Συμεών Κεδίκογλου - Σοβαρά ερωτήματα για αγροτικές ενισχύσεις σε σύζυγο διευθυντικού στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συμεών Κεδίκογλου - Σοβαρά ερωτήματα για αγροτικές ενισχύσεις σε σύζυγο διευθυντικού στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Βουλευτής Ευβοίας και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, καταθέτει Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι Βουλευτές και Βουλεύτριες, για τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με αγροτικές ενισχύσεις που δόθηκαν στη σύζυγο διευθυντικού στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία εμφανίζεται ως μισθώτρια ελαιόδεντρων εντός του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας (112ΠΜ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Σοβαρά ερωτήματα για αγροτικές ενισχύσεις σε σύζυγο διευθυντικού στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ που εμφανίζεται ως μισθώτρια ελαιόδεντρων εντός του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας (112ΠΜ)»    

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπεγράφη τον Αύγουστο του 2019 σύμβαση εκμίσθωσης ελαιόδεντρων μεταξύ του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας και της συζύγου του τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του «Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων» (ΟΠΕΚΕΠΕ). Αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης ήταν η εκμίσθωση 2.630 ελαιόδεντρων, τα οποία βρίσκονται στους ελεύθερους χώρους (600 στρέμματα) του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας (112 Πτέρυγα Μάχης), με το ετήσιο ύψος του μισθώματος να ανέρχεται σε περίπου 2.900 ευρώ.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα, η μισθώτρια αναλάμβανε την «εκμετάλλευση των ελαιόδεντρων» και από το 2019 έως το 2022 είχε «το δικαίωμα της συγκομιδής ελαιόκαρπου», για τέσσερα καλλιεργητικά έτη. Στο πλαίσιο αυτό, η μισθώτρια υποχρεούτο να «περιποιείται τα ελαιόδεντρα», να «κλαδεύει τις παραφυάδες και όπου απαιτείται και τα ίδια τα ελαιόδεντρα και να προχωρά στην αποκομιδή των κλαδιών», «να ψεκάζει τα ελαιόδεντρα με κατάλληλα φυτοφάρμακα κάθε χρόνο» κ.λπ. Επίσης, αναλάμβανε όλα τα «έξοδα καλλιέργειας, ασφάλειας, άροσης, εκχέρσωσης, άρδευσης, κλαδέματος και περιποίησης, λίπανσης, καταπολέμησης ζιζανίων ή ασθενειών, συγκομιδής καρπού και γενικά τις δαπάνες εκμετάλλευσης του μισθίου», ενώ στο άρθρο 4 του συμβολαίου επισημαίνεται ότι τα «ελαιόδεντρα εκμισθώνονται χωρίς νερό προς άρδευση».

Επιπλέον, από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η μισθώτρια υπέβαλε αίτημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2019 για τη λήψη ενισχύσεων ως νεοεισερχόμενη στη γεωργία. Μέχρι και το 2024 φέρεται να έλαβε ως ενίσχυση 117.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, από το 2019 έως το 2022 φέρεται να έλαβε ως ενίσχυση κάθε έτος ποσό που κυμαίνονταν από 25.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ έλαβε 735 ευρώ το 2023 και 1.150 ευρώ το 2024. Μάλιστα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η αίτηση για την καταβολή ενισχύσεων υπεβλήθη μέσω του Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων, ο ιδιοκτήτης του οποίου και μέλη της οικογένειάς του δικάζονται για την υπόθεση με τα βοσκοτόπια στον Γράμμο!

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι, όπως επισημαίνεται στο μισθωτήριο, «στην περίπτωση κατά την οποία κατά την διάρκεια της μίσθωσης προκύψει δυνατότητα εκμετάλλευσης των μισθίων χώρων και με άλλο τρόπο, που δεν προβλέπεται από τους όρους συμφωνιών, με άμεση συνέπεια πρόσθετη προσαύξηση των εσόδων του μισθίου, τότε η μισθώτρια θα μπορεί εφόσον επιθυμεί να ζητήσει εγγράφως την εκχώρηση σε αυτήν του δικαιώματος της αξιοποίησης του μισθίου με τον πρόσθετο αυτό τρόπο, προτείνοντας συγχρόνως και ένα πρόσθετο ανάλογο μίσθωμα, του οποίου το συμφέρον ή μη για το ΜΤΑ θα κρίνεται και τα κεκανονισμένα και σύμφωνα με στοιχεία από το ΔΣ του Ταμείου».

Επομένως:

            Επειδή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα από τη συγκεκριμένη σύμβαση και δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρξε κάποια απόφαση από το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει η μισθώτρια το ενοικιαστήριο για την καταβολή ενισχύσεων,

          ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.  Για ποιον λόγο το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας να νοικιάσει ελαιόδεντρα, για 2.900 ευρώ το χρόνο, σε ιδιώτη που στη συνέχεια έλαβε ενισχύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ;

 

2. Η μισθώτρια ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση (περιποίηση των δέντρων, κλάδεμα, ψεκασμός, έξοδα καλλιέργειας και συγκομιδής καρπού κ.α.);

         

3. Επιβεβαιώνεται ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν αναφέρεται πουθενά στη σύμβαση πως το ενοικιαστήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη ενισχύσεων; Υπήρξε κάποια απόφαση από το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, ώστε η μισθώτρια να δύναται να χρησιμοποιήσει το ενοικιαστήριο για την καταβολή ενισχύσεων;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages