Προστασία-ανάδειξη του αρχαιολογικού - μεταβιομηχανικού χώρου της Αυλίδας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Προστασία-ανάδειξη του αρχαιολογικού - μεταβιομηχανικού χώρου της Αυλίδας

Όχι άλλη θυσία στην Αυλίδα

Προστασία-ανάδειξη του αρχαιολογικού - μεταβιομηχανικού χώρου της Αυλίδας


Συζήτηση -παρουσίαση Τρίτη 18/7/23 21.00 στο  Κόκκινο Σπίτι

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διατήρηση και επανάχρηση του «Τσιμεντάδικου», για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αυλίδας καλεί πολίτες, φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση σε εκδήλωση ενημέρωσης και σε ανοικτή συζήτηση για τα επικείμενα καταστροφικά σχέδια εγκατάστασης μη συμβατών και επιβαρυντικών βιομηχανικών και λιμενικών χρήσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας.
Συνέπειες των σχεδίων, η επιδίωξη κατεδάφισης του ιστορικού συγκροτήματος της πρώην βιομηχανίας «Τσιμέντα Χαλκίδας» και μια νέα περιβαλλοντική υποβάθμιση-καταστροφή του πολύπαθου αρχαιολογικού χώρου. 
Στόχος της ομάδας είναι η ανάπτυξη μιας πολιτιστικής προοπτικής για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, σημαντικό τοπόσημο της Στερεάς Ελλάδας, αντάξιο των Δελφών και της Θήβας, με μυθολογική και ιστορική υπόσταση οικουμενικής εμβέλειας.

Η Αυλίδα και ο μύθος για τη θυσία της Ιφιγένειας είναι θέματα διαχρονικά της τέχνης και, ιδιαίτερα, της λογοτεχνίας από τον Όμηρο, τον Ευριπίδη (¨Ιφιγένεια  η εν Αυλίδι¨) στον Ρακίνα και στον Γκαίτε, στην ποίηση του Γ. Ρίτσου (¨Η επιστροφή της Ιφιγένειας¨) και εν γένει στη σύγχρονη ελληνική και ξένη ποίηση. Σύμφωνα με τα λόγια του Ρακίνα: ''Στα έργα των ποιητών δεν υπάρχει τίποτα που να είναι πιο φημισμένο από τη θυσία της Ιφιγένειας''. Έχουν γραφτεί 14 όπερες διαφόρων συνθετών από το 1713 έως το 1799 με τίτλο «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Υπάρχει επίσης ο αστεροειδής ¨112 Ιφιγένεια¨ που ανακαλύφθηκε το 1870, και πήρε το όνομά του από τη θυγατέρα του Αγαμέμνονα. 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αυλίδας είναι μια περιοχή περίπου 6.500 στρέμματα που περιλαμβάνει ¨την Χερσόνησο που βρισκόταν το μυκηναϊκό νεκροταφείο και σήμερα βρίσκεται το ανενεργό Τσιμεντάδικο, τους όρμους  Μικρό και Μεγάλο Βαθύ, τον μεταξύ τους λόφο ¨Νησί¨ ή Βεσσαλά όπου βρίσκεται η Μυκηναϊκή Ακρόπολη, το Μεγάλο Βουνό όπου βρίσκονται τείχη κλασικών χρόνων και μέρος των 11 χλμ.  διατειχίσματος του Ανηφορίτη και, τέλος, την κοιλάδα όπου βρίσκεται ο ναός της Αυλιδείας Αρτέμιδος¨. 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αυλίδας είναι ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία στον οποίο τα αρχαία κατάλοιπα συνυπάρχουν με εγκαταλελειμμένα λατομεία, με γιγάντια κτήρια-μηχανές  σε ένα τοπίο γεωγραφικά και συμβολικά μοναδικό. Αυτό, ακριβώς, το μυθολογικό - αρχαιολογικό και μεταβιομηχανικό απόθεμα είναι η υπεραξία της περιοχής και  ένα παγκοσμίου εμβέλειας συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αυλίδας σήμερα υποβαθμισμένος και απαξιωμένος χρειάζεται να αναδειχθεί βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας με τη δημιουργία ενός διαχρονικού αρχαιολογικού - πολιτιστικού πάρκου και τη διασύνδεσή του με τη Χαλκίδα. 
Όραμα της ομάδας μας είναι το Τσιμεντάδικο να γίνει ένας πνεύμονας πολιτισμού και καινοτομίας, ένα πολυδύναμο κέντρο για τον πολιτιστικό, αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό, την εκπαίδευση και την έρευνα. Τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας θα είναι πολλαπλά. Η Χαλκίδα και η Αυλίδα δεν θα είναι οι αδιάφοροι δορυφόροι της πρωτεύουσας αλλά μπορεί να γίνουν σημείο αναφοράς.

Όπως καταλήγει ο Νίκος Βατόπουλος στο άρθρο του Η θυσία της Ιφιγένειας στα τσιμέντα της Χαλκίδας στην Καθημερινή:  
(...) τα επιβλητικά κελύφη του Τσιμεντάδικου θα μπορούσαν να συνδεθούν με ένα όραμα βιομηχανικής αρχαιολογίας – σύγχρονης τέχνης – οικοσυστήματος – αρχαιολογικού χώρου. Η Αυλίδα θα μπορούσε να αναδείξει την πόλη της Χαλκίδας σε διεθνή προορισμό. 
Η Αυλίδα θα έπρεπε να μπορεί να υποστηρίξει ένα αρχαιολογικό μουσείο και να επουλώσει το φυσικό τοπίο στην είσοδο της πόλης. Συνυπάρχει η αρχαία μνήμη με το φυσικό κάλλος, η βιομηχανική και εργατική ιστορία με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι εντυπωσιακό να αγνοείται αυτή η μοναδική μείξη.
https://www.kathimerini.gr/culture/562311562/i-thysia-tis-ifigeneias-sta-tsimenta-tis-chalkidas/.
Επιπλέον στην έκθεσή του το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, TICCIH, αναφέρει:

(...) το ιστορικό συγκρότημα των Τσιμέντων Χαλκίδας, με τις υλικές και άυλες διαστάσεις της ιστορίας του, διαθέτει τις αξίες εκείνες –ιστορική, κοινωνικοοικονομική, τεχνολογική αρχιτεκτονική– που το καθιστούν μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς όχι μόνο για την πόλη της Χαλκίδας και την Εύβοια, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Μπορεί να μετατρα-πεί σε ισχυρό και ελκυστικό τοπόσημο με υπερ-τοπικό χαρακτήρα, αντλώντας εμπειρία και από συναφή διεθνή παραδείγματα (π.χ. το εμβληματικό LanschaftsPark στο Duisburg της Γερμανίας, το παλιό τσιμεντάδικο La Fabrica του Ricardo Bofill στη Βαρκελώνη), ενώ θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο σύνολό του.

Και η Μonumenta, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυ-σικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου επισημαίνει:

(...)  Το ιστορικό συγκρότημα της βιομηχανίας «Τσιμέντα Χαλκίδας» που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, έχει μια μακρά ιστορία που ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε το 2011. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας, μάρτυρας της αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην παραγωγή τσιμέντου, μάρτυρας της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας και της ιστορίας της πόλης της Χαλκίδας. Το συγκρότημα αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο στο οποίο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τσιμεντοβιομηχανίας, της τεχνογνωσίας η οποία αναπτύχθηκε και τη σχέση της με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας, που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, ο οποίος συνεχώς υποβαθμίζεται και καταστρέφεται από επιχειρηματικά σχέδια που αποφασίζονται εν κρυπτώ και αποσπασματικά ερήμην της κοινωνίας των πολιτών.  

Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ και ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ του ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΑΝΑΔΕΙΞΗ του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ της ΑΥΛΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages