Θανάσης Ζεμπίλης στη Βουλή: Να εξετάζονται στη Χαλκίδα τα περιστατικά που χρήζουν ιατροδικαστικής διερεύνησης. Δυσλειτουργίες από την υπαγωγή της Εύβοιας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας (video)
Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης, "Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και λοιπές διατάξεις", ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Ζεμπίλης εξέφρασε αντιρρήσεις για την υπαγωγή της Π.Ε. Εύβοιας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας και ζήτησε να εξετάζονται στη Χαλκίδα τα περιστατικά, που χρήζουν ιατροδικαστικής διερεύνησης.
Είπε χαρακτηριστικά:…… "Με αφορμή την ίδρυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Δυτικής Μακεδονίας, θα ήθελα να επισημάνω ότι παρατηρείται σημαντική δυσλειτουργία από την υπαγωγή της Εύβοιας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Λαμίας. Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων κατοίκων, με σημαντικά προβλήματα προσπελασιμότητας, έλλειψης υποδομών και με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά. Αφήσαμε να κυλήσει ο χρόνος, όμως, διαπιστώνουμε ότι στους λίγους μήνες που εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος, παρατηρούνται καθυστερήσεις, ταλαιπωρία των πολιτών και επιβάρυνση του αστυνομικού έργου, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Εύβοιας. Άλλωστε, η Λαμία είναι σαφέστατα για εμάς πιο μακριά από την Αθήνα και με λιγότερο οργανωμένη υπηρεσία. Αίτημα της τοπικής κοινωνίας αποτελεί, συνεπώς, η ίδρυση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στην Εύβοια ή, τουλάχιστον, η διάθεση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, για να εξετάζει τις περιπτώσεις εκείνες που χρήζουν ιατροδικαστικής διερεύνησης"….
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε, μεταξύ άλλων: …."Με την καινούργια δικονομία προβλέπεται να συντομευθεί ο χρόνος έκδοσης της τελεσίδικης απόφασης περίπου στις 630 μέρες από τις 1.500 που είναι σήμερα, ώστε να φθάσουμε στο μέσο όρο του χρόνου που ισχύει στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από τις σημαντικές ρυθμίσεις του νέου κώδικα για καθιέρωση προδικασίας, την σύντμηση των προθεσμιών, την απλοποίηση της αναγκαστικής εκτέλεσης θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στη μεταφορά για δεύτερη φορά, μεγάλου όγκου υποθέσεων έξω από την δικαιοδοτική λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό η αρμοδιότητα έκδοσης των διαταγών πληρωμής και των διαταγών απόδοσης μισθίου μεταβιβάζεται στους δικηγόρους. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ,στις πράξεις και όχι στα λόγια, να ενισχύεται η δικηγορική ύλη και να αναβαθμίζεται το θεσμικό κύρος του δικηγόρου, ως πραγματικού συλλειτουργού της δικαιοσύνης. Περαιτέρω, το μέτρο συμβάλλει στην αποσυμφόρηση και την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης. Ήδη τα αποτελέσματα είναι θεαματικά από τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν μετά την εφαρμογή του ν. 5095/24, ως προς την εξοικονόμηση πολύτιμου δικαστικού χρόνου. Με τον νόμο αυτό να λειτουργεί από το τέλος Ιουνίου, και παρά τις δικαστικές διακοπές, περίπου 23.000 υποθέσεις που απασχολούσαν δικαστές και δικαστικούς γραμματείς, επιλύθηκαν σε αυτό το διάστημα από δικηγόρους. Στην ίδια κατεύθυνση κατατείνει και η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τη δημοσίευση των διαθηκών από το δικαστήριο στους συμβολαιογράφους. Ωστόσο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει και την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ψηφιοποίηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ψηφιακά εργαλεία, όπως η τηλεδιάσκεψη στα δικαστήρια και τα σωφρονιστικά καταστήματα και το ηλεκτρονικό πινάκιο απελευθερώνουν πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, βελτιώνουν την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και συμβάλλουν στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της. Με το παρόν Σ/Ν καθιερώνεται ο ψηφιακός φάκελος, που σημαίνει ότι όλα τα δικόγραφα και οι αποφάσεις μιας υπόθεσης, θα είναι συγκεντρωμένες σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η μετάβαση της δικαιοσύνης σε μια σύγχρονη, ψηφιακή εποχή….
"



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου