Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την αποτροπή της υπογειοποίησης καλωδίου στον Μύτικα Χαλκίδας
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προκάλεσε την Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2025, ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το ζήτημα της υπογειοποίησης καλωδίου 400kV εντός της κατοικημένης περιοχής του Μύτικα του Δήμου Χαλκιδέων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό του αρμόδιου Υφυπουργού Νίκου Τσιάφου και με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη. Συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές Εύβοιας Αθανάσιος Ζεμπίλης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Κατερίνα Καζάνη, Συμεών Κεδίκογλου και Γιώργος Μαρίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.
Ο λόγος δόθηκε κυρίως στα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Μύτικα, τα οποία εξέθεσαν εύλογες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την υπογειοποίηση καλωδίου και τις τεκμηρίωσαν με συγκεκριμένα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια στήριξε εμπράκτως την Επιτροπή Κατοίκων, εξασφαλίζοντας την Έκθεση Εκτίμησης Δυνητικών Κινδύνων Υγείας, που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ιατρικής Φυσικής του ΕΚΠΑ.
Κατόπιν αναλυτικής συζήτησης, συμφωνήθηκαν ως επόμενα βήματα τα εξής:
Να αναζητηθεί από κοινού εναλλακτική όδευση των καλωδίων. Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη ολοκληρώσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Λήλαντα, τα οποία παρέχουν απόλυτη ασφάλεια για τα καλώδια.
Να κοινοποιηθούν επισήμως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΑΔΜΗΕ στοιχεία σχετικά με την ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει η λειτουργία ενός τέτοιου έργου, ώστε να αξιολογηθούν.
Να επιχειρηθεί από τον ΑΔΜΗΕ λήψη απόφασης για προσωρινή (αρχικά) διακοπή εργασιών, ώστε να αξιολογηθούν νηφάλια οι επιλογές.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Το σχέδιο για τα καλώδια υπερυψηλής τάσης μπροστά στο σχολείο του Μύτικα μας έχει θορυβήσει όλους πολύ. Αναπτύξαμε -πολίτες και φορείς- συνεργασία με το Υπουργείο, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με ασφάλεια για τους κατοίκους και ιδιαίτερα για τα παιδιά της περιοχής. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, όμως, είμαι βέβαιος ότι με συνεργασία και επιμονή θα τα καταφέρουμε».



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου