Πέντε είδη καρχαρία και το διαβολόψαρο σε καθεστώς προστασίας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Πέντε είδη καρχαρία και το διαβολόψαρο σε καθεστώς προστασίας



Πέντε είδη καρχαρία και το διαβολόψαρο θα προστατεύονται διεθνώς σύμφωνα με συνθήκη που τέθηκε χθες Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου σε ισχύ.

Η συνθήκη θέτει περιορισμούς στο εμπόριο κρέατος ή πτερυγίων καρχαρία, τα οποία αποτελούν συστατικό μιας παραδοσιακής και ιδιαιτέρως δημοφιλούς σούπας στην Κίνα και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αιτία αυτής της θετικής εξέλιξης είναι το ανελέητο κυνήγι των παραπάνω ειδών που μεταφράζεται στη θανάτωση 100 εκατομμυρίων καρχαριών κάθε χρόνο. Από την άλλη πλευρά μόλις πέντε άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους από επιθέσεις καρχαριών κι αυτό διότι τα θαυμαστά ψάρια μας μπερδεύουν για φώκιες.

Εκτός από το κρέας και τα πτερύγια, τα οποία συχνά ακρωτηριάζονται και το ψάρι απορρίπτεται ζωντανό στη θάλασσα για να πεθάνει από αιμορραγία, χρησιμοποιείται και το λάδι από το συκώτι.

Σύμφωνα με την επίσημη “Κόκκινη Λίστα” των απειλούμενων ειδών ένα στα τέσσερα είδη καρχαρία απειλείται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ οι περιορισμοί στο εμπόριο των έξι συγκεκριμένων ειδών είχαν συμφωνηθεί πέρυσι στο πλαίσιο της σύμβασης CITES, η οποία διέπει το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών.

Μάλιστα, η νέα συμφωνία προβλέπει ότι οι οι χώρες που εξάγουν ή εισάγουν προϊόντα καρχαρία πρέπει να σέβονται τα όρια αλιείας και να εκδίδουν πιστοποιητικά νόμιμης αλιείας για τα εμπορεύματα, αλλιώς θα τους επιβάλλονται εμπορικές κυρώσεις.

Τα είδη που προστατεύονται με τη νέα συνθήκη περιλαμβάνουν:

*Το διαβολόψαρο (δύο είδη του γένους Manta), το μεγαλύτερο σαλάχι του κόσμου. Δεν θεωρείται βρώσιμο είδος, ωστόσο οι πλάκες που χωρίζουν τα βράγχιά του χρησιμοποιούνται στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική.

*Τρία είδη σφυροκέφαλου καρχαρία.

*Τη λάμνα (Lamna nasus), είδος που απαντάται και στη Μεσόγειο

*Και το μεγαλοπτερυγοκαρχαρία (Carcharhinus longimanus), o οποίος θανατώνεται από τους Ασιάτες για τα πτερύγιά του.

—Δεν προσχώρησαν όλοι στη συνθήκη

Ορισμένες χώρες-μέλη της CITES δήλωσαν πάντως ότι δεν αποδέχονται τους περιορισμούς και θα συνεχίσουν έτσι να συνεχίσουν το εμπόριο των εν λόγω ειδών, μόνο όμως μεταξύ τους: Δανία (εκ μέρους της Γροιλανδίας), Καναδάς, Γουιάνα, Ιαπωνία, Ισλανδία και η Υεμένη.

Τουλάχιστον η συμφωνία θα τηρηθεί από την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πτερυγίων καρχαρία που πωλούνται για σούπα.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, οι πωλήσεις πτερυγίων καρχαρία στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Αρκετές αλυσίδες ξενοδοχείων έχουν πάψει να σερβίρουν σούπα με πτερύγια και αρκετές αεροπορικές εταιρείες αρνούνται να τα μεταφέρουν.

—Ο κίνδυνος από την Κλιματική Αλλαγή

Οι καρχαρίες όμως δεν κινδυνεύουν μόνο από τους αλιείς, αλλά και από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στην Ατλάντα, η αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (που συμβαίνει με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δεκαετιών) και η επακόλουθη οξίνιση των ωκεανών αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην όσφρηση των καρχαριών.

Οι επιστήμονες διενήργησαν δοκιμές με το είδος καρχαρία Mustelus canis, μέλη του οποίου εκτέθηκαν στη μυρωδιά καλαμαριού, μίας από τις αγαπημένες τροφές τους, μέσα σε πισίνες με διαφορετικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αυξάνει την οξύτητα του νερού.

Στις πισίνες με τα σημερινά επίπεδα οι καρχαρίες εντόπισαν αμέσως τη μυρωδιά και επιτέθηκαν στην πηγή εκπομπής της. Όταν η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε στα επίπεδα που προβλέπεται να φτάσει σε 50 χρόνια, οι καρχαρίες κολύμπησαν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά επιτέθηκαν λιγότερο αποφασισμένα. Στα προβλεπόμενα επίπεδα για το 2100, οι καρχαρίες σταμάτησαν πρακτικά να προσελκύονται από την πηγή της μυρωδιάς.

Οι ερευνητές ελπίζανε πως οι καρχαρίες θα ήταν περισσότερο ανθεκτικοί στις αλλαγές του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς στο μακρινό παρελθόν ζούσαν σε πολύ πιο όξινα νερά.

«Οι καρχαρίες είναι σαν ζωντανά απολιθώματα, δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου για εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Ντανιέλ Ντίξον, επικεφαλής της μελέτης. «Έχουν ξαναδεί αυτά τα επίπεδα, αλλά τώρα η αλλαγή γίνεται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν», πρόσθεσε. Εξάλλου οι καρχαρίες εμφανίστηκαν πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ το πρώτο δέντρο εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν από 350 εκατομμύρια χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μετριοπαθείς προβλέψεις για το πείραμα, σημειώνοντας ότι αν επαληθευτούν τα πιο δυσοίωνα σενάρια τότε οι καρχαρίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα πολύ πριν το 2100.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages