Σπύρος Πνευματικός: Ο πήχυς για τη ΝΔ είναι η αυτοδυναμία - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Σπύρος Πνευματικός: Ο πήχυς για τη ΝΔ είναι η αυτοδυναμία

Για το στόχο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου καθώς και για την ανάγκη να βρεθούν μόνιμοι τρόποι χρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Πολιτικές Διαδρομές» στον ραδιοφωνικό σταθμό Επικοινωνία 94fm και το Γιώργο Βαθιώτη την Τρίτη 6 Ιουνίου. 
Σε ερώτημα πού τοποθετεί τον πήχυ η ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ο κ. Πνευματικός είπε πως ο πήχυς είναι η αυτοδυναμία. Το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών ήταν εξαιρετικά καλό αλλά δεν αρκεί, πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά. «Οι κάλπες είναι άδειες, πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια, να μην επαναπαυθούμε ώστε να διεκδικήσουμε αυτό που είναι απαραίτητο για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση» τόνισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, ο κ. Πνευματικός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη και όλη η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο μιας λαϊκιστικής προπαγάνδας από την αντιπολίτευση και μιας προσπάθειας να δημιουργηθούν εντυπώσεις. «Το θέμα της υγείας είναι πάρα πολύ περίπλοκο και χρειάζεται χρόνο για να βρεθούν αληθινές λύσεις ώστε να μπορέσει το σύστημα να είναι βιώσιμο και να προσφέρει καλές και δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες» όπως είπε.
Σε ερώτηση για την αναμονή στα χειρουργεία, είπε πως υπάρχει λίστα η οποία τηρείται χωρίς παρεκκλίσεις, εκτός από περιπτώσεις ιδιαίτερα επείγουσες, όμως οι πόροι του δημοσίου συστήματος υγείας δεν είναι άπειροι αλλά πεπερασμένοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες αίθουσες χειρουργείου και συγκεκριμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένος αριθμός περιστατικών κάθε μέρα. 
Από εκεί και πέρα, αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση είναι να δημιουργηθούν απογευματινά χειρουργεία ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν κάποιοι άνθρωποι, εφόσον το επιθυμούν, με κάποιο κόστος από τη δικιά τους πλευρά, στα δημόσια νοσοκομεία, αντί να πάνε σε κάποια ιδιωτική δομή. Κάθε πράξη θα κοστολογηθεί ανάλογα με τις τρέχουσες τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών και με τα ΚΕΝ, ώστε να πληρώνεται ο γιατρός και το λοιπό προσωπικό, ενώ ένα μέρος θα πηγαίνει στο νοσοκομείο για να καλύψει πάγιες και βασικές δαπάνες.
Ο κ. Πνευματικός τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου συστήματος υγείας είναι η χρηματοδότηση, και συγκεκριμένα να μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο διηνεκές, όχι προσωρινά. Αναφέρθηκε σε αυτά που λένε τα άλλα κόμματα, όπως να δοθούν λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη, όπως έκανε η κυβέρνηση με τις εταιρείες ενέργειας κ.α.. Όμως, τα χρήματα αυτά δίνονται μία φορά, μεμονωμένα στο χρόνο λόγω της συγκυρίας. Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να δώσουν μια μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της υγείας. Από την άλλη, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει σχεδιαστεί για να καλυφθούν τρύπες και κενά που υπάρχουν 40 χρόνια, αλλά για να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής που θα περάσουν τη χώρα μας σε ένα νέο κεφάλαιο, ώστε να μπορούμε να προλάβουμε τις εξελίξεις του πλανήτη και να είμαστε ανταγωνιστικοί. «Αν ξοδέψουμε όλα αυτά τα λεφτά για να καλύψουμε τα κενά, θα είμαστε πάλι ‘επαίτες’ στα επόμενα χρόνια, ψάχνοντας χρηματοδότηση για να καλύψουμε άλλες τρέχουσες ανάγκες» όπως είπε.
«Συγκρούονται δύο θεωρίες για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας της χώρας μας. Η αντιπολίτευση λέει ‘λεφτά υπάρχουν’, πάλι όμως δεν είναι μόνιμα λεφτά. Πρέπει να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά, να δούμε πως μπορούμε να εμπλέξουμε τους ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία ούτως ώστε να πετύχουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε» εξήγησε.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που είναι πανάκριβος - ένα απλό μηχάνημα πλοήγησης κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ - και αναρωτήθηκε πόσα νοσοκομεία μπορούν να καλυφθούν με τέτοια μηχανήματα, τα οποία μετά από ένα χρονικό διάστημα καθίστανται ξεπερασμένα και πρέπει να ανανεωθούν πάλι. Το ίδιο ισχύει για τους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, τις χειρουργικές αίθουσες καθώς και την ξενοδοχειακή υποδομή των νοσοκομείων. Οι περισσότεροι μαγνητικοί τομογράφοι, όπως είπε, είναι δωρεές και είμαστε ευγνώμονες στους δωρητές, αλλά κάποια στιγμή οι δωρεές τελειώνουν, τα μηχανήματα παλιώνουν, και τίθεται το ζήτημα ποιος θα τα αντικαταστήσει. 
«Για να γίνουν όλα αυτά ή το κράτος θα πρέπει να έχει ένα μηχανισμό να παράγει χρήμα ανεξέλεγκτα για να καλύπτει τις δαπάνες ή να βάλουμε στο παιχνίδι ανθρώπους που θα θέλουν να ωφεληθούν, συμβάλλοντας στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη του συστήματος υγείας της χώρας μας. Απόλυτος στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης την υπηρεσία που του παρέχεται» τόνισε ο κ. Πνευματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages