα της αυτοδιάθεσης της Κύπρου και αποκατάστασης του δικαίου. Ενός δικαίου που πηγάζει από το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου για ελευθερία.

Συνεχίζοντας ο Χρήστος Παγώνης υπογράμμισε ότι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης δεν ήταν ένας κατά συνθήκη ήρωας και 59 χρόνια μετά τον ηρωϊκό του θάνατο, ο προβληματισμός μας είναι βαθύς και έντονος. Προβληματισμός και ανησυχία για όλες εκείνες τις αξίες που τείνουν να χάσουν την λάμψη τους, για ονόματα ηρώων που ξεθωριάζουν, για θεσμούς που καταποντίζονται, για κοινωνίες που μεταβάλλονται και ανθρώπους που σκληραίνουν.
 Για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη μίλησαν ακόμη οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Θηβών και Λιβαδειάς Γεώργιος και Χαλκίδος Χρυσόστομος, ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, η αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ και υποψήφια βουλευτής στη Λευκωσία Μαρία Βασιλειάδου, ο Διευθυντής του Λυκείου Δροσιάς Γεώργιος Χαρμπής, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος Δημητρίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Δροσιάς Κωνσταντίνα Καρνοπούλη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ευαγόρας Παλληκαρίδης” Πάφου Γεώργιος Θεοδοσίου, οι αδελφές τουήρωα Γεωργία και Μαρούλα Παλληκαρίδη, ο συναγωνιστής του Γεώργιος Στενιώτη και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβόλος.
Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε με τραγούδια από τη χορωδία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς και παραδοσιακούς χορούς από τις αντίστοιχες ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσιάς και του Συλλόγου Κυπρίων Εύβοιας.
Στο τέλος έγινε η αποκάλυψη της πλάκας με την οποία η αίθουσα του Λυκείου Δροσιάς φέρει το όνομα του έφηβου ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο σχολικός σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Στεργιούλης, τον οποίο ο Δήμαρχος Χαλκιδέων ευχαρίστησε θερμά, όπως και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης.

  Γραφείο Τύπου
Δήμου Χαλκιδέων



************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages