Συμεών Κεδίκογλου:Ή κάντε τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ..ή δώστε παράταση καταβολής τους - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συμεών Κεδίκογλου:Ή κάντε τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ..ή δώστε παράταση καταβολής τους

Συμεών Κεδίκογλου προς Υπουργείο Οικονομικών: Ή κάντε τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ πριν καταβληθούν οι δόσεις στο τέλος Αυγούστου ή δώστε παράταση καταβολής τους, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές

Το θέμα των λαθών και των υπερβολικών επιβαρύνσεων στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έφερε στη Βουλή ο Συμεών Κεδίκογλου, καθώς ναι μεν το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση ότι αναγνωρίζει τις στρεβλώσεις και θα προβεί το ταχύτερο στις διορθώσεις, δεν αναφέρει ωστόσο τίποτα για την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Ενδεικτικά, στην Εύβοια, αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτησή του, υπήρξαν περιοχές που φορολογήθηκαν, το Αυλωνάρι για παράδειγμα με 70.000 ευρώ το στρέμμα έναντι 7.000 ευρώ πέρυσι, οικισμοί του δήμου Καρύστου από 15.000 ευρώ πέρυσι με 85.000 ευρώ φέτος ή στη Δάφνη με 60.000 ευρώ το στρέμμα έναντι 10.000 ευρώ.

Καθώς το θέμα αφορά εκατομμύρια πολίτες που καλούνται εντός του μήνα να πληρώσουν την πρώτη δόση από υπέρογκα ποσά που προέκυψαν από λάθος υπολογισμούς του υπουργείου και υπερβολικές επιβαρύνσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, ο βουλευτής προτείνει με την ερώτησή του δύο λύσεις σε σχέση με την καταβολή της πρώτης δόσης: Ή το υπουργείο να κάνει τις διορθώσεις πριν καταβληθούν οι δόσεις στο τέλος Αυγούστου ή να δώσει παράταση καταβολής τους, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη

Θέμα: Υπερβολικές επιβαρύνσεις και λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Τι σκοπεύει το Υπουργείο να πράξει σχετικά με την πληρωμή της πρώτης δόσης.


Κύριε Υπουργέ,

Κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σημειώθηκαν πολλά σφάλματα και στρεβλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρω περιπτώσεις από περιοχές της Εύβοιας όπου, στην περιοχή Αυλωναρίου, πολίτες φορολογήθηκαν με 70.000 ευρώ το στρέμμα έναντι 7.000 ευρώ πέρυσι, στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης φορολογήθηκαν με 60.000 ευρώ το στρέμμα έναντι 10.000 ευρώ πέρυσι ή σε περιοχή της Καρύστου με 85.000 ευρώ έναντι 15.000 ευρώ πέρυσι.

Προφανώς, τα λάθη προέκυψαν γιατί χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα στοιχεία για οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Ενώ, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, το 2013 είχε εκδοθεί απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου δήμου ή κοινότητας, για τα έτη 2011, 2012 και 2013, στις περιοχές όπου δεν εφαρμοζόταν το αντικειμενικό σύστημα για τον υπολογισμό αποκλειστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, οι τιμές αυτές δεν εφαρμόστηκαν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του φόρου οι υψηλότερες τιμές που ισχύουν σε όμορες περιοχές, οι οποίες και εκτόξευσαν τα εκκαθαριστικά στα ύψη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, παραδέχεται στρεβλώσεις και παραλείψεις της διοίκησης, οι οποίες θα διορθωθούν ταχύτατα. Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά, εάν θα πληρωθεί η πρώτη δόση με τα υπέρογκα ποσά που προβλέπονται σε εκκαθαριστικά σημειώματα.

Καθώς το θέμα αφορά εκατομμύρια πολίτες που καλούνται εντός του μήνα να πληρώσουν την πρώτη δόση από υπέρογκα ποσά που προέκυψαν από λάθος υπολογισμούς του υπουργείου και υπερβολικές επιβαρύνσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει τα εξής δύο ενδεχόμενα: ή οι διορθώσεις να γίνουν πριν καταβληθούν οι δόσεις στο τέλος Αυγούστου ή να δοθεί παράταση καταβολής τους, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ προς το Υπουργείο Οικονομικών στις 5 Αυγούστου 2014, με την οποία ζητά να μετατεθεί η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες δόσεις να μετατεθούν αντίστοιχα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.    Τι σκοπεύετε να πράξετε σχετικά με την πληρωμή της πρώτης δόσης του Αυγούστου για τα εκκαθαριστικά που περιέχουν λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ; Οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση από ένα ποσό που δεν αντιστοιχεί στην πραγματική φορολόγηση;
2.    Εξετάζετε το ενδεχόμενο οι διορθώσεις να γίνουν πριν καταβληθούν οι δόσεις στο τέλος Αυγούστου ή το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση καταβολής τους, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές;
3.    Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να υπολογίσετε εκ νέου τις τιμές, όπου υπάρχει πρόβλημα, και πότε αναμένεται να διορθωθούν τα λάθη που έχουν σημειωθεί;

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2014

Ο βουλευτής,


Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages