Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθεια; - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθεια;

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2024, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Μακαρίου του Αιγυπτίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας, όπου και ιερούργησε, πλαισιούμενος από τον πρωτοπρεσβ. Δημήτριο Αργύρη-Εφημέριο  Άνω  Βάθειας και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο πρωτοπρεσβ. Κυριακός Κοκκάλας-Εφημέριος του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου.

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου στην Ιερά Μονή έγινε με διπλή αφορμή, δηλαδή τα ονομαστήρια της καθηγουμένης Μακαρίας Μοναχής και την 49η επέτειο από την κοίμηση του μακαριστού Προκατόχου του Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (Σελέντη), ο οποίος εκοιμήθη την 19η Ιανουαρίου 1975.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ανέπτυξε το ασκητικό ήθος όπως διαμορφώθηκε από τους πρώτους σκαπανείς της ερήμου, όπως ο Όσιος Μακάριος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πορεία των ασκητών στην έρημο δεν είναι φυγή ανάπαυσης, αλλά μαχητική εισβολή κατά των έργων του διαβόλου, με όπλα την προσευχή υπέρ του κόσμου, την νηστεία και την μετάνοια, η οποία χαρίζει στον άνθρωπο την δυνατότητα να γίνει εργάτης του θελήματος του Θεού. Επίσης, αναφέρθηκε στον αγώνα του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, ο οποίος απέδειξε ότι η Εκκλησία, το Βάπτισμα και το Ευαγγέλιο είναι μοναδικά και χαρίζονται σε όσους ελεύθερα επιλέγουν να ζουν ως γνήσια μέλη του Σώματος του Χριστού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ενάρετο μακαριστό Προκάτοχό του κυρό Νικολάου (Σελέντη), για την ανάπαυση του οποίου ετελέσθη ιερό Μνημόσυνο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί εορτίως και στην εορτάζουσα Καθηγουμένη Μακαρία.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων πιστών παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερετρίας κ. Νικόλαος Γουρνής και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτριος Αργύρης, Θωμάς Τσίγκας και Κωνσταντίνος Ζαχαριάς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε στον τάφο του αειμνήστου Νικολάου, αλλά και των υπολοίπων αοιδίμων Προκατόχων του, αφού εκεί ευρίσκεται, με απόφαση και ενέργειες του μακαριστού Νικολάου το Κοιμητήριο των Αρχιερέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και στη συνέχεια,  η Αδελφότητα της Ι. Μονής προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής για τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές, που προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages