Σχολεία Αυξημένης Φροντίδας για παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Σχολεία Αυξημένης Φροντίδας για παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα


Μια καινοτόμο πρόταση, για τα δεδομένα της Περιφέρειας και σε Εθνικό επίπεδο, κατέθεσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης κ Αλεξίου Ιωάννης MSc Μαθηματικός και η κ Γκλέτσου Ελευθερία PhD Ιατρός

 ΘΕΜΑ: « Σχολεία Αυξημένης Φροντίδας για παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα»

 Προς 
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Φάνη Σπανό    
Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ Αναστάσιο Βελισσάριο
Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χρήστο-Δημήτριο Γεωργίου

Λαμία, 06/05/2024

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, αξιότιμοι κ.κ  Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Υγείας, 
Όπως θα γνωρίζετε, ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά είναι η δεύτερη πιο συχνή χρόνια νόσος. Κάθε χρόνο περισσότερα από 96.000 παιδιά στον κόσμο κάτω των 15 ετών εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη ενώ στην Ελλάδα αναφέρονται 7-10 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 ανά 10.000 παιδιά κάτω των 15 ετών ετησίως ( Πάνου Ευαγγελία παιδοενδοκρινολόγος – Ιασώ). Σε όλη την Επικράτεια, άρα και στα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας, υπάρχουν μαθητές με νοσήματα που χρήζουν εξειδικευμένης παρέμβασης, όπως Διαβήτη Τύπου 1, επιληψία, και άλλα αυτοάνοσα ενώ κατά τις ώρες των μαθημάτων και την παραμονή τους στη σχολική μονάδα παραμένουν χωρίς παρακολούθηση, με την υγεία τους, σε περίπτωση επεισοδίου υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας,  να τίθεται σε κίνδυνο. 
Επειδή η διάγνωση του παιδικού ΣΔ και η διαχείρισή του στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο και δυσάρεστο γεγονός για τους γονείς και για ολόκληρη την οικογένεια.
Επειδή τα παραπάνω αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Επειδή ΔΕΝ υπάρχουν επίσημοι κανόνες για τη γονική μέριμνα ενός παιδιού που ζει με διαβήτη τύπου 1.
Επειδή όλοι οι γονείς ανησυχούν για το παιδί τους όταν αυτό βρίσκεται χωρίς την επιτήρησή τους  στον παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο/Γυμνάσιο ή Λύκειο.
Επειδή το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι Διευθυντές/ντριες δεν είναι εξειδικευμένοι για να διαχειριστούν ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο και πολλές φορές η ενημέρωση του προσωπικού είναι μια διαδικασία που βαραίνει τους ίδιους τους γονείς.
 
Ερωτάστε: 
1. Ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και να απαλλαχθούν οι γονείς από ένα στρεσογόνο  κλίμα που επιστρέφει στα παιδιά.
2. Είστε πρόθυμοι να υιοθετήσετε μια καινοτόμο πρόταση κατά την οποία μια υπάρχουσα σχολική μονάδα να μετατραπεί σε σχολείο αυξημένης φροντίδας – Σ.Α.Φ; 

Καινοτόμος πρόταση για μετατροπή σχολικής μονάδας σε « Σχολείο Αυξημένης Φροντίδας – Σ.Α.Φ»
Όλες οι παρεμβάσεις μας, στον τομέα της Παιδείας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας είχαν ως τελικό στόχο την κατάθεση της παρακάτω ολοκληρωμένης καινοτόμου πρότασης τόσο σε Περιφερειακό επίπεδο όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Το κόστος είναι μικρό μιας και δεν απαιτεί ίδρυση νέας σχολικής μονάδας ούτε σύσταση επιτροπής ΕΔΥ, μιας και λειτουργούν ήδη στις σχολικές μονάδες. Η πρότασή μας προσθέτει την δημιουργία αίθουσα με μίνι ιατρείο στελεχωμένο με έναν Σχολικό Νοσηλευτή.

Η πρότασή μας έρχεται ακριβώς να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζοντας την δυναμική του μαθητικού πληθυσμού,  προτείνουμε:

1. Την μετατροπή μιας υφιστάμενης μεγάλης σχολικής μονάδας του μεγαλύτερου δήμου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα σε Σχολείο Αυξημένης Φροντίδας – Σ.Α.Φ. Αυτό προϋποθέτει την δημιουργία αίθουσας με μίνι ιατρείο και τοποθέτηση Σχολικού Νοσηλευτή. 

2. Στη σχολική αυτή μονάδα εγγράφονται οι μαθητές σύμφωνα με το υπάρχον χωροταξικό (δεν διαταράσσεται η λειτουργία της σχολικής μονάδας) και επιπλέον, θα γίνονται δεκτές μετεγγραφές μαθητών που έχουν ανάγκη αυξημένης φροντίδας ( πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, επιληψία κ.α) εκτός χωροταξικού. 

3. Για περιοχές εκτός των μεγάλων δήμων θα εξετάζεται από την Περιφέρεια το πλήθος των μαθητών με τις παραπάνω ανάγκες και θα αποφασίζει για την μετατροπή κάποιας σχολικής μονάδας σε Σ.Α.Φ εξυπηρετώντας και όμορους δήμους. 

Ιωάννης Αλεξίου                                                Ελευθερία Γκλέτσου
MSc Μαθηματικός                                                PhD Ιατρός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages