Θ. Ζεμπίλης: Να ενταχθούν και στην Εύβοια όλοι οι επιλαχόντες αγρότες στα σχέδια βελτίωσης - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θ. Ζεμπίλης: Να ενταχθούν και στην Εύβοια όλοι οι επιλαχόντες αγρότες στα σχέδια βελτίωσης

Με αφορμή την χθεσινή συνέλευση των αγροτών του Δομοκού στο Νέο Μοναστήρι με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών της περιοχής στα σχέδια βελτίωσης, ο Βουλευτής Εύβοιας κ. Θανάσης Ζεμπίλης ζητά την ισότιμη μεταχείριση των αγροτών και της Εύβοιας. 
Επισημαίνεται ότι η Εύβοια ήδη υπολείπεται κατά πολύ από τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας, καθώς μεταξύ των κριτηρίων των εντάξεων είναι το μέγεθος της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Έτσι, από τις 217 αιτήσεις στήριξης που εγκρίθηκαν στη Στερεά Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός, συνολικού προϋπολογισμού 11.149.601,23 ευρώ, μόλις οι 63 είναι από αγρότες της Εύβοιας. 
Ειδικότερα, επί συνόλου 250 αιτήσεων στήριξης αγροτών της Εύβοιας, έγιναν δεκτές μόνο οι 63 και απορρίφθηκαν 187 αιτήσεις! «Είναι καλοδεχούμενο ότι σε άλλες περιοχές της περιφέρειας μας οι επιλαχόντες αγρότες εντάσσονται στα σχέδια βελτίωσης, ωστόσο θεωρώ ότι το συμπληρωματικό ποσό του προϋπολογισμού-υπερδεσμεύσεις- πρέπει να αξιοποιηθεί κυρίως για να εξισορροπήσει τις αδικίες της πρώτης κατανομής. 
Η Εύβοια, λόγω της γεωμορφολογίας της δεν μπορεί να έχει αγροτικές εκμεταλλεύσεις μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο, είναι αυτός ο νομός της Στερεάς Ελλάδας που πλήττεται με μεγάλη ένταση από όλες τις θεομηνίες, με τελευταία τον “Daniel”. 
Άρα, εξ ορισμού οι αγρότες της, που πλήττονται καίρια από την κλιματική κρίση, θα πρέπει να λαμβάνουν ισότιμο, αν όχι προνομιακό, μερίδιο από τα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης, που στοχεύουν στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» δήλωσε ο Βουλευτής Εύβοιας κ. Θανάσης Ζεμπίλης, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages