ΚΕΕΕ-Διευρυμένη Συνεδρίαση Διοικητικής Επιτροπής στα Χανιά - Sourta-Ferta

Post Top Ad

ΚΕΕΕ-Διευρυμένη Συνεδρίαση Διοικητικής Επιτροπής στα Χανιά

Στο Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με επίκεντρο την ανάπτυξη, την οικονομία και την καινοτομία.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννης Μασούτης, στην κεντρική του εισήγησή, όπως και στη συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε στη συνέχεια από κοινού με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων, υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας και θετικού οικονομικού κλίματος, καθώς και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, η θωράκιση της επιχειρηματικότητας αποτελεί μείζον ζήτημα. Ο κ. Μασούτης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης μεταρρυθμίσεων, όπως η περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών προαγωγής της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση των ΜμΕ μέσω ΕΣΠΑ, η ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών του Δημοσίου στο gov.gr και η αξιοποίηση των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης για βασικά έργα υποδομών. Ακόμα, μεταρρυθμίσεις όπως η απλούστευση διαδικασιών που χαρακτηρίζονται από έντονη γραφειοκρατία -επί παραδείγματι η μεταβίβαση ακινήτων- με εφαρμογές όπως ο ψηφιακός φάκελος ακινήτων, η ολοκλήρωση των μεγάλων ψηφιακών έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα περισσότερα βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, η μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, αποτελούν μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, ευχαρίστησε την ηγεσία της ΚΕΕΕ για την τιμητική επιλογή των Χανίων για τη διευρυμένη συνεδρίασή της, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Στη δική του εισήγηση, ανέλυσε στους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κοινότητας τις αναπτυξιακές προκλήσεις που αφορούν στην περιφέρεια Κρήτης. Παρουσίασε τα πρώτα εξαιρετικά στοιχεία του διεθνώς καταξιωμένου τουριστικού κλάδου του νησιού για το 2023, καθώς υπολογίζεται αύξηση αφίξεων αεροσκαφών κατά 8,8% και 16,1% σε σχέση με το 2022 και το 2019 αντίστοιχα. Παράλληλα, σε ότι αφορά στις εξαγωγές, η Κρήτη κατάφερε το 2022 να εισπράξει το εντυπωσιακό ποσό των 682 εκ. ευρώ για 418.820 τόνους, έναντι των 615 εκ. ευρώ και τους 415.536 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Κορυφαία προτεραιότητα περιφερειακής ανάπτυξης για την «επούλωση» των συνεπειών της κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Ροκάκη, αποτελεί η στρατηγική σύμπραξη καινοτομίας, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, με ολοκληρωμένο σχέδιο και πολύπλευρη δράση, ώστε να παραμείνει η τοπική οικονομία ανταγωνιστική. Ζητήματα όπως οι ανεπαρκείς υποδομές, οι σημαντικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, το υψηλό κόστος στέγασης, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απαιτούν μελέτες και στρατηγικό σχεδιασμό ανά περιφερειακή ενότητα. 

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Γιακουμάκης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι κρητικές επιχειρήσεις, ενόψει της τουριστικής περιόδου. Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό υπολογίζονται στις 60.000 σε καταλύματα, χώρους εστίασης και εμπορικά καταστήματα, ενώ ο πρωτογενής τομέας της κρητικής οικονομίας βάλλεται πολλαπλώς. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι αμοιβές όσων εργάζονται ανεβαίνει σημαντικά, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης του κ. Γιακουμάκη, αντίστοιχη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στο Ρέθυμνο.  

Στη διευρυμένη συνεδρίαση στα Χανιά, το παρών έδωσε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Χανίων, κ. Παύλος Πολάκης, οι δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά, κκ Παναγιώτης Σημανδηράκης και Γιάννης Μαλανδράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τμ. Δυτικής Κρήτης και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Παντελής Πετσετάκης, ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΝΧ, κ. Γιάννης Παυλάκης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Δώρα Κυριακάκη, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Χανίων, κ. Τάσος Αλόγλου, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, κ. Σέβη Βολουδάκη, ο εκπρόσωπος της πρώην υπουργού και υποψήφιας βουλευτού Χανίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη, κ. Χάρης Παπαδάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages