Το Σάββατο των Ψυχών στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Το Σάββατο των Ψυχών στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Το Σάββατο των Ψυχών 18 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού.

Εκεί με τη συμμετοχή των ανωτέρω Κληρικών, και του Εφημερίου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Σταματίου Μπασδέκη, τέλεσε την Θεία Λειτουργία, και κήρυξε τον θείο λόγο, όπου ανέπτυξε τους λόγους που η Αγία μας Εκκλησία όρισε το Σάββατο προ της Κυριακής της Απόκρεω να τιμά και να μνημονεύει όλους τους κεκοιμημένους από τον Αδάμ μέχρι σήμερα, με βασικό έναυσμα την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, που εκεί ακριβώς φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο κάποιος μπορεί να διαλέξει να είναι με τον Θεό ή τον διάβολο. Εξήγησε, επίσης, για ποιον λόγο παραθέτουμε κόλλυβα και γιατί αυτή η παράδοση της Εκκλησίας μας πρέπει να τηρείται.
Λίγο πριν την Απόλυση, κατά την εκκλησιαστική τάξη, ο Σεβασμιώτατος, με τους συλλειτουργούς του Κληρικούς, τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων.

Την ιερά Υμνωδία διηκόνησαν οι Ιεροψάλτες της Ενορίας κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου και κ. Αλέξανδρος Βουρής, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Αμέσως μετά, Ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στη Χαλκίδα και συνοδευόμενος από τον Διάκονό του μετέβη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, όπου τον υποδέχθηκαν οι Εφημέριοι της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, Αρχιμ. Νικόλαος Πριμηκύριος και Οικον. Αναστάσιος Χρήστου, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Ταξίαρχος Αθανάσιος Γερογιάκομος, οι Διοικητές των Τμημάτων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ευβοίας Ανθυπαστυνόμος Αλέξανδρος Μάρκου, το πολιτικό προσωπικό της Αστυνομίας καθώς και αφυπηρετήσαντες Αστυνομικοί.

Σε κλίμα συγκινήσεως τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως κεκοιμημένων Αστυνομικών και εν συνεχεία καθιέρωση ιερού προσκυνηταρίου του προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας Αγίου Αρτεμίου.
Ο Σεβασμιώτατος, στην σύντομη ομιλία του, επαίνεσε την πρωτοβουλία της Ενώσεως, σήμερα Ψυχοσάββατο, να τιμήσουν και να θυμηθούν τους κεκοιμημένους συναδέλφους τους, που έφυγαν κατά τη διάρκειας της εκτελέσεως των καθηκόντων τους. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε όσους έφυγαν από αυτή τη ζωή και ότι δεν τους ξεχνάμε. Ότι τους φροντίζουμε ιδίως με τα μνημόσυνα, που αυτό τον σκοπό έχουν και οι ψυχές τους σήμερα θα ευφραίνονται.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ενώσεως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και  την έμπρακτη υποστήριξη στα μέλη της Ενώσεως και ανέγνωσε τα ονόματα των μελών της, που έφυγαν εν ώρα υπηρεσίας.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, που πάντα είναι δίπλα στην Αστυνομία, όπως και η Αστυνομία δίπλα στην τοπική Εκκλησία, ενώ, τιμητικά του επέδωσε τόμο που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. με θέμα την ιστορική πορεία της Αστυνομίας από την Επανάσταση μέχρι σήμερα.

Μετά τη δέηση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των πεσόντων Αστυνομικών και εν συνεχεία στην είσοδο της Αστυνομικής Διεύθυνσης τοποθετήθηκε η εικόνα του Αγίου Αρτεμίου σε προσκυνητάρι που καθιερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο και πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ υγείας της ηγεσία των Αξιωματικών, υπαξιωματικών και του πολιτικού προσωπικού της Διευθύνσεως.

Μετά το «Δι’ ευχών», ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης έκαναν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας, με θέμα «ο τοίχος της μνήμης», οπού αναγράφονται πλέον τα ονόματα των πεσόντων Αστυνομικών.

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages