Πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας από 14 έως 21 Απριλίου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας από 14 έως 21 Απριλίου

Το 2ου Γυμνάσιο Χαλκίδας φιλοξένησε είκοσι μαθητές και μαθήτριες από το Mnichovo-Hradiste Gymnasium της Τσεχίας και τους συνοδούς καθηγητές τους Petr Rydval και Tomas Jelinek, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ με θέμα «Τα Προϊόντα του Τόπου μου: Από την Παράδοση στην Αειφορία και την Επιχειρηματικότητα». Για οκτώ ημέρες, από 14 έως 21 Απριλίου, οικογένειες του σχολείου μας άνοιξαν το σπίτι τους στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους από την Τσεχία, τους φιλοξένησαν και τους παρουσίασαν τοπικά προϊόντα της Εύβοιας, και τον πολιτισμό, τα έθιμα και τη γαστρονομία της χώρας μας.  Έλληνες και Τσέχοι μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τυποποίηση τοπικών προϊόντων και σε έργα ανάπλασης του φυσικού περιβάλλοντος. Εργάστηκαν σε ομάδες δημιουργώντας εικονικές επιχειρήσεις με βάση προϊόντα της περιοχής μας, διερεύνησαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων και ξεναγήθηκαν σε ιστορικά μνημεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. 

Πρώτη Ημέρα, 14/4: 
Την αποστολή του σχολείου της Τσεχίας υποδέχτηκαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Αθάνασιος Καλαϊτζόγλου, η υποδιευθύντρια κ. Χριστίνα Τσομώκου,  η υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus+ κ. Ευφροσύνη Καταροπούλου, η επικεφαλής της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus+ κ. Ιωάννα Ιωαννίδου και φυσικά, οι οικογένειες των μαθητών και μαθητριών μας, οι οποίες φιλοξένησαν τα παιδιά από την Τσεχία. Ακολούθησε η πρώτη βόλτα στην παραλία της πόλης μας που ενθουσίασε τους καλεσμένους μας.
Δεύτερη Ημέρα, 15/4:  
Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δημοκρατία στην Πνύκα, πήραμε αποφάσεις για το μέλλον της πόλης, αλλά εξοστρακίσαμε και μερικούς επικίνδυνους!  
 Ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στο Μουσείο της Ακρόπολης και κάναμε τη βόλτα μας στα δρομάκια της Πλάκας και στο Μοναστηράκι, μην παραλείποντας να κεράσουμε τους Τσέχους συμμαθητές μας το φημισμένο πιτόγυρο.    
Τρίτη Ημέρα, 16/4:
Η εταιρεία ΣΑΝΚΕ Μ. ΕΠΕ (Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων) οργάνωσε για το πρόγραμμα μας μία επίσκεψη με περιβαλλοντικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον. Κινηθήκαμε νότια, προς Αλιβέρι, όπου επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο «Αγγελέτος», στην ακτή Νηρέως, όπου παρακολουθήσαμε την ανακύκλωση οικοδομικών αποβλήτων και τον τρόπο που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε νέες κατασκευές και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος. 
Ο Διαχειριστής της ΣΑΝΚΕ ΜΕΠΕ κ. Δημήτριος Σταματούκος ενημέρωσε τα παιδιά για το πολυσχιδές έργο εποπτείας που ασκεί η  εταιρεία του, από το στάδιο παραγωγής των αποβλήτων μέχρι την εκ νέου αξιοποίηση τους, καθώς και για την σημασία της ορθής ανακύκλωσης των οικοδομικών υλικών για το περιβάλλον. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με τα έργα αποκατάστασης ανενεργών λατομείων που εκπονεί η εταιρεία και αφού έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα στον κ Σταματούκο, φωτογραφήθηκαν μαζί του φορώντας αναμνηστικά μπλουζάκια, προσφορά της ΣΑΝΚΕ. 
Έπειτα, μας φιλοξένησε το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου εκτός από την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος περιηγηθήκαμε και στην ιστορία, αφού ξεναγηθήκαμε από τον υπεύθυνο κ. Κυριάκο Κρόκο στον πέτρινο μεσαιωνικό πύργο του 14ου αιώνα, που βρίσκεται εντός του εργοστασίου και στα ρωμαϊκά λουτρά των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων,  που διασώζονται στον ίδιο χώρο. 
Στην επιστροφή μας σταματήσαμε στην πανέμορφη Ερέτρια για βόλτα, φαγητό αλλά και βουτιές για τους τολμηρούς.  
Τέταρτη Ημέρα, 17/4
Επισκεφθήκαμε την φάρμα βιολογικών σύκων ASKADA στην Κύμη, όπου γνωρίσαμε τον τρόπο παρασκευής των βιολογικών ξερών σύκων της περιοχής, και τους φιλόξενους ιδιοκτήτες της φάρμας, Στάθη και Ευαγγελία Μηλιώτη, που μας ξενάγησαν στον χώρο τους και μας ενημέρωσαν για τα πολλαπλά οφέλη του σύκου στην υγεία και την ευεξία μας.  
Επόμενος σταθμός, το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης για να θαυμάσουμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, φορεσιές, εργόχειρα και φωτογραφικό υλικό του περασμένου αιώνα. Στο «μπαλκόνι του Αιγαίου», στην ανθισμένη και ηλιόλουστη Κύμη, οι φιλοξενούμενοι Τσέχοι αλλά και Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί, θαύμασαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, απόλαυσαν τον ήλιο και τη θέα και γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της περιοχής. 
Πέμπτη Ημέρα, 18/4
Η ημέρα άρχισε με ένα ταξίδι στον κόσμο των μανιταριών, αφού περιηγηθήκαμε στην πρότυπη μονάδα παρασκευής μανιταριών, στα θερμοκήπια και στο συσκευαστήριο της εταιρείας  «Μανιτάρια Δίρφυς» στους Καθενούς. 
 Στη συνέχεια, ανηφορίσαμε τις πλαγιές της Δίρφυς και, με τη συνοδεία του προϊσταμένου του ΚΕΠΕΑ Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Δημήτρη Μπαϊρακτάρη και των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Μάκη Πρόδρομου και κ. Σοφίας Καλαμπαλίκη, περπατήσαμε ως το ορειβατικό καταφύγιο ακολουθώντας το σκιερό μονοπάτι του Ελατιά. Για πολλούς Έλληνες μαθητές και μαθήτριες αυτή ήταν η πρώτη τους ορειβατική εμπειρία, ενώ οι Τσέχοι εντυπωσιάστηκαν από την ορεινή ομορφιά του νησιού μας, το οποίο είχαν ως τότε συνδέσει μόνο με την θάλασσα.   
Έκτη Ημέρα, 19/4
Με παρασκευή λικέρ στο χώρο του σχολείου μας ξεκίνησε η έκτη ημέρα του προγράμματος μας. Οι μαθητές και μαθήτριες βοήθησαν την εκπαιδευτικό μας κ. Ιωάννα Ιωαννίδου να φτιάξει ποτά, αξιοποιώντας την πλούσια παραγωγή εσπεριδοειδών της περιοχής μας. 
Παρότι δεν δοκίμασαν το αποτέλεσμα των κόπων τους, συνέχισαν την ημέρα τους με κέφι , μουσική και χορό από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, στον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης «τ’Αλωνάκι». Η ζεστή υποδοχή της γραμματέα του συλλόγου κ. Φωτεινής Σκολίδη και η ενθουσιώδης καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου και μουσικού κ. Νίκου Φρυγανιώτη ξεσήκωσαν ακόμα και τους πιο ντροπαλούς καλεσμένους μας που όχι μόνο χόρεψαν με την ψυχή τους, αλλά και δοκίμασαν να παίξουν μουσική με νταούλι και λαούτο.  
Ακολούθησε φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο σχολείων στο γήπεδο του Βούρκου και κατόπιν παρουσιάσεις και εργασίες στο χώρο του σχολείου μας.  
Οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν στους Τσέχους τα τοπικά μας προϊόντα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες και έπαιξαν μαζί τους ένα σχετικό παιχνίδι γνώσεων. Αμέσως μετά , ο μελισσοκόμος κ. Τάσος Μαδαρός μας μύησε στα μυστικά της μελισσοκομίας, παρουσίασε την θαυμαστή οργάνωση μιας οικογένειας μελισσών και την διαδικασία συλλογής του μελιού και δώρισε σε όλους μας  μέλι από την πρόσφατη παραγωγή του. 
Έβδομη Ημέρα, 20/4
Την τελευταία μέρα του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν βίντεο που δημιούργησαν για την αναγκαιότητα περιορισμού της σπατάλης τροφίμων και τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιούν τα περισσεύματα φαγητού.  
Επίσης, παρακολούθησαν παρουσίαση για την επιχειρηματικότητα από την εκπαιδευτικό Τεχνολογίας του σχολείου κ. Ιωάννα Μαλάμου και εργάστηκαν σε ομάδες δημιουργώντας τις δικές τους επιχειρήσεις με βάση τα τοπικά προϊόντα που γνώρισαν τις προηγούμενες ημέρες. Έφτιαξαν τον λογότυπο της εταιρείας τους, σχεδίασαν την συσκευασία και σκέφτηκαν τρόπους προώθησης των υπηρεσιών και των προϊόντων τους. 
Είχε έρθει πλέον η ώρα, εκτός από τα προϊόντα και τις κοντινές ομορφιές του νησιού μας, να παρουσιάσουμε στους καλεσμένους μας την μακραίωνη ιστορία της πόλης της Χαλκίδας. Με ξεναγό την Φιλόλογο του σχολείου μας κ. Ευαγγελία Βασιλείου, περιηγηθήκαμε στα ιστορικά μνημεία της Χαλκίδας της Ενετοκρατίας, και της Τουρκοκρατίας, όπως την οικία Βαΐλου, το τέμενος Εμίρ Ζαδέ και την Οικία των Παίδων, καθώς και σε μνημεία της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, όπως τον ανδριάντα του Φριζή και το μνημείο των εκτελεσθέντων ηρώων της Εθνικής Αντίστασης της Εύβοιας. 
Ο ιστορικός μας περίπατος ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης μας. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, μας υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, η οποία μας δώρισε έντυπο αναμνηστικό υλικό για την πόλη και παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ελλάδας και της Τσεχίας να διατηρήσουν την μεταξύ τους συνεργασία και φιλία και να είναι πάντοτε δραστήριοι και ενεργοί πολίτες. Αφού περιηγηθήκαμε στο χώρο και απολαύσαμε τη θέα από το μπαλκόνι του κτηρίου, είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε και να ευχηθούμε και «βίον ανθόσπαρτον» σε νεαρό ζευγάρι που εκείνη την ώρα τελούσε τον γάμο του στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου. 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του σχολείου και γιορτάσαμε με πολύ ελληνικό φαγητό, μουσική και χορό μέχρι το βράδυ, την λήξη του προγράμματός μας, απονέμοντας στους προσκεκλημένους μας βεβαιώσεις και αναμνηστικές αφίσες της πόλης μας, φιλοτεχνημένες από τον Γάλλο -  Ισπανό φιλέλληνα ζωγράφο κ. Patrick Roman Valera.  
Όγδοη Ημέρα, 21/4
Έχει φτάσει η στιγμή του αποχαιρετισμού …. πολλή συγκίνηση και ανάμεικτα συναισθήματα χαράς για τις όμορφες στιγμές του προγράμματος και λύπης για την σύντομη – κατά κοινή ομολογία – διάρκεια του. Οι δώδεκα μαθήτριες και οι οκτώ μαθητές του Mnichovo – Hradiste Gymnasium και οι δύο συνοδοί καθηγητές τους αναχωρούν για την Τσεχία και όλοι μαζί υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας και τις δράσεις που φέρνουν κοντά τα παιδιά των λαών. 
Για την επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος μας ευχαριστούμε θερμά:
- Την εταιρεία Hellas Revival για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Δημοκρατία στην Πνύκα» 
- την εταιρεία Ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων ΣΑΝΚΕ ΜΕΠΕ
- τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αλιβερίου 
- την Φάρμα Βιολογικών Σύκων ASKADA
- το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης
- την εταιρεία «Μανιτάρια Δίρφυς» 
- Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠΕΑ) Διρφύων - Μεσσαπίων
- τον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας
- τον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης «τ’ Αλωνάκι»
- την ΔΟΑΠΠΕΧ για την παραχώρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου στον Βούρκο
- τον Δήμο Χαλκιδέων για την υποδοχή στο Παλαιό Δημαρχείο
- τον κ. Τάσο Μαδαρό για την παρουσίαση μελισσοκομίας στο σχολείο μας
- τον κ. Patrick Roman Valera για την ευγενική προσφορά των έργων ζωγραφικής του
- τον κ. Μιχάλη Μαυροφρύδη για την μικροφωνική εγκατάσταση και μουσική κάλυψη της γιορτής αποχαιρετισμού του προγράμματος μας
- την κ. Μιράντα Παπαδοπούλου για την δημιουργία της αφίσας μας
- τον κ. Στέργιο Γεωργούλα για την παρουσία του, με την ιατρική του ιδιότητα, στον ποδοσφαιρικό αγώνα μας
- όλους τους γονείς των μαθητών και μαθητριών μας για την υποστήριξη τους σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και την θερμή φιλοξενία που πρόσφεραν στους Τσέχους μαθητές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages