Κοινοβουλευτικός έλεγχος για το λαθρεμπόριο καυσίμων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Κοινοβουλευτικός έλεγχος για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατάθεσε  επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών και σε συνέχεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει ασκήσει η Δημοκρατική Αριστερά για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Ενώ η ηγεσία του Υπουργείου διαπραγματεύεται νέα μέτρα που θα θίγουν τις συντάξεις και τους μισθούς, υπό το άγχος της τελευταίας δόσης του μνημονίου, παράλληλα επιδεικνύει συνεχή αμέλεια στην εφαρμογή διατάξεων αλλά και στη νομοθέτηση συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις δέσμη μέτρων κατά του λαθρεμπορίου, θα απέφερε στα κρατικά ταμεία 1 δις ευρώ, ποσό ακριβώς αντίστοιχο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση.
Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστούν οι διατάξεις για τον έλεγχο εισροών εκροών στα διυλιστήρια, για την τοποθέτηση ιχνηλάτησης των καυσίμων και για τον έλεγχο καυσίμων από πλωτά μέσα.
Παράλληλα ακόμα περισσότερα έσοδα μπορεί να προκύψουν, αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντιμετωπίσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων στους χώρους των ενόπλων δυνάμεων.
Είναι πλέον εξοργιστικό να μην χρησιμοποιεί το κράτος τα όπλα που διαθέτει για να αντιμετωπίσει εντοπισμένες πηγές λαθρεμπορίου και να καταφεύγει στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας.



                                                                             
                                                           Αναγνωστάκης Δημήτρης
                                                              Βουλευτής Εύβοιας    
                                                              Χαλκίδα,08/12/2014
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Προστασία από φαινόμενα λαθρεμπορίου καυσίμων»
Κύριε Υπουργέ,
Εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας, η κυβέρνηση καλείται να υιοθετήσει νέα μέτρα ώστε να γεφυρώσει το κενό μεταξύ των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου και των προβλέψεων κυρίως του ΔΝΤ εκ μέρους των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό που θα υπάρξει κατά το τρέχον και το επόμενο έτος.
Δυστυχώς η κυβέρνηση για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους έχει αποφύγει να πραγματώσει το σχέδιο της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, υλοποιώντας μόνο το μέρος που αφορά στα πρατήρια καυσίμων, ενώ παράλληλα η εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών για τα διυλιστήρια έχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέχρι το 2016.
Το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι μια ανοιχτή πληγή εδώ και χρόνια, που πλήττει άμεσα την εθνική οικονομία. Οι ετήσιες απώλειες δημοσίων εσόδων υπολογίζονται σε 1 δις από το λαθρεμπόριο καυσίμων και σε 200 εκατομμύρια ευρώ από το  λαθρεμπόριο ποτών και των τσιγάρων.
Παράλληλα ανεφάρμοστες παραμένουν διατάξεις για την εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών στα πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών• ανεφάρμοστη παραμένει και η υποχρεωτική εγκατάσταση ηλεκτρονικού σήματος εντοπισμού σε βυτιοφόρα και πλωτά εφοδιαστικά, ενώ σε εκκρεμότητα  βρίσκεται και η ΚΥΑ που θα ρυθμίζει την ιχνηλάτηση των καυσίμων. Επιπλέον εκτός πρόβλεψης ελέγχου παραμένουν οι εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, των Μεγάλων Καταναλωτών και των Πρατηρίων Αφορολόγητων Καυσίμων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
•    Πότε σκοπεύετε να επισπεύσετε τις διαδικασίες για τον ορθότερο έλεγχο των καυσίμων, στα διυλιστήρια;
•    Πότε θα εφαρμοστεί η ιχνηλάτηση των καυσίμων;
•    Σκοπεύετε να προβείτε σε ελέγχους για τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου καυσίμου στις Ένοπλες Δυνάμεις, κι αν είναι εκτός δικαιοδοσίας σας, έχετε δώσει κατευθύνσεις για την επίλυση του προβλήματος προς την ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης;
•    Πότε θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για το σύστημα εισροών εκροών στα πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών;
Ο ερωτών βουλευτής
        Αναγνωστάκης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages