H μανόλια ξυπνά τη σεξουαλική επιθυμία - Sourta-Ferta

Post Top Ad

H μανόλια ξυπνά τη σεξουαλική επιθυμία



Το μόριο Hedione στο άρωμα του λουλουδιού ενεργοποιεί τον υποδοχέα φερομονών του εγκεφάλου, σύμφωνα με γερμανική μελέτη

Το μόριο που εντοπίζεται στο άρωμα της μανόλιας χρησιμοποιείται από διάφορες εταιρείες στον χώρο της αρωματοποιίας.

Το διακριτικό άρωμα της ανθισμένης μανόλιας ενεργοποιεί τον υποδοχέα φερομονών του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη γερμανών επιστημόνων. Είναι γνωστό ότι αυτού του είδους τη «χημική» επικοινωνία χρησιμοποιούν τα ζώα. Το αν και η ανθρώπινη επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω των φημισμένων φερομονών - των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται από το δέρμα και μεταδίδουν μηνύματα γύρω από τον φόβο, τη σεξουαλική έλξη κ.ά. - όπως ακριβώς και στην περίπτωση των ζώων, αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στον επιστημονικό κόσμο.

Επικοινωνιακή όσφρηση

Στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Κυτταρικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Ρουρ-Μπόχουμ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «NeuroΙmage», διαπιστώθηκε ότι το μόριο Hedione που περιέχεται στο άρωμα της μανόλιας ενεργοποιεί τον υποδοχέα φερομονών (VN1R1), στην περιοχή του οσφρητικού επιθηλίου. Σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης, οι επιστήμονες είδαν ότι το συγκεκριμένο άρωμα είναι σε θέση να οδηγεί στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών μοτίβων, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλα αρώματα. «Τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επίδραση των φερομονών στον άνθρωπο είναι υπαρκτή» αναφέρει ο δρ Χανς Χατ.

Η ηδονή της επιτυχίας

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της γενετικής, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του υποδοχέα φερομονών στο ανθρώπινο οσφρητικό σύστημα. Στη συνέχεια, μετέφεραν τον γενετικό κώδικα που αφορούσε τον συγκεκριμένο υποδοχέα σε κυτταρικές καλλιέργειες και είδαν ότι το μόριο Hedione τον ενεργοποιούσε επιτυχώς.

Το μόριο αυτό, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τα ελληνικά και συγκεκριμένα από τη λέξη «ηδονή», προσφέρει ένα ανάλαφρο άρωμα γιασεμιού-μανόλιας και εμπεριέχεται σε διάφορα αρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Χαρακτηρίζεται ακόμα ως το άρωμα της επιτυχίας.

Το άρωμα της έλξης

Οι ερευνητές από το Μπόχουμ και τη Δρέσδη ανέλυσαν τα εγκεφαλικά μοτίβα υγιών εθελοντών ενώ μύριζαν Hedione και συγχρόνως υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα που αφορούσαν την επίδραση στον εγκέφαλο των εθελοντών της φαινυλαιθυλικής αλκοόλης, ενός κλασικού λουλουδάτου αρώματος.

Το Hedione φάνηκε να ξυπνά περιοχές (ιππόκαμπος, αμυγδαλή) στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου - το οποίο σχετίζεται με τα συναισθήματα, τη μνήμη και τα κίνητρα - πολύ περισσότερο από ό,τι η φαινυλαιθυλική αλκοόλη.

Φάνηκε ακόμη να ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη περιοχή του υποθαλάμου, εντονότερα μάλιστα στην περίπτωση των γυναικών από ό,τι σε εκείνη των ανδρών. Οι επιστήμονες συνδέουν αυτά τα μοτίβα ενεργοποίησης με τον έλεγχο της σεξουαλικής συμπεριφοράς μέσω του ενδοκρινικού συστήματος.

«Επόμενος στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τις παραμέτρους από πλευράς φυσιολογίας και ψυχολογίας οι οποίες επηρεάζονται κατά την ενεργοποίηση του υποδοχέα φερομονών μέσω του συγκεκριμένου μορίου» εξηγεί ο δρ Χατ. «Ακόμη, οφείλουμε να μελετήσουμε τα μόρια των αρωματικών ενώσεων των εκκρίσεων του σώματος, τα οποία ενδεχομένως να μοιάζουν στο Hedione και να ενεργοποιούν τον υποδοχέα με τον ίδιο τρόπο. Με τη βοήθεια του υποδοχέα αυτού, οι άνθρωποι θα μπορούσαν για την ακρίβεια να επικοινωνήσουν μεταξύ τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages