Ποιος θα σταματήσει τις Αυθαίρετες Κατεδαφίσεις στο Τσιμεντάδικο; - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ποιος θα σταματήσει τις Αυθαίρετες Κατεδαφίσεις στο Τσιμεντάδικο;

Α. Αποξήλωση της μεταλλικής επιστέγασης της αποθήκης κλίγκερ της Γ΄ παραγωγικής μονάδας από την επισπεύδουσα την κατεδάφιση  εταιρεία (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ)  παρά το ισχύον ΣΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. 
Β. Συνεδρίαση ΚΑΣ-ΚΣΝΜ 
      Γ. Συλλογή υπογραφών 

Τα μέλη της “Ομάδας Πρωτοβουλίας  Πολιτών για την Διατήρηση  και Επανάχρηση του Τσιμεντάδικου  Χαλκίδας, για την Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας”,  στο πλαίσιο των στόχων μας,  βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση  για την αποφυγή  παράνομων ενεργειών που σκοπό έχουν την καταστροφή και αλλοίωση των κατασκευών των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου. 

Α. Σήμερα και ενώ υπάρχει σε ισχύ ΣΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ από την ΥΔΟΜ Χαλκίδας  για παράνομες καθαιρέσεις των εγκαταστάσεων,  ενώ υπάρχει  πρόστιμο για τις παράνομες καθαιρέσεις των μεταλλικών στοιχείων (για το οποίο η εταιρεία έχει κάνει ένσταση), και ενώ έχει κινηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία χαρακτηρισμού του κτηριακού συγκροτήματος του  Τσιμεντάδικου Χαλκίδας ως διατηρητέο συγκρότημα της Βιομηχανικής κληρονομιάς της Εύβοιας, η εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ δεν υπολογίζει τίποτα από αυτά. 
Τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε εκτεταμένες αποξηλώσεις όσο αφορά την μεταλλική επιστέγαση της αποθήκης Κλίνκερ της Γ΄ μονάδας, αφήνοντας μέχρι σήμερα το μεταλλικό δικτύωμα.
Οι πράξεις τις Εταιρείας είναι καταστροφικές για το υπό εξέταση μνημείο, γι αυτό το σημαντικό τοπόσημο της περιοχής μας. 

Η ομάδα πρωτοβουλίας  από τις 20-11-23, με έγγραφο της προς την ΥΔΟΜ Χαλκίδας, το Αστυνομικό τμήμα Ευβοίας,  τις Υπηρεσίες του ΥΠΠοΑ την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας ζητάει να ενεργοποιηθούν άμεσα  στα πλαίσια των καθηκόντων τους ώστε:
1.  να απαγορευθεί κάθε εργασία κατεδάφισης στις εγκαταστάσεις των παλιών Τσιμέντων Χαλκίδας μετά και από το ισχύον ΣΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ και
2. να καταγραφούν όλες οι κατεδαφισμένες κατασκευές.

Β.  Στις 23-11-23 η Ομάδα πρωτοβουλίας παραστάθηκε με λίγα μέλη της σε συνεδρίαση του διπλού οργάνου ΚΑΣ-ΚΣΝΜ του ΥΠΠοΑ.  Παρά το αίτημα για αναβολή, αφού δεν υπήρξε η νόμιμη έγκαιρη πρόσκληση,  η συνεδρίαση έγινε οπότε τα παρευρισκόμενα μέλη μας σε σύντομο χρόνο παράθεσαν τα επιχειρήματά μας όσον αφορά στην σημασία και στις αξίες του συγκροτήματος του Τσιμεντάδικου.  Ας σημειωθεί ότι πολλά μέλη μας αλλά και πολίτες με θεσμική ιδιότητα, αν και το αιτήθηκαν νόμιμα, συνάντησαν την άρνηση του ΥΠΠΟΑ να μετάσχουν στην συνεδρίαση. 
 Παραστάθηκε στην συνεδρίαση με θέσεις υπέρ της διατήρησης του Τσιμεντάδικου και η κ. Ειρήνη Γρατσία εκ μέρους της Εταιρείας για την προστασία της φυσικής& της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς  Ελλάδας & Κύπρου MONUMENTA, η οποία κατέθεσε επιστολές στήριξης και από 2 άλλους αρμόδιους φορείς :
-Την ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (TICCIH) Γραμματεία Ελληνικού Τμήματος, 
-Το Συμβούλιο Βιομηχανικής Κληρονομιάς της (ΕΛ.ΕΤ) ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παράρτημα  Θεσ/νικης.   
Επίσης υπέρ της διατήρησης έχει ταχθεί με σχετική επιστολή του και ο  Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εύβοιας.
Επίσης πήρε μέρος στην συνεδρίαση διαδικτυακά και τοποθετήθηκε  υπέρ της διατήρησης η περιφ. σύμβουλος κ. Θεοδώρα Ακριώτου.
Η απόφαση θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. 

Γ. Επιδιώκουμε την συλλογή πολλών υπογραφών από πολίτες της Χαλκίδας και ευρύτερα για την υποστήριξη των στόχων μας, για την Διατήρηση  και Επανάχρηση του Τσιμεντάδικου  Χαλκίδας, για την Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας. 
Η συλλογή γίνεται και με υπογραφές σε έντυπα που διακινούν μέλη μας και διαδικτυακά στην πλατφόρμα AVAAZ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages