ΚΕΕΕ: Σε θετικό κλίμα οι εργασίες της Διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής στο Ρέθυμνο - Sourta-Ferta

Post Top Ad

ΚΕΕΕ: Σε θετικό κλίμα οι εργασίες της Διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής στο Ρέθυμνο

Ι.Μασούτης: «Η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, για την επόμενη μέρα, με τις κρητικές επιχειρήσεις να πρωταγωνιστούν» 
 
  Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής στο Ρέθυμνο, με τη συμμετοχή πλήθους μελών των Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα, επιχειρηματιών, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Οι εργασίες ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα του προέδρου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, κ. Γεωργίου Γιακουμάκη, και την εισήγηση του A’ αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκη, με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον τουρισμό και την Ρεθυμνιώτικη επιχειρηματικότητα. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννη Μασούτη, ανέπτυξε το θέμα: «Η δυναμική των Κρητικών επιχειρήσεων και η ελληνική οικονομία: η επόμενη μέρα»

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υποστηρίζοντας την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα και έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Όμως, όπως έχει επισημάνει η επιμελητηριακή κοινότητα, υπάρχουν και οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Χρειάζεται αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας ώστε να μπορούμε να αντέξουμε στις διεθνής αναταράξεις και οι ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις επιταγές της παγκόσμιας οικονομίας. Όσον αφορά την Κρήτη μπορούμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες των Κρητικών επιχειρήσεων ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους εντός και εκτός Κρήτης με σειρά από παρεμβάσεις.»

Στις εργασίες της Συνεδρίασης συμμετείχε το σύνολο των μελών της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδροι Επιμελητηρίων της Χώρας. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της κ. Ιωάννης Μασούτης,  Α’ αντιπρόεδρος, κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Β’ αντιπρόεδρος, κ. Παύλος Ραβάνης, ο Γ’ αντιπρόεδρος, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Δ’ αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο E’ αντιπρόεδρος, κ. Ιωάννης Βουτσινάς, ο γενικός γραμματέας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης,  ο οικονομικός επόπτης, κ. Βασίλειος Γιαγιάκος, ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, κ.  Εμμανουήλ Αλιφιεράκης, ο υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης, κ. Φώτιος Δαμούλος και ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων, κ. Στέφανος Γεωργιάδης καθώς και εκπρόσωποι, μέλη διοίκησης  και στελέχη από είκοσι έξι Επιμελητήρια της χώρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, δήλωσε ότι «μπορούμε από κοινού να ενεργούμε, για να πάει μπροστά η χώρα, ενωμένοι για τον κοινό σκοπό καθώς μαζί με το πρόεδρο και την ΚΕΕΕ παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η ακρίβεια. Στόχος η αύξηση μισθών και συντάξεων, ώστε να μπορέσει η χώρα και ιδίως οι νέοι να μείνουν στον τόπο μας. Χρειάζονται ασφαλείς συνθήκες για την επιχειρηματική δραστηριότητα με βασικό παράγοντα τα Επιμελητήρια. Θα αναπτύξουμε περισσότερο την συνεργασία  καθώς συζητάμε με την ΚΕΕΕ για τη δημιουργία περαιτέρω προγραμμάτων προς όφελος της επιχειρηματικότητας.»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε για τα αγροτικά τμήματα των Επιμελητήριων. «Θέλουμε από τα κατά τόπους Επιμελητήρια να λειτουργούν τα αγροτικά τμήματα και να συνδεθούν οι αγρότες με το επιχειρείν. Οι αγρότες να αποκτήσουν γνώση και να πολλαπλασιάσουμε την  αξία της αγροτικής παραγωγής». 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε: «Η Ελλάδα και ο ελληνισμός πρέπει να δώσει βάση στην επιχειρηματικότητα για να παραχθεί πλούτος και θέσεις εργασίας. Πρέπει να καταλάβουν όπως και γίνεται, στην Ευρώπη, ότι η νησιωτική Ελλάδα είναι η ταυτότητα της Ευρώπης. Για αυτό και βρίσκουμε χρήματα για να ενισχύσουμε τα νησιά μας. Κανένα νησί δε θα αδικηθεί με το μεταφορικό ισοδύναμο και πάνω σε αυτό θα αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στα νησιά μας». 

Η υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, στο μήνυμά της επεσήμανε τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στον τόπο και την συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Σενετάκης,  δήλωσε ότι τα Επιμελητήρια θα μετατραπούν σε κέντρα επιχειρηματικότητας, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα δημιουργήσουν το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, που θα συνεργαστεί άμεσα με τις ελληνικές επιχειρήσεις για ιδέες και πατέντες που μπορούν να αναπτυχθούν. Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους επιχειρηματίες όλης της Ελλάδας ενώ ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, μίλησε για τη διασύνδεση επιχειρηματικότητας με την Περιφέρεια Κρήτης και τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης, επεσήμανε ότι οι επιχειρηματίες με τη συνεργασία του δήμου φτιάχνουν μια καλύτερη Ελλάδα. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Τις εργασίες της διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής χαιρέτησαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς και της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας. 
Τις εργασίες ακολούθησε συνέντευξη τύπου των προέδρων της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννη Μασούτη, και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, κ Γεωργίου Γιακουμάκη.  Το βράδυ της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη παράθεση δείπνου για τους επίσημους καθώς και εκδήλωση απονομής Επιχειρηματικών Βραβείων και αδελφοποίησης Επιμελητηρίων Βοιωτίας και Ρεθύμνης. 

Η ομιλία του προέδρου της ΚΕΕΕ: 

«Η δυναμική των Κρητικών επιχειρήσεων και η ελληνική οικονομία: η επόμενη μέρα
Σας υποδεχόμαστε με χαρά στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. 
Θέλω να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, που μας τιμούν με την παρουσία τους. 
Και βεβαίως να ευχαριστήσω θερμά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, τον κ. Γιακουμάκη, για την θερμή φιλοξενία τους.
Εδώ και αρκετούς μήνες, οι επιχειρήσεις της χώρας πορεύονται σε ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων. 
Υπάρχει από τη μια η αισιοδοξία, για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ της χώρας συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υποστηρίζοντας την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα και έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. 
Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. 
o Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. 
o Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται. Και η επέκτασή της στην Ερυθρά Θάλασσα ήδη επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού. 
o Ο πληθωρισμός πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα εξακολουθεί να συμπιέζει τα εισοδήματα και να προκαλεί προβλήματα σε όλους τους κλάδους της αγοράς. 
o Όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουμε για αρκετό ακόμη διάστημα να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. 
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της καλούνται να σχεδιάσουν την πορεία που οδηγεί στην επόμενη μέρα. 

Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων σαφώς λειτουργεί ως ανάχωμα στις πιέσεις, που προκαλεί το αρνητικό διεθνές περιβάλλον. 

Όμως, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, στόχος δεν είναι μια πρόσκαιρη μεγέθυνση του ΑΕΠ, με όχημα την αυξημένη ρευστότητα. 

Ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε όρους για δυναμική, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, που θα οδηγήσει στη σύγκλιση των εισοδημάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια ανάπτυξη, που θα θωρακίσει τη χώρα ενάντια σε εξωτερικές κρίσεις και κινδύνους. 

Ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας. 

o Είναι η στροφή σε τομείς και δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία. 
o Είναι η παραγωγή περισσότερων εξαγώγιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
o Είναι η σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων – και ιδίως των μικρομεσαίων, οι οποίες συνεισφέρουν το 92% του παραγόμενου εθνικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας.

Στο προσεχές διάστημα οι προτεραιότητες για όλους μας είναι σαφείς:

o Πρέπει να επιδιώξουμε την αύξηση των επενδύσεων, με μέσο ρυθμό της τάξης του 8%, ώστε η χώρα να προσεγγίσει το μέσο όρο της ευρωζώνης. 
o Πρέπει να διαμορφώσουμε στοχευμένες πολιτικές για την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας και του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ. 
o Πρέπει να τετραπλασιάσουμε τις δαπάνες Έρευνας και Τεχνολογίας, ώστε να πλησιάσουμε τον μέσο όρο της ευρωζώνης. 
o Πρέπει να επιδιώξουμε την αύξηση του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας: να επενδύσουν στην ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή τους, να εφαρμόσουν καινοτομίες. 

Πάνω σε αυτούς τους άξονες, η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, για την επόμενη μέρα.  

Η Κρήτη και οι επιχειρήσεις της μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια. 

Η Κρήτη είναι μια οικονομία ολοκληρωμένη, με τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πρότυπο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας, για όλη την επικράτεια. 

Έχει πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά, που της επιτρέπουν να συγκροτήσει μια ισορροπημένη, ισχυρή παραγωγική βάση, με εξωστρεφή προσανατολισμό: με πυλώνες τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, την πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία. 

Έχει πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που αναπτύσσουν αξιόλογη δραστηριότητα. Έχει ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Έχει – κυρίως – ένα σπουδαίο δυναμικό επιχειρήσεων και ανθρώπων, που μπορούν να μετατρέψουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε αξία, για την τοπική και την εθνική οικονομία. 

Δική μας ευθύνη είναι να βρεθούμε δίπλα σε αυτό το δυναμικό. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει να ανθίσει. Να στηρίξουμε τις προσπάθειες των κρητικών επιχειρήσεων και να βοηθήσουμε, ώστε να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες. Να δώσουν ζωή σε νέες ιδέες και σχέδια, να μεγαλώσουν και να ανοίξουν τα φτερά τους εντός και εκτός Ελλάδας.  

Η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις της Κρήτης οφείλει να οικοδομηθεί πάνω σε γερά θεμέλια. Αυτό προϋποθέτει: 

o Την επιτάχυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, ιδιαίτερα στους κλάδους της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας. 
o Προϋποθέτει πρόσβαση σε επαρκή, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. 
o Προϋποθέτει πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό με κατάλληλες δεξιότητες. 
o Προϋποθέτει ενισχυμένη πρόσβαση στη γνώση και στην καινοτομία. 

Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, αλλά και νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις. 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητο να επιδιώξουμε τη στενότερη διασύνδεση της τοπικής επιχειρηματικότητας με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Κρήτης. Χρειάζεται να επιδιώξουμε τη δημιουργία τοπικών συνεργατικών σχηματισμών. Ώστε να μπορέσουν περισσότερες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα γνώση, να εφαρμόσουν καινοτομίες και νέες τεχνολογίες, να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Είναι, επίσης, σημαντικό – με δεδομένες τις δυνατότητες της Περιφέρειας – να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. 
Είναι επίσης απαραίτητο να υπάρξουν ολοκληρωμένα σχέδια παρεμβάσεων και κινήτρων, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και της επιχειρηματικότητας που συνδέεται με αυτόν. Χρειάζεται: 
o Να προστατέψουμε τη μοναδική ταυτότητα των τοπικών προϊόντων της Κρήτης. 
o Να αξιοποιήσουμε πόρους για την προώθηση της έξυπνης γεωργίας, για την προώθηση της έξυπνης γεωργίας: για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, που μειώνουν το κόστος παραγωγής, αυξάνουν την ποσότητα και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. 
o Να στηρίξουμε τους παραγωγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις της μεταποίησης, σε θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης, σε νέες πρακτικές προώθησης. 
o Να συνδέσουμε στενότερα τον πρωτογενή τομέα με την επιχειρηματικότητα, μέσω του τουρισμού και της γαστρονομίας. 
Και βεβαίως, χρειάζεται να διασφαλίσουμε τους όρους για μια ανάπτυξη με κανόνες και προοπτικές αειφορίας. 
o Η ανάπτυξη της Κρήτης – αλλά και ευρύτερα της χώρας μας – δεν μπορεί να μην στηρίζεται στη βιωσιμότητα. Το περιβάλλον και η φυσική κληρονομιά του νησιού είναι το θεμέλιο της ανταγωνιστικότητάς της. Είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο – το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να προστατέψουμε, επενδύοντας στην Πράσινη και Γαλάζια Ανάπτυξη. 
Κυρίες και Κύριοι, 

Στα χρόνια που έρχονται, η Κρήτη μπορεί να γίνει πόλος επιχειρηματικής αριστείας και καινοτομίας. 

Κι έχουμε κάθε λόγο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτή την προσπάθεια. 

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων ήταν και παραμένει καίριος και ουσιαστικός. Τα Επιμελητήρια στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, ήταν και παραμένουν ο καθημερινός, αξιόπιστος σύμμαχος των επιχειρήσεων σε δύσκολες και σε καλές εποχές. 

Σήμερα καλούμαστε να υποστηρίξουμε ακόμη πιο ουσιαστικά, την προετοιμασία και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. 

Ζητούμενο από εμάς είναι να συνεχίσουμε να εκσυγχρονίζουμε, να εμπλουτίζουμε και να αναβαθμίζουμε ποιοτικά τις υπηρεσίες μας. 

o Να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερα προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. 
o Να συμμετέχουμε ενεργά στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Να παρέχουμε στις επιχειρήσεις την ενημέρωση, αλλά και την εξειδικευμένη καθοδήγηση που χρειάζονται, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ενισχύσεις και εργαλεία χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους. 
o Να επενδύσουμε ακόμη πιο εντατικά στην εξωστρέφεια, με νέες δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης, με διεθνείς συνεργασίες, με προγράμματα προβολής των τοπικών προϊόντων. 
o Να εμπλακούμε ενεργά και θετικά, σε προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης, προκειμένου να εφοδιάσουμε τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους με σύγχρονες γνώσεις. 
Τα Επιμελητήρια είναι πάντα ο κύριος κόμβος συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Μπορούν να βοηθήσουν, ώστε οι ανάγκες και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων να αποτυπωθούν σωστά και να καλυφθούν, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και συνέργειες. 
Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει ένα περιβάλλον, που ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές τους και να ωθήσουν προς τα εμπρός τις τοπικές και την εθνική οικονομία. 
Ειδικά για την Κρήτη, έχει μεγάλη σημασία η ολοκλήρωση των υποδομών, που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Αναμένουμε, λοιπόν, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη:
o Για την κατασκευή του ΒΟΑΚ και την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου. 
o Για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου
o Για τη διασύνδεση του Ρεθύμνου με το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας. 
o Για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών και δικτύων. 
o Για την επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. 
Σε επίπεδο επικράτειας, αναμένουμε να επιταχυνθούν οι παρεμβάσεις και οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 
Ειδικότερα, αναμένουμε να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία, για την υλοποίηση επενδύσεων. 
Αναμένουμε παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της ένταξη των μικρών επιχειρήσεων σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις: απλοποίηση και συντόμευση του περιεχομένου των προκηρύξεων, απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων και παράταση των προθεσμιών για την υποβολή τους. 
Αναμένουμε, επίσης, αξιοποίηση ικανών πόρων και θεσμικών εργαλείων, για τη διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης. 
Αναμένουμε – και υποστηρίζουμε – γενναίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, που βλέπουμε να εντείνεται στην Κρήτη, αλλά και πανελλαδικά. 
Αναμένουμε κίνητρα και μέτρα υποστήριξης για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, μέσα από συμπράξεις και συνεργασίες. Γιατί η επίτευξη μεγαλύτερων μεγεθών, θα επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, να παράγουν με χαμηλότερο κόστος, να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη διαπραγματευτική τους θέση. 
Αναμένουμε και υποστηρίζουμε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, η ψηφιοποίηση και η αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και του πλαισίου χρήσεων γης.
Κυρίες και Κύριοι, 
Η αναβάθμιση της παραγωγικής Ελλάδας, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για μια καλύτερη Ελλάδα.  

Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς ισχυρές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. 

Είναι στο χέρι μας να στηρίξουμε τις δυναμικές επιχειρήσεις της Κρήτης και όλης της χώρας. Τις επιχειρήσεις που πρωτοπορούν σε κάθε κλάδο, που ανοίγουν νέους δρόμους και δημιουργούν προϋποθέσεις ευημερίας για όλους. 

Τα Επιμελητήρια συνεχίζουν να υπηρετούν αυτή την αποστολή, με ουσία και αποτέλεσμα. 

Σας ευχαριστώ». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages