Ο Εορτασμός του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Χαλκίδος - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ο Εορτασμός του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Χαλκίδος

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Παπαμιχαήλ
 
Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 το πρωί, τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Ορφανοτροφείο αρρένων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, όπου ευρίσκεται ο τάφος του ιδρυτού του, μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου Πλειαθού (1922-1968), ο οποίος εκοιμήθη στις 23 Ιουλίου 1971.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του αρχιμ. Νικολάου Πριμηκύριου-ιερατικώς προϊσταμένου της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, του πρωτοπρεσβ. Ιωάννου Κορέλη-εφημερίου της Ενορίας Αγ. Αναργύρων Χαλκίδος και διευθυντού του Ορφανοτροφείου και του αρχιδιακ. Σταύρου Καλαφάτη.

Στην ομιλία του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ο Ιανουάριος από την πρώτη του ημέρα είναι ο μήνας των τριών Ιεραρχών και σήμερα εορτάζει ο ένας εκ των τριών, ο Άγιος Γρηγόριος, ο οποίος ονομάσθηκε «Θεολόγος» διότι κεκαθαρμένος ενώθηκε με τον Θεό διά της Χάριτος και στρέφεται προς το λαό, όπως ο Μωυσής, για να μεταδώσει τα θεία ρήματα και να μεταλαμπαδεύσει το θείο φως. Αυτή την θεία φωτοχυσία, μπορεί να την απολαύσει κάθε άνθρωπος που μελετά τα έργα και την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου, χάριν της οποίας δοκίμασε και πολλούς πειρασμούς της προσωπικής του εξόντωσης και αντί του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως και της προεδρίας της Β’ Οικουμενικής Συνόδου, προτίμησε την μοναχική απομόνωση.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγόριο (Πλειαθό), ο οποίος, εποίμανε την Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος από το 1922 έως το 1968, ήταν εκείνος που υποδέχθηκε, το 1924, το ιερό και άφθαρτο λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια και εργάσθηκε για την ωφέλεια κάθε ανθρώπου της Ι. Μητροπόλεως.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας και το τελεσθέν μνημόσυνο, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages