Θ. Ζεμπίλης: Ο νέος δικαστικός χάρτης είναι το πρώτο νομοθέτημα που αναγνωρίζει την ισχυρή θέση της Εύβοιας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θ. Ζεμπίλης: Ο νέος δικαστικός χάρτης είναι το πρώτο νομοθέτημα που αναγνωρίζει την ισχυρή θέση της Εύβοιας

Με αφορμή τη δημοσίευση του Ν.5108/2024 (ΦΕΚ 65 Α’/2024)"Ενοποίηση του Πρώτου Βαθμού Δικαιοδοσίας, Χωροταξική Αναδιάρθρωση των Δικαστηρίων την Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης", ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί το πρώτο νομοθέτημα με το οποίο εμπράκτως αναγνωρίζεται η νησιωτικότητα και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Εύβοιας. 
Το πρώτο νομοθέτημα που αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Εύβοια, ως ισχυρός πόλος ανάπτυξης στην κεντρική Ελλάδα. 
Έτσι, με το άρθρο 6 για τη νέα χωροταξική αρμοδιότητα των δικαστηρίων ιδρύονται τρεις περιφερειακές έδρες δικαστηρίων στην Εύβοια, σε Ιστιαία, Κάρυστο και Κύμη. 
Οι τρεις αυτές περιφερειακές έδρες δικαστηρίων είναι και οι μοναδικές που προβλέπονται σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 
Επίσης, αίρεται η αδικία σχετικά με την κατανομή της κατά τόπο αρμοδιότητας μεταξύ των Εφετείων Λαμίας και Εύβοιας. 
Μέχρι σήμερα στην Εφετειακή περιφέρεια της Λαμίας ανήκαν οι περιοχές Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Λιβαδειάς. 
Από εδώ και στο εξής ολόκληρη η Π.Ε. Βοιωτίας υπάγεται στην εφετειακή περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας, το οποίο πλέον ισχυροποιείται και καθίσταται ο κεντρικός δικαστικός σχηματισμός δευτέρου βαθμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 6 (ιγ) Ν.5108 η χωρική αρμοδιότητα των τριών περιφερειακών δικαστηρίων έχει ως εξής: Ως περιφερειακές έδρες   του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται:
 
α) η Ιστιαία, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν
ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-
Λίμνης-Αγίας Άννας, 

β) η Κάρυστος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και 

γ) η Κύμη, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Κύμης και Κονιστρών του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος  Σκύρου.

 Επίσης ως προς την χωρική αρμοδιότητα των Εφετείων της Στερεάς Ελλάδας το άρθρο 6 (η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα.

Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages