Σπύρος Πνευματικός: Αν δεν αλλάξουμε τον λαϊκισμό με την ουσία, δεν θα δούμε ποτέ καλύτερη μέρα στη χώρα μας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Σπύρος Πνευματικός: Αν δεν αλλάξουμε τον λαϊκισμό με την ουσία, δεν θα δούμε ποτέ καλύτερη μέρα στη χώρα μας

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Μεσημβρινά Γεγονότα» και τη Θώμη Παληού στο Star Κεντρικής Ελλάδας το μεσημέρι της Δευτέρα 15 Μαΐου.
Αξιολογώντας το κυβερνητικό έργο της τελευταίας τετραετίας, ο κ. Πνευματικός είπε πως η κυβέρνηση βρέθηκε πολύ κοντά στον κόσμο, άγγιξε τα προβλήματα και προσπάθησε να δώσει λύσεις. Ειδικά για την Εύβοια, που ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από φυσικές καταστροφές, αναφέρθηκε στις προσπάθειες να βοηθηθεί η περιοχή, ιδίως με μεγάλα έργα υποδομών, ώστε να αλλάξει η Εύβοια. Το πιο βασικό, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Χαλκίδα, έδωσε το έναυσμα για την εκκίνηση του έργου της Παράκαμψης Χαλκίδας, ένα έργο που περιμένουμε πολλές δεκαετίες και θα αλλάξει το χάρτη της Χαλκίδας, διευκολύνοντας την κίνηση των ντόπιων αλλά και την προσέγγιση από επισκέπτες. «Θα αποτελέσει την απαρχή για να φτιάξουμε αυτό το πολυπόθητο οδικό δίκτυο για το νομό μας, το πιο βασικό που πρέπει να κάνουμε για να δούμε τη μορφή ανάπτυξης που περιμένουμε για την περιοχή μας» όπως είπε.
Σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας, ο υποψήφιος βουλευτής, που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και συζήτηση με κυβερνητικά στελέχη, τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο που θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες υγείας στη χώρα και στην Εύβοια. Όσον αφορά ειδικότερα το Νοσοκομείο Χαλκίδας, ο κ. Πνευματικός χαιρέτισε την μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο επί κυβέρνησης ΝΔ, που συνιστά μια μεγάλη εξέλιξη στην κτιριακή υποδομή, αλλά σημείωσε πως δεν κατάφερε να προσελκύσει το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να ανέβει στο επίπεδο που ενδιαφέρει. Επανέλαβε την πρότασή του για ένταξη στη 1η ΥΠΕ και στο σύστημα εφημεριών με τα νοσοκομεία της Αθήνας, που μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία αναβάθμισης, ενώ και η χρηματοδότηση θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να γίνει πραγματικά κόσμημα για την περιοχή. 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης στα περιφερειακά νοσοκομεία και δομές υγείας, όπου είναι δύσκολο να πάει κάποιος γιατρός με την οικογένειά του, χωρίς να έχει εντοπιότητα, και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα. «Είμαστε τόσο κοντά στην Αθήνα, δεν γίνεται να μην έχει ο κόσμος της περιοχής την αντίστοιχη περίθαλψη. Η βελτίωση του οδικού δικτύου θα μειώσει το χρόνο ανταπόκρισης αλλά μέχρι τότε, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές μεθόδους όπως οι αεροδιακομιδές και η τηλεϊατρική για να βοηθήσουμε τους ασθενείς της περιοχής» τόνισε.
Ο κ. Πνευματικός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στις δράσεις που έχει οργανώσει σε όλη την Εύβοια για τον προληπτικό έλεγχο οστεοπόρωσης και σκολίωσης,  σε συνεργασία με το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας ‘Πεταλούδα’. «Καλύτερα να προλάβεις παρά να θεραπεύσεις, κάτι που προλαμβάνεται με μία απλή κίνηση, μπορεί να χρειαστούν χρόνια να θεραπευθεί» όπως είπε. Για την οστεοπόρωση, είπε πως είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος» που μπορεί να δημιουργήσει πολλά μεγάλα προβλήματα και να περιορίσει το προσδόκιμο επιβίωσης στις μεγάλες ηλικίες ενώ για την κύφωση και τη σκολίωση στα νεαρά παιδιά, είπε πως μπορούμε να τα διορθώσουμε ή να τα σταματήσουμε την εξέλιξή τους, γλυτώνοντας τα μεγάλα χειρουργεία. Στόχος του είναι να συνεχιστούν οι δράσεις αυτές και να συμπεριλάβουν και άλλες παθήσεις, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Όσον αφορά τις προσδοκίες των νέων για το μέλλον και την ανάσχεση της φυγής τους στο εξωτερικό, ο κ. Πνευματικός είπε πως και ο ίδιος με τη σύζυγό του, μετά τις σπουδές τους στην Ιατρική στην Ελλάδα, πήγαν στις ΗΠΑ, όπου συνέχισαν την εκπαίδευσή τους, δούλεψαν για πολλά χρόνια και επέστρεψαν για να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην πατρίδα που τους μεγάλωσε, τα νέα παιδιά όμως δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος, οι θέσεις εργασίας λιγότερες, περάσαμε μία δεκαετία και πλέον κρίσης, με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν εύκολα νέες θέσεις απασχόλησης. Προφανώς, όπως είπε, απαιτούνται οικονομικά κίνητρα αλλά και γενικότερα βελτίωση της οικονομίας. Το ΑΕΠ της χώρας υστερεί ακόμα κατά 25% σε σχέση με 2008 αλλά, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, που θα βοηθήσει τον φθηνό δανεισμό, επιτρέποντας σε εταιρείες και επιχειρήσεις να ανθίσουν πάλι, δημιουργώντας νέες δουλειές για τα παιδιά, και γενική ευημερία, με την αύξηση του αρχικού και μέσου μισθού. 
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να προσεγγίσουμε και να κρατήσουμε τους νέους εδώ, όπως είπε. Ίσως το πιο βασικό είναι να εξηγήσουμε στα νέα παιδιά ότι η χώρα μας αλλάζει, ότι δεν θα υστερεί σε σχέση με τις χώρες τους εξωτερικού και ότι δεν θα χρειάζεται να βασίζονται στο ‘ρουσφέτι’ ή στην εξυπηρέτηση, αλλά ότι η αξιοκρατία και η αξιολόγηση είναι βασικοί παράγοντες, δεν θα χρειάζονται κάποιον αλλά θα μπορούν να προχωρήσουν με τα προσόντα τους και μόνο. Δεν μπορούμε να κωφεύουμε απέναντι σε αυτά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κοντά στο 2000 και είναι το μέλλον της πατρίδας μας, το μόνο που θέλουν είναι μια κανονική ζωή.
Για τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο κ. Πνευματικός εξήγησε τη λειτουργία ως κριτηρίου αξιολόγησης και τόνισε ότι δεν έχει νόημα να παραμυθιάζουμε τα παιδιά ότι θα μπουν σε μια σχολή, χωρίς να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα την τελειώσουν και ότι θα έχει ένα αντίκρυσμα. Πρέπει να διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας πτυχία με αντίκρυσμα, όχι πτυχία για κορνίζα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Για να μην φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό, θα έπρεπε να σκεφτούμε τη δημιουργία ανταγωνιστικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και την εισαγωγή εξετάσεων κατά τομέα και κλάδο για την άδεια άσκησης επαγγέλματος για όλους τους αποφοίτους, εσωτερικού και εξωτερικού, κάτι που σίγουρα θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, όσο κι αν προκαλεί αντιδράσεις. 
Τέλος, σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να εκμεταλλεύονται το λαϊκισμό για να προσεγγίσουν τους νέους, εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε το μέλλον που τους αναλογεί, όχι ένα χαρτί για τον τοίχο. «Αν δεν αλλάξουμε τον λαϊκισμό με την ουσία, δεν θα δούμε ποτέ καλύτερη μέρα στη χώρα μας» είπε κλείνοντας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages