Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Το θέμα της αδυναμίας κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας επισημαίνουν σε Ερώτησή τους οι βουλευτές Εύβοιας Αναγνωστάκης Δημήτρης, Α΄ Αθήνας Πανούσης Γιάννης  και Α΄ Πειραιά Ρεπούση Μαρία  .

Σήμερα, οι αιτήσεις από τους φοιτητές για ασφάλιση έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ωστόσο οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, καθώς η δραματική μείωση στους προϋπολογισμούς, τους εμποδίζει να επωμιστούν και αυτό το κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά χρωστούν σε διάφορα νοσοκομεία 150.000 ευρώ και 120.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι βουλευτές απευθυνόμενοι στους κ. κ. Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Οικονομικών ερωτούν:

    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αδυναμίας κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων φοιτητών, δεδομένου ότι Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί;

    Πρόκειται να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων φοιτητών από το 2015 να χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας;



                                                           ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                                                          ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
-Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Υγείας
-Οικονομικών

Θέμα: «Σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Αδυναμία κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων φοιτητών (που δεν έχουν προσωπική ασφάλιση ή από τους γονείς τους) δηλώνουν ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, καθώς τα ιδρύματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και να πληρώσουν τα νοσοκομεία, τους γιατρούς ή τα φάρμακα που χρειάζονται οι φοιτητές τους.
Μέχρι πριν από 1-2 χρόνια, όπως αναφέρουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, οι φοιτητές που ζητούσαν σχετικό βιβλιάριο από τα ιδρύματα ήταν ελάχιστοι (5-10 άτομα σε κάθε ίδρυμα), ενώ σήμερα, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων καλούνται να εξυπηρετήσουν εξαιρετικά αυξημένο αριθμό φοιτητών.
Οι αιτήσεις από τους φοιτητές για ασφάλιση έχουν αυξηθεί κατά πολύ, δεδομένου ότι μόνο τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά χρωστούν σε διάφορα νοσοκομεία 150.000 ευρώ και 120.000 ευρώ αντίστοιχα και σύμφωνα με τις διοικήσεις τους, η δραματική μείωση στους προϋπολογισμούς, τους εμποδίζει να επωμιστούν και αυτό το κόστος.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, οι δαπάνες για παροχές ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης έχουν αυξηθεί αλματωδώς (κατά + 259,81%) μεταξύ των ετών 2011-2014 στους φοιτητές του ιδρύματος. Ειδικότερα για το 2011 οι δαπάνες ήταν 46.187, το 2012 ήταν 50.779 και το 2013 ήταν 79.991. Για το έτος 2014 ανέρχονται στις 82.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 120.00 ευρώ.
Επιπλέον, τα ιδρύματα καταγγέλλουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν -έστω και μεμονωμένα- κρούσματα εξαπάτησης από την πλευρά ορισμένων φοιτητών, που χρησιμοποιούν τα βιβλιάριά τους για άλλα πρόσωπα, κυρίως συγγενικά, χρεώνοντας έτσι τα πανεπιστήμια με μεγάλα ποσά.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αδυναμίας κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων φοιτητών, δεδομένου ότι Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί;
2.    Πρόκειται να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων φοιτητών από το 2015 να χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Πανούσης Γιάννης

Ρεπούση Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages