Ερώτηση Συμεών Κεδίκογλου για την Μεταφορά Μαθητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ερώτηση Συμεών Κεδίκογλου για την Μεταφορά Μαθητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

O Βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου με Ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με 23 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε στη Βουλή το κρίσιμο ζήτημα του αδικαιολόγητου αποκλεισμού των μαθητών που φοιτούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από τη δωρεάν μεταφορά τους από και προς τα σχολεία, όπως αυτό ισχύει για τους υπόλοιπους μαθητές. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

Εσωτερικών,

Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,

Υποδομών και Μεταφορών.

Θέμα: «Αποκλεισμός μαθητών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας από τη δωρεάν μεταφορά»

Η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά να δημιουργεί κοινωνικούς αποκλεισμούς και στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 32239/05.04.2024 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών, οι ενήλικες μαθητές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφορά. Αυτό προβλέπεται στο άρθ. 1, παρ. 10 της ανωτέρω Κ.Υ.Α. καθώς αναφέρεται ότι «Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες εγγράφονται σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) εξαιρούνται της δωρεάν μεταφοράς με τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης». Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ενώ οι μαθητές των Σ.Δ.Ε. δεν δικαιούνται
δωρεάν μεταφοράς, θα καταστούν ωφελούμενοι του συγκεκριμένου μέτρου με την εγγραφή τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α τροποποιεί την υπ’ αρ. 50025/19.09.2018 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες» (Β’ 4217), η οποία σε καμία περίπτωση δεν προέβλεπε αποκλεισμό μαθητών των Σ.Δ.Ε. από τη δωρεάν μεταφορά.

Όπως είναι γνωστό, τα Σ.Δ.Ε. είναι δωρεάν δημόσια σχολεία ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Απευθύνονται σε πολίτες 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Ο θεσμός αυτός τους παρέχει τη δυνατότητ να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου (ν.4763/2020) και να ολοκληρώσουν με αυτό τον τρόπο την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.

Περαιτέρω, προσφέρουν κρίσιμο κοινωνικό έργο καθώς προάγουν την επανασύνδεση των πολιτών με τα εκπαιδευτικά συστήματα, ωθώντας στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.
Βεβαίως, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών των Σ.Δ.Ε. είναι ενήλικες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με εξαιρετικά χαμηλές οικονομικές δυνατότητες.

Πρόκειται για ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά να βγάλουν τα προς το ζην, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι ακόμα και άνεργοι. Αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους που, παρ’ όλες τις δυσκολίες, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.

Μάλιστα, πολλοί εξ’ αυτών δεν στοχεύουν μόνο να μεταβούν στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, αλλά και να εισέλθουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να την ολοκληρώσουν. Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονούμε πως πολλοί μαθητές των Σ.Δ.Ε. αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να μεταβούν στα σχολεία που φοιτούν, καθώς πρόκειται για υπερτοπικά σχολεία που καλύπτουν ευρύτερες περιοχές στη χώρα μας.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη της δωρεάν μεταφοράς για τους μαθητές των Σ.Δ.Ε., προκειμένου αυτοί να μπορούν να συνεχίσουν με ομαλότητα την
εκπαίδευσή τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί αποκλείστηκαν οι μαθητές των Σ.Δ.Ε. από τη δωρεάν μεταφορά;

2. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα ενσωματώνει τους μαθητές των Σ.Δ.Ε. στη δωρεάν μεταφορά τους από και προς το σχολείο, όπως αυτό ισχύει για τους υπόλοιπους μαθητές των σχολείων στη χώρα μας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages