Η Πανήγυρις του Αγίου Παρθενίου στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη Ψαχνών - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η Πανήγυρις του Αγίου Παρθενίου στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη Ψαχνών

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου & Ανδρέας Ρούκο.

Την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 η Ανδρώα Κοινοβιακή Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών πανηγύρισε με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τον Άγιο Παρθένιο, Επίσκοπο Λαμψάκου τον θαυματουργό, του οποίου τμήμα της Τιμίας Κάρας διαφυλάσσεται από αιώνες στην Ιερά Μονή.

Στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, την Τρίτη το απόγευμα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, με συγχοροστατούντες τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομο και τον οικείο Ποιμενάρχη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος Κληρικοί εκ Χαλκίδος και παρεπίδημοι και εκατοντάδες προσκυνητών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος, αναφερθείς, αφενός μεν, στην άρρηκτη σύνδεση του Αγίου Παρθενίου με την Εκκλησία του Χριστού, διά της καλλιεργείας της συχνής μυστηριακής ζωής και της αδιαλείπτου προσευχής, αφετέρου δε, στην ανάγκη σύνδεσης κάθε πιστού μέλους της Εκκλησίας με τις παραπάνω αγιαστικές θεοπαράδοτες εργασίες, ώστε να επιτευχθεί, Χάριτι Θεού, η μετοχή μας στην μερίδα των ευφραινομένων στη βασιλεία του Θεού.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης προεξήρχε στην καθιερωμένη ιερά αγρυπνία.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς Κληρικούς αδελφούς και προσκυνητές της Ι. Μονής, ενώ το κήρυγμα έκανε ο αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας, αναφερθείς στην πιστότητα του Αγ. Παρθενίου στις αγιαστικές παρακαταθήκες του φόβου του Θεού, της πίστεως και της αγάπης, όπως τις καλλιέργησε, σύμφωνα με το παράδειγμα του Αγίου Τρύφωνα.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευλόγησε το παρατεθέν κόλλυβο του Αγίου, ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους αρχιερείς και τους κληρικούς που προσήλθαν κατά την πανήγυρη, τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής αρχιμ. Ιάκωβο Μπαλωμένο και τους πατέρες της Αδελφότητος, οι οποίοι με πολλή αγάπη και ευγένεια διακονούν τους προσκυνητές που προσέρχονται στο Μοναστήρι να προσκυνήσουν με ευλάβεια την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών, παρακαλώντας έκαστος τον Άγιο, ώστε να πρεσβεύει στον Χριστό για την ψυχοσωματική υγεία όλων των ανθρώπων. Ευχαρίστησε, επίσης τον Χορό των Ιεροψαλτών, οι οποίοι, υπό την διεύθυνση των καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, πρωτοπρεσβ. Αργυρίου Στουραΐτη και των κ.κ. Στυλιανού Μπενή και Κυριάκου Στάντζου, απέδωσαν θαυμάσια και με πιστότητα στο βυζαντινό μέλος, τους Ύμνους της Εορτής.

Το σύνολο των ιερών ακολουθιών μεταδόθηκαν ζωντανά από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης «Άγιος Οικουμένιος» και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm).

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages