Απάντηση Μίλτου Χατζηγιαννάκη στην ανοικτή επιστολή του ΕΟΣ Χαλκίδας για το περιβάλλον της Εύβοιας και της Σκύρου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Απάντηση Μίλτου Χατζηγιαννάκη στην ανοικτή επιστολή του ΕΟΣ Χαλκίδας για το περιβάλλον της Εύβοιας και της Σκύρου

Απάντηση του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μίλτου Χατζηγιαννάκη στην ανοικτή επιστολή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας 

Το νομοσχέδιο που λίγες ημέρες πριν ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ και προβλέπει μεταξύ άλλων την ιδιωτικοποίηση του νερού, αποτελεί ένα από τα τελευταία εγκλήματα της σημερινής κυβέρνησης. Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ, παρά τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων, παρά τις ενστάσεις της επιστημονικής επιτροπής της βουλής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να δώσει, μέχρι και την τελευταία μέρα παραμονή της στην εξουσία, λυσσαλέα μάχη, προκειμένου να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα που τη στηρίζουν, αδιαφορώντας προκλητικά για το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πίσω από τα μεγάλα λόγια για τον δήθεν “πράσινο” χαρακτήρα της, νομοθέτησε κατά τη διάρκεια της θητείας της τα πλέον περιβαλλοντοκτόνα νομοσχέδια και επιτέθηκε αδίστακτα σε δασικά, θαλάσσια και ορεινά οικοσυστήματα της χώρας, κατά παράβαση του Ελληνικού Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η Εύβοια και η Σκύρος δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Ολόκληρος ο νομός, από τα δάση και τα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας και τις περιοχές βόρεια της Δίρφυς, μέχρι το μισό νησί της Σκύρου και ό, τι απέμεινε από τον δήμο Καρύστου, βρίσκονται  σταθερά στο στόχαστρο ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Ανεξάρτητα από το εάν οι περιοχές υπάγονται στην προστασία Natura 2000, ανεξάρτητα από το εάν οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι είναι αντίθετοι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, τα σχέδια των μεγαλοεπενδυτών συνεχίζονται αδιάλειπτα. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επιχειρήθηκε για τρίτη φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ  η διευκόλυνση και η εξυπηρέτηση θηριωδών τουριστικών εγκαταστάσεων και ΑΠΕ εις βάρος του περιβάλλοντος. Κάτω από τη γενική θυμηδία και τις έντονες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις των πολιτών, των περιβαλλοντικών φορέων και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το μόνο κόστος που μπορεί να κατανοήσει, το επικοινωνιακό, απέσυρε τα σχετικά άρθρα, ωστόσο αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει την παρωχημένη πολιτική της αντίληψη. 

Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου κρίνεται απαραίτητη. Αλλά αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς. Αποτελεί ύβρη για την ΠΕ Ευβοίας να γίνεται πάρτι από μεγαλοεπενδυτές αιολικών πάρκων, επειδή την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Κυρίως, όμως, είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον της Εύβοιας και της Σκύρου να καταστραφούν τα βουνά και τα δάση μόνο και μόνο γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται τα πάντα με όρους ιδιωτικού κέρδους.

Όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται πως θα ακυρώσει το σύνολο των περιβαλλοντοκτόνων ανοσιουργημάτων (Ν. 4685/2020, Ν. 4964/2022, νόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού) της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταργώντας το σύνολο των ρουσφετολογικών διατάξεων που απειλούν και υπονομεύουν ευθέως το φυσικό περιβάλλον και διασύρουν τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η ενεργειακή δικαιοσύνη. Με σεβασμό στο Σύνταγμα, με κανόνες στον χώρο της ενέργειας, με Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, με διαβούλευση με τις κοινωνίες, τα χωριά, τους πολίτες, με προτεραιότητα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Για την Εύβοια και τη Σκύρο, για ολόκληρη την Ελλάδα, έχει φτάσει η ώρα μηδέν. Η απάντηση των πολιτών στις κάλπες απέναντι στη χειρότερη και πλέον επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, δεν θα αργήσει και θα είναι ηχηρή, μαζική και δημοκρατική. 


Μιλτιάδης E. Χατζηγιαννάκης 
Βουλευτής Ευβοίας, αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουEVIA XALKIDA PHOTOS

Pages